Τη νομπελίστα συγγραφέα Χέρτα Μύλερ υποδέχτηκε νωρίτερα σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Η επίσκεψη της στην ελληνική πρωτεύουσα αποτελεί πρόδρομη δράση του μεγάλου γεγονότος που ξεκινά στην Αθήνα στις 23 Απριλίου και θα διαρκέσει έναν ολόκληρο χρόνο, την «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».

Η Χέρτα Μύλερ έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας κι όπως αναφέρει σε αποκλειστικές δηλώσεις της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων βρίσκει «μεγαλειώδη τον τρόπο που οι Έλληνες συμπεριφέρθηκαν στους πρόσφυγες εν μέσω κρίσης, σε αντίθεση με πολλούς άλλους».

Η Γερμανίδα συγγραφέας η οποία έχει βιώσει τη δικτατορία και την εξορία, έχει γράψει και διαβάσει απαγορευμένη ποίηση και γνωρίζει την αντίσταση του λόγου, γεννήθηκε στο γερμανόφωνο Μπανάτ της Ρουμανίας, μεγάλωσε στο δικτατορικό καθεστώς Τσαουσέσκου κι αντιστάθηκε στην καταπίεση και την πολιτική τρομοκρατία με τον τρόπο ζωής της, το γράψιμό της. Το 1987 της δόθηκε η άδεια να φύγει από τη χώρα. Εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο όπου ζει και γράφει έκτοτε. Για το καλλιτεχνικό περιεχόμενο της αντίστασής της βραβεύτηκε το 2009 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, προσκεκλημένη του γερμανικού Ινστιτούτου Γκαίτε, του δημάρχου της Αθήνας και των εκδόσεων Καστανιώτη, για να διαβάσει αδημοσίευτα μέχρι τώρα στην Ελλάδα αποσπάσματα από έργα του και να παρευρεθεί σήμερα στην ελληνική πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ "Χέρτα Μύλερ – Το αλφάβητο του φόβου" (2015, σκηνοθεσία του Ολλανδού Τζον Αλμπερτ Γιάνσεν).

Η κ. Μύλερ, η οποία στα έργα της ασχολείται με την κρατική τρομοκρατία, μας λέει για τη σχέση της εξουσίας και της λογοτεχνίας. «Το θέμα δυστυχώς τίθεται συνεχώς και παντού. Νομίζω πως η λογοτεχνία είναι πάντα έντονα πολιτική. Σε καιρούς κανονικούς δεν υπάρχει τρομοκρατία από το κράτος, αλλά μόλις υπάρξει μια μικρή αναταραχή εμφανίζεται και πάλι. Δυστυχώς το βίωσα στη ζωή μου σε σημαντικό βαθμό».

Στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ "τι θα λέγατε στους Έλληνες σ΄ αυτούς τους δύσκολους καιρούς», τονίζει: «Νομίζω πως οι Έλληνες βρήκαν τον τρόπο να τα καταφέρουν. Ήταν πολύ δύσκολο και το βρίσκω μεγαλειώδες. Μεγαλειώδη βρίσκω και τον τρόπο που οι Έλληνες συμπεριφέρθηκαν στους πρόσφυγες εν μέσω κρίσης, σε αντίθεση με πολλούς άλλους».

Η Χέρτα Μύλερ, αύριο 22 Μαρτίου, στις 19:30, στο Ινστιτούτο Γκαίτε, θα διαβάσει ποιητικά κολάζ (με λέξεις από εφημερίδες και περιοδικά που έχει κόψει και κολλήσει συνθέτοντας λυρικά κείμενα). Επίσης, θα διαβάσει απόσπασμα από το βιβλίο της «Η πατρίδα μου ήταν ένα κουκούτσι μήλου» (Mein Vaterland war ein Apfelkern). Συντονιστής της συζήτησης με το κοινό, ο σκηνοθέτης Τίμων Κουλμάσης.

Αντώνης Πολυχρονάκης

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις