Ανέκδοτα κείμενα της Διδώς Σωτηρίου πρόκειται να συγκεντρωθούν σε τόμο που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κέδρος το 2019. Τα κείμενα μιλούν για τον ρόλο του συγγραφέα ως πνευματικού ανθρώπου και ως οργανικού διανοούμενου, για τον κοινωνικό ρόλο του βιβλίου, όπως και για το από πού αντλεί ο συγγραφέας τη θεματολογία του, ποια είναι η σχέση του με το κοινό και πώς αντανακλάται ο συναισθηματικός του κόσμος στη λογοτεχνία του.

Τα υπό έκδοση χειρόγραφα (εναπόκεινται στη συλλογή του ΕΛΙΑ) περιλαμβάνουν ομιλίες και διαλέξεις της Δ. Σωτηρίου, καθώς και σκόρπιους συλλογισμούς. Το υλικό βρέθηκε σε κιβώτια και πατάρια, ή ακόμα και μέσα σε τοίχους, στους τόπους διαμονής της Διδώς Σωτηρίου (οδός Κοδριγκτώνος – Κυψέλη, οδός Υφασίου – Άνω Ιλίσια, Βασιλικά Ιστιαίας).

Η αρχική ταξινόμηση έγινε από τη βιβλιοθηκονόμο Σοφία Μπόρα. Μια πρώτη επιλογή των κειμένων ξεκίνησε ο Νίκος Μπελογιάννης, ανιψιός και δικαιούχος του έργου της συγγραφέως. Τη σύνθεση και την επιμέλεια των κειμένων έχει αναλάβει η ομότιμη καθηγήτρια νεοελληνικής λογοτεχνίας Έρη Σταυροπούλου.

Θα είναι το πέμπτο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κέδρος μετά τον θάνατο (2004) της συγγραφέως. Έχουν προηγηθεί, η συλλογή διηγημάτων «Τυχαίο συναπάντημα και άλλες ιστορίες» (2004), τα μυθιστορήματα «Τα παιδιά του Σπάρτακου» (2011), «Ηλέκτρα» (2014) και, τέλος, η μελέτη «Τα πρώτα βήματα του Ψυχρού Πολέμου» (2009).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις