Με μια έκθεση για «Καινούργιες πατρίδες» και την τύχη των οικογενειών δεσμών σε συνθήκες μετανάστευσης ξεκινά το 2018 τους εορτασμούς για τα εκατό χρόνια από την ίδρυσή του το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη.
Η έκθεση που εγκαινιάζεται το Σάββατο 13/1 στο ιστορικό και ατμοσφαιρικό Λουτρό των Αέρηδων (Κυρρήστου 8, Πλάκα) δομείται πάνω στις αφηγήσεις -από συνεντευξιακό ερευνητικό υλικό- μεταναστευτών, σε έξι χώρες, οι οποίοι βίωσαν το χωρισμό της οικογένειας. Από την Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία στις χώρες υποδοχής Ελλάδα, Ιταλία, Σουηδία.
Οι ιστορίες συμπληρώνονται με εικαστικά έργα, τα οποία μεταφέρουν τη συναισθηματική φόρτιση που ακολουθεί τους μετανάστες και τις οικογένειές τους, ή μας υπενθυμίζουν τους συμβολισμούς που συναρτώνται με τη μετανάστευση: το ταξίδι, η βαλίτσα, οι μνήμες. 
Συμμετέχει μια πλειάδα Ελλήνων καλλιτεχνών- Κυριάκος Κατζουράκης, Aφροδίτη Λίτη, Γιάννης Αδαμάκης, Βούλα Γουνελά,Καλλιρρόη Μαρούδα, Λίλη Μπακογιάννη, Γιώργος Παστάκας κ.ά.Την επιμέλεια έχει η Φούλη Παπαγεωργίου και η Λουίζα Καραπιδάκη.
Επίσης, στην έκθεση παρουσιάζονται αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των μεταναστών, θρησκευτικά σύμβολα, μουσικές, φωτογραφίες. Στη δημιουργία του ερευνητικού υλικού συνέβαλαν επτά ευρωπαϊκοί οργανισμοί. Διάρκεια έκθεσης έως τις 19/2/2018, σε συνεργασία με το PRISMA-Κέντρο Αναπτυξιακών Μελετών.