Σε δύο από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες του 20ού αιώνα, στον Μανώλη Καλομοίρη και τον μαθητή του Δημήτρη Δραγατάκη είναι αφιερωμένη η συναυλία της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στις 21 Μαΐου.

Ο Μανώλης Καλομοίρης (1883-1962) υπήρξε ο ιδρυτής και ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της Ελληνικής Εθνικής Σχολής. Με το έργο του αλλά και με την εν γένει καλλιτεχνική και παιδαγωγική δραστηριότητά του καθόρισε τις εξελίξεις στην Ελλάδα σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Στη συναυλία, που εντάσσεται στον 14ο κύκλο των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών 2018, θα ακούσουμε τρία από τα πιο σημαντικά του έργα: Το κεντρικό έργο του πρώτου μέρους είναι το «Κοντσερτάκι» για βιολί και ορχήστρα, το οποίο πλαισιώνεται από την 1η Ραψωδία σε ενορχήστρωση του Γάλλου μαέστρου και συνθέτη Gabriel Pierné και το συμφωνικό ποίημα «Στου Όσιου Λουκά το Μοναστήρι» για αφηγητή και ορχήστρα, σε ποίηση 'Αγγελου Σικελιανού.

Η συναυλία θα κλείσει με την Πρώτη συμφωνία ενός από τους πιο διακεκριμένους συνθέτες της πρωτοπορίας του 20ού αιώνα, του Δημήτρη Δραγατάκη (1914-2001), που υπήρξε αρχικά μαθητής και κατόπιν εκ των στενότερων συνεργατών του Μανώλη Καλομοίρη.

Σολίστ είναι η βιολονίστα Στέλλα Τσάνη υπό την διεύθυνση του μαέστρου Λουκά Καρυτινού, που συνεργάζεται για πρώτη φορά με την Φιλαρμόνια.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις