Τα εγκαίνια της έκθεσης των βραβευμένων φωτογραφιών του Διεθνούς διαγωνισμού φωτορεπορτάζ Andrei Stenin, πραγματοποιήθηκαν  στο Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο. 
Ο Διεθνής διαγωνισμός συγκέντρωσε 5000 φωτογραφίες νέων φωτογράφων από 76 χώρες του κόσμου, και ανάμεσα στους βραβευθέντες ήταν η ελληνίδα φωτογράφος. κ. ‘Αννα Παντελιά, που έλαβε το ειδικό βραβείο της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) για «Ανθρωπιστική φωτογραφία».
 
«Είναι τιμή μου να ξεχωρίζουν οι φωτογραφίες μου μεταξύ τόσο πολλών φωτογραφιών. Πιστεύω είναι σημαντικό οι νέοι φωτογράφοι να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς , ώστε να φανεί η δουλειά και τα θέματα που θέλουν να ασχοληθούν κι όχι μόνο τα θέματα που δίνονται από τα πρακτορεία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Παντελιά.
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «η δουλειά της είναι γύρω από το προσφυγικό, που ήταν το μείζον θέμα πριν από δύο χρόνια στην Ελλάδα. Πολλοί από το εξωτερικό δεν είχαν καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος, όπως στη Ρωσία, που δεν είχε προσφυγικές ροές. Είναι σημαντικό να το βλέπουν άνθρωποι που δεν είχαν έρθει σε επαφή καθόλου με το προσφυγικό , για να δουν πραγματικά τι συμβαίνει». 

Τέλος, η κ. Παντελιά, επισήμανε ότι «μέσα από τις φωτογραφίες της θέλει να δείξει ότι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν έρθει κι έρχονται μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, είναι άνθρωποι όπως όλοι μας , και έχουν όλοι ονόματα, έχουν τις δικές τους ιστορίες. Όπως φαίνεται κι από τις φωτογραφίες, πολύ μεγάλο ποσοστό ήταν γυναίκες και παιδιά . Από το 2015-2016 το 40% των ροών ήταν παιδιά και γι’ αυτό έχει ασχοληθεί κυρίως με τις οικογένειες γιατί θεωρεί ότι τα media δεν είχαν ασχοληθεί αρκετά».
 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τον διευθυντή του ρωσικού πολιτιστικού και επιστημονικού κέντρου, Αλεξάντερ Χομένκο, ο οποίος καλωσόρισε τα εγκαίνια της έκθεσης του 3ου διεθνούς διαγωνισμού φωτορεπορτάζ Andrei Stenin. Ο κ.Χομένκο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Ο διαγωνισμός αυτός είναι μοναδικός και μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε καινούρια ταλέντα και από την άλλη να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια των φωτορεπόρτερ».
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρεσβευτής – σύμβουλος της Ρωσίας στην Ελλάδα, κ. Όλεγκ Μπρεντίχιν, ο οποίος επισήμανε ότι είναι πολύ τιμητικό «να εγκαινιάσουμε απόψε στο Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο αυτή την έκθεση φωτογραφίας. Οι φωτογράφοι και οι δημοσιογράφοι κάνοντας το καθήκον τους απαθανατίζουν στιγμές ιστορίας». Ο κ. Μπρεντίχιν με τη σειρά του συνεχάρη προσωπικά την κ. ‘Α. Παντελιά και ευχήθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες να τους δίνονται περισσότερες ευκαιρίες να απαθανατίζουν στιγμές χαράς κι ευτυχίας.
 
Η κ. Οξάνα Ολένικ, υπεύθυνη του Διεθνούς Διαγωνισμού Φωτογραφίας Andrei Stenin, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστήριξε ότι, «αυτός ο διαγωνισμός προβάλλει τις εκθέσεις σε διαφορετικές πόλεις του κόσμου και γι εμάς είναι πολύ σημαντικό να στηρίξουμε τους νέους φωτογράφους και τη δυνατότητά τους να έχουν τις εκθέσεις τους σε διαφορετικές χώρες. Φέτος είχαμε λάβει γύρω στα 5000 έργα από 76 χώρες και ελπίζουμε ότι αυτή η έκθεση θα προσελκύσει και το ενδιαφέρον των Ελλήνων φωτορεπόρτερ , έτσι ώστε του χρόνου να έχουμε κι άλλα έργα από νέους ταλαντούχους Έλληνες φωτογράφους».
 
Στην έκθεση φωτογραφίας του Διεθνούς διαγωνισμού φωτορεπορτάζ Andrei Stenin παρουσιάστηκαν δεκάδες φωτογραφίες από όλο τον κόσμο. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το πρακτορείο Rossiya Segodnya υπό την αιγίδα της Επιτροπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την UNESCO.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις