Ένα ελληνοϊταλικό «Tempo Forte» πολιτισμού για την άνοιξη του 2018 παρουσίασε ο πρέσβης της Ιταλίας Εφίζιο Λουίτζι Μάρρας στους Έλληνες δημοσιογράφους. Γιατί, όπως είπε ο Ιταλός πρέσβης «καλή η γνωστή έκφραση "oύνα φάτσα ούνα ράτσα" που συχνά μοιράζονται Έλληνες και Ιταλοί, όμως πρέπει να εμβαθύνουμε τη σχέση μας, δίνοντας μια νέα ώθηση στις πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις μας. Ο πολιτισμός είναι προτεραιότητα μας στις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Σ' αυτή την ευρωπαϊκή συγκυρία για να αξιολογούν σωστά τη σημασία των κρατών μας, χρειαζόμαστε την αυτοπεποίθηση που μπορούμε να βρούμε στον πολιτισμό».

Το πρόγραμμα της πρωτοβουλίας με τον ενθουσιώδη μουσικό τίτλο «Tempo Forte» προέκυψε από την ανταλλαγή ιδεών μιας ομάδας εργασίας θεσμών πολιτισμού, φορέων, καλλιτεχνών, ακαδημαϊκών Ελλήνων και Ιταλών εξήγησε ο κ. Μάρρας. «Είναι μία δέσμευση που αναλάβαμε τον Σεπτέμβριο του 2017, κατά την διάρκεια της Συνάντησης Κορυφής μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, ελληνικής και ιταλικής, στην Κέρκυρα, την πρώτη», υπογράμμισε, «συνάντηση αυτού του επιπέδου που έγινε ποτέ μεταξύ των δύο χωρών μας από την ενοποίηση της Ιταλίας ως τις ημέρες μας».

Είχε λόγους λοιπόν ο κ. Μάρρας να ανακοινώσει με ικανοποίηση όχι τις προθέσεις αλλά το αποτέλεσμα αυτής της ανταλλαγής και ώσμωσης. Για παράδειγμα ότι η Ιταλία επιστρέφει στην Επίδαυρο με τον «Οιδίποδα επί Κολωνώ» (σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου) στις 17-18 Αυγούστου.

Την παρουσίαση μιας παραγωγής του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαίου Δράματος της Ιταλίας (INDA) σε συνεργασία με Έλληνα σκηνογράφο.

Ή το κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Πιερ Πάολο Παζολίνι με 20 ταινίες, έκθεση φωτογραφίας και παράλληλες εκδηλώσεις στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας (7-12/6) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Luce και την Ταινιοθήκη της Μπολόνια.

Το φάσμα του Tempo Forte είναι ευρύ, έχει προοπτικές και «επιθυμούμε να επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα» τόνισε η Μόνικα Ζέκκα, διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου. Επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την παρουσία της Ιταλίας στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη (3-6/5), όπου θα παρευρεθεί ο Ιταλός συγγραφέας Κάρλο Λουκαρέλι και ο μεταφραστής, εκδότης Νίκολα Κροτσέτι.

Στον τομέα της αρχαιολογίας, ο διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικης Σχολής Αθηνών, Εμανουέλε Πάπι, αναφέρθηκε στην επιτυχημένη έκθεση Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο» που συνδιοργάνωσε η Σχολή σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Αναφέρθηκε στη σειρά διαλέξεων που διοργανώνει η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, με θέμα όχι μόνο για την κλασική Ελλάδα αλλά για τη διαχρονική σύνδεση ανάμεσα στις ελληνικές κοινότητες και τους ξένους, τους παλιννοστούντες, τους μετανάστες, τους κατακτητές από τον Ωκεανό μέχρι την Περσία, από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αίγυπτο .«Γιατί Ελλάδα δεν είναι μόνο η κλασική περίοδος. Εξαπλώνεται σε μεγάλο χρονολογικό και γεωγραφικός εύρος» τόνισε ο κ.Πάπι.

Το λογότυπο του «Tempo Forte» επιλέχτηκε από τα σχέδια που ζωγράφισαν παιδιά του δημοτικού της Ιταλικής Σχολής Αθηνών, σ' ένα ειδικό γι αυτό τον σκοπό πρότζεκτ, υπό την καθοδήγηση της Βένιας Δημητρακοπούλου

Πολλές και ενδιαφέρουσες είναι οι εκδηλώσεις που εντάσσονται στο «Εαρινό Πρόγραμμα» του Tempo Forte, το οποίο θα παρουσιαστεί επίσημα στις 29 Μαρτίου 2018 κατά την διάρκεια της τελετής έναρξης, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου.

Το εαρινό πρόγραμμα «TempoForte» με μια ματιά

29 Μαρτίου, Αθήνα

-Επίσημη ανακοίνωση του Εαρινού Προγράμματος του Tempo Forte. Παρουσίαση της έκδοσης «Μικρό αφιέρωμα στον Mario Vitti» (Πρακτικά της Ημερίδας του Μουσείου Μπενάκη, Δεκέμβριος 2016), παρουσίαση του ιταλικού περιοδικού "Periptero" – εκδόσεις ETP

20 Φεβρουαρίου – 9 Μαϊου, Βενετία

– Διάλογοι περί Ελληνικής Ιστορίας, Λογοτεχνίας και Επιγραφικής : κύκλος διαλέξεων στο τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ca' Foscari.

15 Μαρτίου – 31 Μαΐου, Αθήνα

Έλληνες & Ξένοι (Greeks & Aliens): σειρά διαλέξεων στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών για τη διαχρονική σύνδεση ανάμεσα στις ελληνικές κοινότητες και τους ξένους, τους παλιννοστούντες, τους μετανάστες, τους κατακτητές, από τον Ωκεανό μέχρι την Περσία, από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αίγυπτο. Περί της οικονομίας και του εμπορίου, της κοινωνίας και του πολιτισμού, της αποικιοκρατίας και του ιμπεριαλισμού, ακολουθώντας την ανακάλυψη, την διάδοση, την απώλεια και την διατήρηση των παραδόσεων.

28 Μαρτίου – 6 Μαΐου, Κέρκυρα

Φωτογραφική έκθεση "Περιήγηση στην τελειότητα" του Paolo Morello. Διοργάνωση Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Επίτιμο Προξενείο της Ιταλίας

7 Απριλίου, Βενετία

Διάλεξη του Θανάση Βαλτινού, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Διασταύρωση Πολιτισμών» στο Ίδρυμα Querini Stampalia

13-16 Απριλίου στην Τεχνόπολη

Ελληνο- ιταλικό Φεστιβάλ των Δύο Πολιτισμών: Πέντε ημέρες γεμάτες σινεμά, θέατρο, κλασσικές γλώσσες, χορό, μόδα, κουζίνα, μουσική και την τέχνη, και έκθεση κόμικς των Μπότσο και Palumbo, που οργανώνεται από το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και το Com.It.Es (Επιτροπή για τους Ιταλούς του Εξωτερικού) σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας

12 Απριλίου , Αθήνα

Από τον «Ιούλιο Καίσαρα» του Σαίξπηρ: Το έργο του Σαίξπηρ με την πρωτότυπη μελωδία του Ludovico Einaudi σε σκηνοθεσία της Νατάσας Τριανταφύλλη, στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, Πλάκα

14 Απριλίου, Βενετία

«Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος, ο Θριαμβευτής»: διάλεξη του καθηγητή Alessandro Barbero στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Ακαδημαϊκού Έτους της Ακαδημίας των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Τεχνών της Βενετίας, απόσπασμα από τη μονογραφία του ιδίου του 2016 σχετικά με τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα.

17 Απριλίου, στην Ιταλική Σχολή, Αθήνα

«Η ερευνητική δραστηριότητα της Ιταλίας στην Ανταρκτική»: διάλεξη του κ. De Rossi, Ιταλική αποστολή στην Ανταρκτική (πρωτοβουλία μέρος των «Απογευμάτων Πολιτισμού» της Ιταλικής Σχολής Αθηνών)

27 Απριλίου, Καλαμάτα

«Αρχαιοσχολή για το Μέλλον: μια βιώσιμη προσέγγιση» (ArchaeoSchool for the Future: a sustainability approach)- Ολοκλήρωση του προγράμματος της ΕΕ, από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη και την ομάδα του

9 Μαΐου, Αθήνα

«ERGON» – Έργον της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών: Παρουσίαση των ετήσιων δραστηριοτήτων της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής

3-6 Μαΐου, Θεσσαλονίκη

Η Ιταλία στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης: Με τη συμμετοχή του ιταλού συγγραφέα Carlo Lucarelli και του μεταφραστή και εκδότη Nicola Crocetti

Συναυλία των Luca Ciarla & Ethnopolis

Από 8 ως 21 Μαΐου στο Half Note, Aθήνα, και στις 22 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

24-27 Μαΐου, Aθήνα

Ελληνοϊταλική πλατφόρμα, οργανωμένη από το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ιταλίας: Μια σειρά εκδηλώσεις και παραστάσεις σε διάφορες αθηναϊκές σκηνές, όπως αυτές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Εθνικού Θεάτρου, των θεάτρων Θησείο, Κιβωτός και Κάρολος Κουν

Από 24 Μαΐου,

"Ο Κήπος με τα Γλυπτά" στην πρεσβεία της Ιταλίας, Αθήνα: 3η έκδοση της Έκθεσης Γλυπτικής των Σπουδαστών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας

24 Μαΐου, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα

Διάλεξη: «Τι περιμένουμε από την Ιατρική στο Μέλλον για την βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών δομών κατά την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση». Διοργάνωση Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ρώμης "La Sapienza", με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα.

7-12 Ιουνίου Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Αθήνα

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Πιερ Πάολο Παζολίνι: Αναδρομικό αφιέρωμα στο σύνολο του έργου του, με 20 ταινίες και ντοκιμαντέρ του μεγάλου Ιταλού δημιουργού, διανοούμενου, κινηματογραφιστή και ποιητή, φωτογραφική έκθεση και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις, οργανωμένες σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας, την Ταινιοθήκη της Bologna και τον Ινστιτούτο LUCE, και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, στον θερινό κινηματογράφο «Λαϊς» και στις υπόλοιπες αίθουσες της Ταινιοθήκης της Ελλάδας.

23 Ιουνίου, Αμφιθέατρο του Μουσείου Revoltella, Τεργέστη.

Η ζωή και το έργο του Ρήγα Φεραίου- Βελεστινλή

24 Ιουνίου, Ελληνική Κοινότητα Τεργέστης

Διάλεξη των Katsiardi Hering, καθηγήτριας Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών· Marco Dogo, καθηγητή Ανατολικών Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Τεργέστης· και της Eλένης Κουρμαντζή Παναγιωτάκου, καθηγήτριας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Αποκαλυπτήρια τελετή της προτομής του Ρήγα Φεραίου- Βελεστινλή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις