Ο διάσημος διευθυντής ορχήστρας Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ, μουσικός διευθυντής της μιας από τις δύο μεγάλες όπερες του Βερολίνου, ανακοίνωσε σήμερα πως επιστρέφει τα μουσικά βραβεία με τα οποία έχει τιμηθεί στη Γερμανία επειδή τιμήθηκαν μ' αυτά και ράπερ τα κείμενα των οποίων θεωρούνται αντισημιτικά.

Ο Μπαρενμπόιμ, ο οποίος έχει τιμηθεί τα τελευταία χρόνια με πολλά απ' αυτά τα βραβεία με την ονομασία ECHO, κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του ένα άλμπουμ μουσικής ραπ με κείμενα «καθαρά αντισημιτικά, μισογυνικά, ομοφοβικά και εν γένει περιφρονητικά για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Κατά συνέπεια, ο ισραηλινο-αργεντινός μαέστρος και οι δύο ορχήστρες που διευθύνει, η Staatskapelle της Όπερας Staartsoper του Βερολίνου και η ορχήστρα «Δυτικό-Ανατολικό Ντιβάν», «αποφάσισαν να επιστρέψουν όλες τις διακρίσεις (τους)».

«Τα εμπορικά συμφέροντα δεν πρέπει να υποκαθιστούν την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά», συνεχίζει στην ανακοίνωσή του ο Μπαρενμπόιμ.

Η απονομή των βραβείων ECHO είναι η πιο φημισμένη τελετή μουσικών βραβείων στη Γερμανία και αφορά είδη που εκτείνονται από την κλασική μέχρι τη μουσική ποπ, περνώντας από την τζαζ. Τα βραβεία βασίζονται στην εμπορική επιτυχία των καλλιτεχνών.

Από τις 12 Απριλίου, οπότε άρχισε η πολεμική, πολλοί απ' αυτούς που τιμήθηκαν φέτος με τα βραβεία αυτά, τα επέστρεψαν για να καταγγείλουν το γεγονός ότι το βραβείο για τους καλύτερους καλλιτέχνες χιπ-χοπ της χρονιάς απονεμήθηκε στους ράπερ Kollegah και Φαρίντ Μπανγκ, οι οποίοι πούλησαν στη Γερμανία περισσότερα από 200.000 αντίτυπα του άλμπουμ τους «Νέος, βίαιος κι ωραίος 3».

Ένα από τα τραγούδια τους, το «0815», στο οποίο οι δύο ράπερ συγκρίνονται με τους φυλακισμένους στο στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς, προκάλεσε πολεμική σε μια χώρα που στοιχειώνεται από τα εγκλήματα των ναζί. Οι δύο τραγουδιστές απέρριψαν οποιονδήποτε αντισημιτισμό.

Στελέχη των βραβείων ECHO παραιτήθηκαν επίσης για να διαμαρτυρηθούν γι' αυτό το βραβείο που δόθηκε στους ράπερ, το οποίο καταγγέλθηκε επίσης από γερμανούς υπουργούς και αξιωματούχους εβραϊκών οργανώσεων.

Η πολεμική αυτή, η οποία συνεχίζεται από τα μέσα Απριλίου, σημειώνεται μέσα σ' ένα πλαίσιο φόβων για αναβίωση του αντισημιτισμού στη Γερμανία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις