Ηγέτες και προσωπικότητες που ξεχώρισαν ανά τους αιώνες για την προσφορά τους στην πολιτική, τις τέχνες, τη μόδα, τις ιδέες, τον αθλητισμό, την τεχνολογία, τις επιχειρήσεις, τον ακτιβισμό, τη φιλοσοφία, από τον Νέλσον Μαντέλα μέχρι τον Περικλή και τον Αριστοτέλη, "φωτογραφήθηκαν" ως εμπνευστές νεαρών μαθητών, οι οποίοι τους "υποδύονται" για να αναδείξουν το έργο τους σε μια πρωτότυπη έκθεση – εκδήλωση με θέμα "Ηγέτες του Χθες, Παιδιά του Σήμερα", που θα πραγματοποιηθεί στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, με ώρα έναρξης τις 20.00.

Συνολικά 24 μαθητές της Θεσσαλονίκης αναπαριστούν τα ινδάλματά τους και φωτογραφίζονται οι ίδιοι ως Τσόρτσιλ, Αντζελίνα Τζολί, Σιμόν ντε Μπουβουάρ, Ομπάμα, Κοκό Σανέλ, Πελέ, Στιβ Τζομπς, Ίντιρα Γκάντι, Μαλάλα Γιουσαφζάι (η νεαρή κοπέλα από το Πακιστάν που αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση στη χώρα της και υπήρξε υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης), θέλοντας να "ξανασυστήσουν" στο κοινό ισάριθμες προσωπικότητες που οι ίδιοι θαυμάζουν, με στόχο να αναδείξουν το σπουδαίο έργο τους και να γίνουν και οι ίδιοι οι ηγέτες του αύριο, σε αντίστοιχους τομείς.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος "Diploma in Leadership Skills: Παιδιά του Σήμερα – Ηγέτες του Αύριο" του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Κέντρο Διασύνδεσης Έρευνας και Κοινωνικής Πράξης. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το ΠΑΜΑΚ τα τελευταία πέντε χρόνια και σε αυτό συμμετέχουν μαθητές Α’ Γυμνασίου – Β’ Λυκείου, που επιλέχθηκαν μετά από συνέντευξη και με βάση κριτήρια που σχετίζονται με την ευρύτητα του πνεύματός τους, τους στόχους που θέτουν στη ζωή τους κ.α.

Οι μαθητές παρακολουθούν για ένα ή δύο ακαδημαϊκά έτη ένα τρίωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κάθε εβδομάδα, το οποίο περιλαμβάνει μαθήματα εκτός σχολικού προγράμματος, όπως διαχείριση και επίλυση κρίσεων, έκθεση σε κοινό, οργάνωση και πλαίσιο δράσης, ενώ αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν πραγματικά πρότζεκτ που πρέπει να παρουσιάσουν σε πολιτικούς ή επιχειρηματίες της πόλης. Υλοποιούν επίσης σχολές γονέων και στο τέλος κάθε περιόδου παρουσιάζουν μία μεγάλη εκδήλωση ανοιχτή για το κοινό.

"Η φωτογράφιση από μόνη της έχει καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, καθώς δεν πρόκειται απλά για πιστή αναπαράσταση του προσώπου που θαυμάζουν οι μαθητές. Υπάρχει μία έκπληξη σε αυτό. Επίσης, στην εκδήλωση οι μαθητές θα κληθούν να δικαιολογήσουν την επιλογή τους να φωτογραφηθούν με φόντο τον ηγέτη που θαυμάζουν, να μιλήσουν για το έργο του, αλλά και για αυτά τα οποία οι ίδιοι θα άλλαζαν ή θα έκαναν, όντας ένας από αυτούς" εξήγησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η καθηγήτρια Ψυχολογίας του ΑΠΘ και συνεργάτιδα του προγράμματος, Εύχαρις Παναγοπούλου.

Η έκθεση συμπίπτει και με την τελετή αποφοίτησης από το πρόγραμμα "Diploma in Leadership Skills: Παιδιά του Σήμερα – Ηγέτες του Αύριο", για το οποίο η κ.Παναγοπούλου ανέφερε ότι έχει ως στόχο να στηρίξει εφήβους της Θεσσαλονίκης, ώστε να γίνουν "μοχλοί αλλαγών", τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο του προγράμματος έχει συσταθεί Σύλλογος Αποφοίτων, ο οποίος βοηθά τους νέους μαθητές στις συνεντεύξεις τους με ξένα ακαδημαϊκά ιδρύματα στα οποία θέλουν να φοιτήσουν. Οι αιτήσεις για την παρακολούθηση του προγράμματος έχουν ξεκινήσει, ενώ οι συνεντεύξεις επιλογής μαθητών για τον επόμενο κύκλο του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν 1-15 Ιουνίου και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις