Έχει στο ενεργητικό της περισσότερες από 100 ηχογραφήσεις και πάμπολλες διεθνείς περιοδείες. Εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, εκατομμύρια πιστοί ακροατές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν κάθε χρόνο την ραδιοφωνική μετάδοση της λαμπρής χριστουγεννιάτικης συναυλίας της, ενώ η τηλεοπτική μετάδοση της χριστουγεννιάτικης Λειτουργίας της από το 1954, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού, εντός και εκτός βρετανικών συνόρων.
Ο λόγος για την περίφημη αγγλική χορωδία King’s College, η οποία έρχεται για μία και μοναδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου (στις 20:30).
 
Το διάσημο ιστορικό σύνολο υπό τον Στήβεν Κλήομπερυ, θα προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους ένα εορταστικό πρόγραμμα με κάλαντα, χριστουγεννιάτικα τραγούδια και θρησκευτικούς ύμνους φημισμένων συνθετών από την προκλασική εποχή έως σήμερα. Θα ακουστούν ακόμη συνθέσεις για εκκλησιαστικό όργανο που θα ερμηνεύσουν ο Χένρυ Ουέμπσντεηλ και ο Ντόναλ Μακ Καν.
 
Η χορωδία του King’s College (Κολεγίου του Βασιλιά), με έδρα το Κέμπριτζ, οφείλει την ύπαρξή της στον Ερρίκο ΣΤ΄, που ίδρυσε το Κολέγιο το 1441 και οραματίστηκε τους καθημερινούς ψαλμούς στις Θείες Λειτουργίες, μέσα στο περίφημο παρεκκλήσι του Κολεγίου του. Η αρχική αυτή σύλληψη αποτελεί θεμέλιο λίθο της χορωδίας, την οποία απαρτίζουν 16 παιδιά-χορωδοί, 14 φοιτητές- υπότροφοι χορωδιακού τραγουδιού και 2 υπότροφοι εκκλησιαστικού οργάνου.
 
Το σύνολο απέκτησε παγκόσμια φήμη χάρη στην ετήσια χριστουγεννιάτικη ραδιοφωνική μετάδοση της Λειτουργίας του, με τίτλο «Φεστιβάλ Εννέα Αναγνωσμάτων και Καλάντων». Πρόκειται για την μακροβιότερη ραδιοφωνική μετάδοση ετήσιας Λειτουργίας: γίνεται από το BBC εδώ και 90 χρόνια. Επίσης, από το 1954, η χορωδία τελεί μια χριστουγεννιάτικη Λειτουργία που μεταδίδεται τηλεοπτικά με τον τίτλο «Carols from King’s».
 
Χάρη και στις εκτενείς ηχογραφήσεις της, η χορωδία του King’s College είναι γνωστή διεθνώς και προσκαλείται στις μεγαλύτερες σκηνές. Από το 2012 απέκτησε δική της δισκογραφική εταιρεία (Nine Lessons & Carols). Το 2014 η ηχογράφησή της στο Ρέκβιεμ του Φωρέ παρέμεινε για 28 εβδομάδες στα τσαρτ κλασικής μουσικής στην Αγγλία και αναδείχθηκε σε ένα από τα πλέον ευπώλητα άλμπουμ κλασικής μουσικής της χρονιάς.
 
Το 2015 κυκλοφόρησε το άλμπουμ της Χορωδίας «1615: Gabrieli in Venice», το πρώτο άλμπουμ κλασικής μουσικής που έκανε χρήση της τεχνολογίας Dolby Atmos, αναπαράγοντας την ακουστική του παρεκκλησίου.
Τις Λειτουργίες της έχουν παρακολουθήσει οι μονάρχες της Μεγάλης Βρετανίας, από την Ελισάβετ Α΄ έως τη σημερινή βασίλισσα, πολιτικοί αρχηγοί από τον Τσώρτσιλ έως τον Γκορμπατσόφ, και προσωπικότητες όπως ο Κάρολος Δαρβίνος, που αγαπούσε τόσο το το King’s College Choir ώστε όταν βρισκόταν στο Κέμπριτζ έβαζε τους μικρούς χορωδούς να τραγουδούν αποκλειστικά γι΄ αυτόν.
Η χορωδία οφείλει πολλά στους αρχιμουσικούς της των τελευταίων 140 χρόνων (ΑH Mann, Boris Ord, David Willcocks, Philip Ledger, Stephen Cleobury). Από το 1870 οι μικροί χορωδοί εκπαιδεύονται στη Σχολή του King’s College. Επιλέγονται ύστερα από ακρόαση -η σχετική κοινοποίηση γίνεται σε όλη την Αγγλία- σε ηλικία 6-9 ετών και μπαίνουν στη Χορωδία σε ηλικία 8-9 ετών.
 
O αρχιμουσικός και οργανίστας Στήβεν Κλήομπερυ είναι μουσικός διευθυντής της Χορωδίας του King’s College εδώ και 35 χρόνια. Υπό τη διεύθυνση του Κλήομπερυ η χορωδία συνεχίζει τη λαμπρή της πορεία και παράλληλα διευρύνει το ρεπερτόριό της με παραγγελίες νέων έργων, με συμμετοχές σε ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις καθώς και με περιοδείες σε όλο τον κόσμο. Δικές του πρωτοβουλίες είναι το ετήσιο πασχαλινό φεστιβάλ Easter at King’s, που μεταδίδεται τακτικά από το BBC, και η επίσης ετήσια σειρά συναυλιών Concerts at King’s.
 
Διετέλεσε αρχιμουσικός των BBC Singers (1995-2007), των οποίων είναι πλέον επίτιμος αρχιμουσικός. Συνέβαλε στη διαμόρφωση του αναγνωρίσιμου ήχου της χορωδίας του King’s College και στην τελειοποίηση της δεξιοτεχνίας των μελών της -όλα επαγγελματίες χορωδοί- αλλά και στον εμπλουτισμό του ρεπερτορίου της, καθώς διηύθυνε πολλά έργα σε πρώτη εκτέλεση. Το 2009 στέφθηκε Διοικητής Εξαίρετου Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (CBE).
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις