Το νεοκλασικό στον πεζόδρομο της οδού Καπλανών 11, στο Κολωνάκι, ξαναζωντανεύει από σήμερα τις άδειες αίθουσες του με την εικαστική εγκατάσταση του Κωστή Βελώνη «A Puppet Sun».Και αποκαλύπτει στο κοινό πτυχές από την εκατονταετή ιστορία των ενοίκων του, από την οποία αντλεί έμπνευση και αναφορές ο καλλιτέχνης.
Τα 25 έργα της έκθεσης, από τα υπόγεια του τριώροφου κτιρίου έως τις επάνω αίθουσες, υπαινίσονται τις πολλαπλές αφηγήσεις της οικίας που κατοικήθηκε αρχικά, το 1892, από τον ναύαρχο και πρώτο Πρόεδρο της Β΄ Ελληνικής Δημοκρατίας Παύλο Κουντουριώτη.
Σημαντικές προσωπικότητες όπως οι πρωθυπουργοί Δημήτριος Γούναρης και Παναγής Τσαλδάρης συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που χρησιμοποίησαν την οικία ως τόπο πολιτικών συναντήσεων. Στην κρίσιμη ιστορικά περίοδο μεταξύ των δεκαετιών του 1910 και του 1920, λειτούργησε ως κεντρικό γραφείο του Λαϊκού Κόμματος. Παράλληλα με την πολιτική διάσταση, η οικία χρησιμοποιήθηκε και ως λογοτεχνικό σημείο συνάντησης, καθώς την περίοδο αυτή, η Ελένη Ζούζουλα-Κανελλοπούλου, από τις πρώτες συγγραφείς παιδικών βιβλίων στην Ελλάδα, εγκατέστησε στην οικία ένα λογοτεχνικό σαλόνι, το οποίο έγινε κεντρικός τόπος συνάντησης για λογοτεχνικές προσωπικότητες, ποιητές, ζωγράφους και διανοούμενους που όρισαν με το έργο τους την κουλτούρα της εποχής στην Αθήνα.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά το κτίριο είχε μετατραπεί στη φοιτητική εστία γυναικών «Ο Οίκος της Φοιτήτριας», λειτουργία που διατηρήθηκε έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Ο Κωστής Βελώνης επιχειρεί να μορφοποιήσει με καλλιτεχνική έμπνευση και δεινότητα,διάφορες αναφορές του στην ιστορία του σπιτιού που πρωταγωνιστεί έτσι κι αλλιώς στην έκθεση.Και με «την δύναμη της σύγχρονης τέχνης συνομιλεί και συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον», όπως σχολιάζει ο επιμελητής της έκθεσης, Βασίλης Οικονομόπουλος.
Πράγματι, η έκθεση «A Puppet Sun» μοιάζει με παιδικό παιχνίδι που αντιπροσωπεύει την θέση του ήλιου κατά τη μεσημβρία, φωτίζοντας με την ενέργεια του σκιές και ψίθυρους από ανθρώπινες ζωές του παρελθόντος, διαχρονικές και ανεπανάληπτες.
Πρόκειται για το πρόγραμμα «Έργο στην Πόλη» του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, στο πλαίσιο του οποίου αναθέτει σε έναν καλλιτέχνη κάθε χρόνο τη δημιουργία έργου που εκτίθεται σε δημόσιο χώρο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Σκοπός του είναι η παρουσίαση της σύγχρονης τέχνης σε δημόσιους και ιστορικούς χώρους, συμβάλλοντας στη διάδραση μεταξύ της τέχνης, της κοινωνίας και της πόλης. Το πρόγραμμα υλοποιείται για τέταρτη χρονιά, μετά τις αναθέσεις από τον ΝΕΟΝ στους Ζάφο Ξαγοράρη ( 2016), Μαρία Λοϊζίδου στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο του Κεραμεικού ( 2015) και Αιμιλία Παπαφιλίππου στην Αρχαία Αγορά (2014).
Διαρκεια της έκθεσης A Puppet Sun, έως 14 Ιανουαρίου 2018.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις