Στα όρια μουσικής και θεάτρου, ο Γιώργος Απέργης «συνθέτει» μία δίνη σε μια ιστορία για τη μοναξιά. Μια ηθοποιός-τραγουδίστρια, ένα βίντεο και γρήγορος ρυθμός με απρόσμενες εναλλαγές ανάμεσα στο τραγούδι, την ομιλία και το κείμενο.
Μια γυναίκα κάθεται σε ένα τραπέζι πλαισιωμένη από δύο οθόνες. Δύο μικρές κάμερες αποτυπώνουν τη μορφή της.
Η σύνθεση Tourbillons (Στροφοδίνες) του Γιώργου Απέργη, στη σημερινή της μορφή, αρθρώθηκε σε διαδοχικά στάδια. Σημείο εκκίνησης ήταν μια σύνθεση-παράσταση του 1989, με το ίδιο όνομα. Τα έξι ομώνυμα κομμάτια εναλλάσσονταν με κείμενα του συνθέτη, που στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν από πέντε κομμάτια με το γενικό τίτλο Calmes Plats (1992). 
Σε επόμενο στάδιο, τα έντεκα πλέον κομμάτια συμπληρώθηκαν με κείμενα/ενθέσεις του Olivier Cadiot, βασισμένα πάνω στους φωνητικούς ήχους των μουσικών κομματιών. Το 2003, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αναθεωρήθηκαν η σκηνοθεσία και οι εικόνες, ενώ προστέθηκε το βίντεο του Daniel Levy, μεταμορφώνοντας το αρκετά σκοτεινό αρχικό έργο σε μια παιγνιώδη, χαρούμενη, φωτεινή παράσταση.
Το κείμενο είναι ένα είδος παζλ, που συγκροτείται από πολλές επιμέρους πλευρές του ίδιου ατόμου, τις διάφορες σκέψεις του, το διασκορπισμό του. Οι Tourbillons αναφέρονται σε ένα σύνθετο χαρακτήρα με πολλές όψεις. Αποκαλύπτουν κάποια κατάσταση νοητικής πολλαπλότητας. Είναι μια ιστορία για τη μοναξιά.
Το έργο έχει μια ασυνήθιστη μορφή, καθώς τραγούδι, ομιλία και κείμενο εναλλάσσονται σε πολύ γρήγορο ρυθμό. Είναι ένα πορτραίτο-παράσταση μίας ηθοποιού-τραγουδίστριας, με μεγάλες δεξιοτεχνικές απαιτήσεις, που υπερβαίνει τη γλώσσα.
Ένας μικρός αριθμός φωνημάτων αναδιατάσσεται διαρκώς, σχηματίζοντας «λέξεις», μορφές, φράσεις. Υπάρχει κάποιο μήνυμα; Την απάντηση δίνει ο ίδιος ο ακροατής, με τους συνειρμούς και τον τρόπο που προσλαμβάνει, αντιλαμβάνεται και ομαδοποιεί αυτά που συλλαμβάνουν οι αισθήσεις του.
συντελεστές
Ερμηνεία: Donatienne Michel-Dansac
Μουσική Σύνθεση & Σκηνοθεσία: Georges Aperghis
Κείμενο: Olivier Cadiot
Σχεδιασμός Σκηνικών & Φωτισμών: Daniel Levy
Διεύθυνση Σκηνής: Antoine Seigneur-Guerrini
Εκδότης: Durand-Salabert-Eschig
Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου
Παραγωγή: À Vive Allure
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Τετάρτη 22 Νοεμβρίου
Εργαστήριο με την Donatienne Michel-Dansac
Σάββατο 25 Νοεμβρίου
Μετά τη συναυλία, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές
Συντονιστής: Χρήστος Καρράς, Γενικός Διευθυντής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μουσικής της Στέγης

διαβάστε περισσότερα
Ο Γιώργος Απέργης δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια σε ένα καλλιτεχνικό φάσμα που βρίσκεται στα όρια μουσικής και θεάτρου. Παράλληλα, έχει μια πλούσια εργογραφία συνθέσεων μη προγραμματικής μουσικής. Είναι από τους κυριότερους εκπροσώπους του πειραματικού Νέου Μουσικού Θεάτρου.
 
Σταθμός στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας του ήταν η ίδρυση του ΑΤΕΜ (Ατελιέ Μουσικής και Θεάτρου), το 1976, στο εργατικό προάστιο Bagnolet. Η εμπειρία αυτή επρόκειτο να αναδιαμορφώσει εκ βάθρων τη συνθετική του προσέγγιση και να αναδείξει τον κοινωνιολογικό και πολιτικό προβληματισμό του συνθέτη.
 
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της δουλειάς του είναι η σωματική της διάσταση. Η μουσική του είναι συχνά και μια σκηνοθεσία, όπου η εκτέλεση της μουσικής γραφής χορογραφεί την παρουσία των μουσικών εκτελεστών.
 
Ένα από τα βασικά θέματα που επανέρχονται στο έργο του Απέργη είναι η αναζήτηση των τρόπων που ο καθένας, θεατής ή ακροατής, αντιλαμβάνεται ή δημιουργεί νοήματα σε μια επικοινωνία που δεν προϋποθέτει τις λέξεις.
 
Η μουσική του Απέργη είναι πολυφωνική: τη θέση των διαφόρων φωνών, όμως, παίρνει συχνά η συνύπαρξη διαφορετικών τρόπων ερμηνείας, ομιλίας, κίνησης, εικόνων.
 
Ανάμεσα στους ιδιαίτερα σημαντικούς συνεργάτες του περιλαμβάνονται ο θεατρικός συγγραφέας της Σχολής του Παραλόγου, Artur Adamov, ο σκηνοθέτης Antoine Vitez και ο σκηνογράφος Γιάννης Κόκκος.
 
Ο Απέργης έχει μια έντονη και διαρκή σχέση με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Συχνά, τα έργα του περιλαμβάνουν ηλεκτρονικά, βίντεο, μηχανές, αυτόματα και μηχανισμούς.
 
Έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις, με πιο πρόσφατες το βραβείο Mauricio Kagel (2011), το Χρυσό Λέοντα στην Μπιενάλε Μουσικής της Βενετίας (2015) και το βραβείο Frontiers of Knowledge του BBVA Foundation, στην κατηγορία της σύγχρονης μουσικής (2016).
24-25 NOE 2017
21:00 Μικρή Σκηνή
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Κανονικό: 7, 12 €
Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 10 €
Παρέα 10+ άτομα: 9 €
Κάτοικος Γειτονιάς: 7 €
Ανεργίας, ΑμεA: 5 € | Συνοδός ΑμεA: 10 €
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις