Στο λογοτεχνικό της έργο, που ξεκίνησε τη δεκαετία του '60 περιλαμβάνονται 17 μυθιστορήματα, που διαβάστηκαν από χιλιάδες αναγνώστες. Ανάμεσά τους τα βιβλία «Να με περιμένεις» (1994), «Λυπάμαι πολύ, αυτό δε γίνεται» (1997) και «Μαμά, δε θέλω να γίνω αυτοκράτορας» (2002).

Ως δημοσιογράφος ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και διατηρούσε για χρόνια στήλη με χρονογραφήματα στην καθημερινή γαλλική εφημερίδα Le Matin de Paris. Για περίπου 20 χρόνια παρουσίαζε την πρωινή ενημερωτική εκπομπή του καναλιού France 2, ενώ συμμετείχε και σε άλλες τηλεοπτικές εκπομπές.

Η ίδια είχε μιλήσει επανειλημμένα για την ισχυρή επιρροή που είχε ο επί 48 χρόνια σύζυγός της επάνω της και μάλιστα σε συνέντευξή της πριν λίγα χρόνια σε ελληνική εφημερίδα είχε πει ότι «αν έχεις έναν σύζυγο που εργάζεται 15-16 ώρες την ημέρα, τι άλλο σού μένει από το να κάνεις το ίδιο και εσύ;».
Η Φρανσουάζ Γκαργκούιγ ήταν μόλις 17 ετών το 1950, όταν γνώρισε τον Ιωάννη Ξενάκη. Παντρεύτηκαν το 1953 στο Παρίσι και έζησαν μαζί ως τη στιγμή που ο Ιωάννης Ξενάκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, στις 4 Φεβρουαρίου 2001. Την ίδια χρονιά, εκδόθηκε και το βιβλίο της «Μαμά, δε θέλω να γίνω αυτοκράτορας», αφιερωμένο στον ίδιο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις