Δύο εορταστικές συναυλίες με κάλαντα από όλη την Ελλάδα, στο Μέγαρο Μουσικής σήμερα και αύριο (21,22/12), μεταγράφει ο Γιάννης Μαρκόπουλος για τα εγγόνια του και για τα παιδιά όλου του κόσμου. Κάλαντα και παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια, από τον Πόντο, την Κρήτη, τη Θράκη, τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα και άλλα μέρη της Ελλάδας που παρουσιάζονται στο Μέγαρο για πρώτη φορά.


Επίσημη προσκεκλημένη του συνθέτη είναι η Ξένια Καλογεροπούλου, στην πρώτη της εμφάνιση στο Μέγαρο, «μια εμβληματική προσωπικότητα, όπως λέει ο Γ. Μαρκόπουλος, συνυφασμένη με το παιδικό θέατρο που θα αποδώσει ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια, συμβολικά για τη ζωή και το πνεύμα».


Συμμετέχουν 11μελές σύνολο της Ορχήστρας Παλίντονος Αρμονία και η Χορωδία Ωδείου Αθηνών «Μικροί Μουσικοί» (διδασκαλία: Χριστίνα Μιχαλάκη, καλλιτεχνική διεύθυνση Καλλιόπη Γερμανού). Στους ρόλους των Βοηθών του ‘Αγιου Βασίλη, οι Δημήτρης Μακαλιάς και Σωκράτης Πατσίκας. Η σκηνοθεσία είναι του Λευτέρη Γιοβανίδη.
«Από τα παιδικά μου χρόνια» αφηγείται ο Γιάννης Μάρκοπουλος «τραγουδούσα τα κάλαντα μαζί με τους συμμαθητές μου συνοδεύοντάς τα με βιολί, ακορντεόν, φυσαρμόνικα, διάφορα τυμπανάκια, τριγωνάκια και φλογέρες. Πηγαίναμε από γειτονιά σε γειτονιά και από σπίτι σε σπίτι. Κρατούσαμε ένα καραβάκι στολισμένο και ένα καλαθάκι. […] Δωδεκαετής έφτιαξα μια μελωδία θέλοντας να κάνω και δικά μου κάλαντα. Το 1971-72 τη χρησιμοποίησα για το τραγούδι-χορικό “Μαλαματένια λόγια” στο μουσικό μου έργο Θητεία σε στίχους Μάνου Ελευθερίου. Η θητεία μου στα κάλαντα είναι λοιπόν μακρόχρονη»
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις