Τη φωτογραφική έκθεση, με τίτλο «Τρούλοι στο βάθος του ορίζοντα. Ορθόδοξοι ναοί και παρεκκλήσια της Εσθονίας», στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο εγκαινίασε η Πρόεδρος της Εσθονίας, Κέρστι Κάλιουλαϊντ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί από χθες στην Ελλάδα.

«Οι τρούλοι των ορθόδοξων εκκλησιών, δίπλα στους ψηλούς αιχμηρούς πύργους των λουθηρανικών εκκλησιών – που είναι μέρος του πολιτιστικού μας τοπίου, λειτουργούν ως ορόσημα και κουβαλούν την επίγνωση της τοπικής ιστορίας. Πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Εσθονία είχε περίπου 200 ορθόδοξες εκκλησίες, παρεκκλήσια και σπίτια προσευχής. Πολλά από αυτά καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου ή κατεδαφίστηκαν κατά τη διάρκεια του σοβιετικού καθεστώτος, αλλά η ιστορία τους επέζησε. Και αυτή η έκθεση είναι για αυτή την ιστορία» ανέφερε στον χαιρετισμό που απηύθυνε στον προαύλιο χώρο του μουσείου η κ. Κάλιουλαϊντ.

Η Πρόεδρος της Εσθονίας εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών, καθώς και για το γεγονός ότι κατά την επίσημη επίσκεψή της στην Ελλάδα, είχε την ευκαιρία να ανοίξει αυτή την έκθεση, η οποία- όπως είπε- παρουσιάζει ένα σημαντικό μέρος της συναρπαστικής αρχιτεκτονικής ιστορίας της Εσθονίας που έχει τις ρίζες της και στην Ελλάδα.

Ακόμη, η κ. Κάλιουλαϊντ ευχαρίστησε ολόψυχα το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και όλους τους συνεργάτες της που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης και απευθυνόμενη στο κοινό της εκδήλωσης των εγκαινίων είπε: «Ελπίζω ότι αυτό το μικρό κομμάτι της ποικίλης πολιτιστικής μας ιστορίας να σας ενθαρρύνει να επισκεφθείτε την Εσθονία και να δείτε τα θαύματα και τις ανησυχίες της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς. Όταν διαβάσετε τα κείμενα αυτής της έκθεσης, θα μάθετε περισσότερα για το παρελθόν αυτών των κτιρίων που διαμορφώνουν την ιστορία της ορθόδοξης θρησκείας στην πολιτιστική μας σφαίρα».

Κλείνοντας η Πρόεδρος της Εσθονίας εξέφρασε την πιο ειλικρινή ευγνωμοσύνη της για την πολύ θερμή υποδοχή που τους επιφύλαξε η Ελλάδα και για τις καρποφόρες συζητήσεις.

Ο πρέσβης της Εσθονίας στην Ελλάδα, Priit Pallum, δήλωσε μεταξύ άλλων, πως «είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο που μας έδωσε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε εδώ ένα μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε μια σεμνή έκθεση που απεικονίζει τους τρούλους των ορθόδοξων εκκλησιών, ακριβώς όπως είναι, στην πατρίδα μας».

Στον χαιρετισμό της, η διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, Αικατερίνη Δελλαπόρτα, είπε απευθυνόμενη στην Πρόεδρο της Εσθονίας: «Δυο χώρες τόσο μακρινές και διαφορετικές μεταξύ τους έρχονται πιο κοντά χάρη στη ζεστή παρουσία σας και την έκθεση "Τρούλοι στο βάθος του ορίζοντα" που πραγματοποιείται προς τιμήν σας από την πρεσβεία της Εσθονίας, με τη συνεργασία και υποστήριξη του μουσείου, την επιμέλεια του αρχαιολόγου Αντώνη Μπεκιάρη και του αρχιτέκτονα Σπύρου Νάσαινα. Τόσο σε εσάς προσωπικά όσο και στη φίλη χώρα Εσθονία που γιορτάζει τα 100 χρόνια της ανεξαρτησίας της εύχομαι κάθε πρόοδο και ευημερία».

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως και τις 17 Ιουνίου, παρουσιάζει την ιστορία της Ορθοδοξίας στην Εσθονία μέσα από την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική της. Ορθόδοξες εκκλησιές με χαρακτηριστικούς κρομμυόσχημους τρούλους απαντούν διάσπαρτες στην Εσθονία και κυρίως στην ανατολική, όπου κυριαρχούσε το Ορθόδοξο δόγμα. Στην περιοχή αυτή, οι ναοί εντάσσονται αρμονικά στον χώρο και διατηρούνται σε καλύτερη κατάσταση. Κάποιοι ενθουσιώδεις με την ιστορία της αρχιτεκτονικής μεριμνούν για τους ορθόδοξους ναούς και τα παρεκκλήσια της χώρας, ανακαινίζοντάς τα με λαμπερά χρώματα και επιχρυσωμένα εικονοστάσια. Έτσι, η Ορθοδοξία ξαναβρίσκει τη λάμψη της στην παραδοσιακά λουθηρανική Εσθονία.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Μουσείου Εσθονικής Αρχιτεκτονικής, του Ταμείου Πολιτιστικής Εσθονικής Παρακαταθήκης, της Εσθονικής Ακαδημίας Τεχνών και του Υπουργείου Εξωτερικών της Εσθονίας.