Φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Τρούλοι στο βάθος του ορίζοντα. Ορθόδοξοι ναοί και παρεκκλήσια της Εσθονίας» εγκαινιάζουν στις 18 Μαΐου η πρεσβεία της Εσθονίας στην Αθήνα και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (ΒΧΜ).

Η έκθεση, που θα διαρκέσει από 19 Μαΐου ως και 17 Ιουνίου 2018, παρουσιάζει την ιστορία της Ορθοδοξίας στην Εσθονία μέσα από την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική της. «Ορθόδοξες εκκλησιές με χαρακτηριστικούς κρομμυόσχημους τρούλους απαντούν διάσπαρτες στην Εσθονία και κυρίως στην ανατολική, όπου κυριαρχούσε το Ορθόδοξο δόγμα. Στην περιοχή αυτή, οι ναοί εντάσσονται αρμονικά στον χώρο και διατηρούνται σε καλύτερη κατάσταση. Κάποιοι ενθουσιώδεις με την ιστορία της αρχιτεκτονικής μεριμνούν για τους ορθόδοξους ναούς και τα παρεκκλήσια της χώρας, ανακαινίζοντάς τα με λαμπερά χρώματα και επιχρυσωμένα εικονοστάσια. Έτσι, η Ορθοδοξία ξαναβρίσκει τη λάμψη της στην παραδοσιακά λουθηρανική Εσθονία», αναφέρει ανακοίνωση του ΒΧΜ.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Μουσείου Εσθονικής Αρχιτεκτονικής, του Ταμείου Πολιτιστικής Εσθονικής Παρακαταθήκης, της Εσθονικής Ακαδημίας Τεχνών και του υπουργείου Εξωτερικών της Εσθονίας.

ΑΠΕ – ΜΠΕ