Από την Αθήνα, στη Φλώρινα, τη Θεσσαλονίκη, το Λονδίνο, τις Ινδίες, τη Νέα Υόρκη, τη Θεσσαλονίκη ξανά. 81 χρόνια και… χιλιάδες πινελιές (λάδι σε μουσαμά συνήθως) δρόμος…

Όμως , "στη Νέα Υόρκη έχει που να πας, έχει έχει τι να ακούσεις, έχει τα ωραία τα μουσεία της τα ανεπανάληπτα…, έλεγε ο ζωγράφος, ο ιδιότυπος καλλιτέχνης Κώστας Λούστας (1933-2014) .

Αυτά τα μόλις 30 έργα, εμπνευσμένα από την αμερικανική μεγαλούπολη και φιλοτεχνημένα στη Νέα Υόρκη (όπου έζησε και δημιούργησε στη δεκαετία 1962-1972) επέλεξε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης να εκθέσει στις εγκαταστάσεις του (εντός του χώρου της Hellexpo-ΔΕΘ) από την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018, ως και τις 16 Σεπτεμβρίου, τιμώντας με τον τρόπο αυτό, πέραν του καλλιτέχνη και τις ΗΠΑ που θα είναι η τιμώμενη χώρα της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (8-16 Σεπτεμβρίου).

Τα ζωγραφικά έργα, με θέμα τα αστικά τοπία της Νέας Υόρκης, τις σκηνές της καθημερινότητας, τις νεκρές φύσεις, τις προσωπογραφίες και τις θαλασσογραφίες του καλλιτέχνη, θα εκτεθούν, παράλληλα με πρωτότυπο αρχειακό υλικό, προσωπικά τεκμήρια, άρθρα, αλληλογραφία και έντυπα εκθέσεων. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται έργα από τη σειρά "Broadway", με τα ιδιαίτερα μορφολογικά εξπρεσιονιστικά στοιχεία του καλλιτέχνη, επηρεασμένου από τα κινήματα της ευρωπαϊκής τέχνης, αλλά και των Ελλήνων δασκάλων του. Οι συνθέσεις αποκαλύπτουν ένα κομμάτι της προσωπικής του ζωής, το περιβάλλον στο οποίο έζησε και τις μνήμες που διαμόρφωσε κατά τη διαμονή του στην αμερικάνικη μεγαλούπολη.

"Τα καλύτερα λέγονται στη σιωπή. Η ζωγραφική είναι όπως η σιωπή. Μια μυστική οδός. Ένα άγραφο βινύλιο. Ο ζωγράφος πρέπει να πάρει την πέννα να σκαλίσει, να πεί με τον τρόπο του . Να πει…εγώ στη ζωή μου πίστεψα αυτό, δεν πιστεύω σε τίποτα… Να πεί κάτι" έλεγε σε συνέντευξή του. Αυτό το "κάτι" , ο Κώστας Λούστας, με τους 18.000 και πλέον πίνακες ζωγραφικής που φιλοτέχνησε, που μοίρασε, πούλησε, εξέθεσε, από το 1957 στη Φλώρινα (πόλη που δεν τον "γέννησε" αλλά τον μεγάλωσε καθώς εκεί πέρασε την παιδική του ζωή), Την Αθήνα, τη Νέα Υόρκη.

Γεννημένος στην Αθήνα, μεγαλωμένος στη Φλώρινα και ξανά στην Αθήνα, όπου πέρασε πρώτος στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου σπούδασε με δάσκαλο και μέντορα τον Γιάννη Μόραλη. Έχει τιμηθεί με βραβείο από τoν Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών το 1977. Διετέλεσε συνεργάτης των εφημερίδων Ποντίκι, Κοινή Γνώμη και Έθνος (της Φλώρινας). Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας, στέλεχος της εικαστικής επιτροπής των Δημητρίων επί σειρά ετών, μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Το 1991, ο Δήμος Θεσσαλονίκης τίμησε την τριαντάχρονη καλλιτεχνική του παρουσία με μια ατομική έκθεση αναδρομικού χαρακτήρα, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, ενώ το 1993 τον βράβευσε για την προσφορά του στα εικαστικά δρώμενα, κατά την παρουσίαση της σειράς 80+1 Πορτραίτα Προσωπικοτήτων της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τη ζωγραφική, ο Λούστας ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία, εγραψε ποιήματα, κυκλοφόρησε τους …"λογοτεχνικούς του πίνακες" (όπως χαρακτηρίστηκεαν τα πεζά λογοτεχνικά του κέιμενα που κυκλοφόρησαν στα 2005 υπό τον τίτλο: "Εκατό και πλέον δαχτυλίδια για πρίγκιπες".

Η παραμονή του "εικαστικού ποιητή" (όπως τον χαρακτήρισαν λόγω της πολύπτυχης δραστηριότητας του) Κώστα Λούστα στη Νέα Υόρκη, αποτέλεσε, για την συνολική εικαστική του πορεία, μία περίοδο ιδιαίτερα παραγωγική που τον καθιέρωσε στο διεθνές κοινό. Ειδικότερα, υπήρξε συνεργάτης των γκαλερί Di Salvo, Chase, Chevance, Paollilo, Internationale, Saldinger, όπου εξέθεσε το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Επιπλέον, η εκθεσιακή του δραστηριότητα επεκτάθηκε και σε άλλους χώρους πολιτισμού και τέχνης, όπως στο Πανεπιστήμιο Long Island (Brooklyn Center), Firehouse Gallery (Nassau), και η διεθνής του παρουσία τον έφερε κοντά και στο φιλότεχνο κοινό του Λονδίνου, μέσω της συνεργασίας του με τη γκαλερί Zaydler.

Τα έργα και τα εκτιθέμενα αντικείμενα στο Μακεδονικό Μουσείο προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές, την οικογένεια – και κάτοχο του αρχείου του – ενώ τρία από τα έργα προέρχονται από τη συλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών.

Την επιμέλεια τη έκθεσης, που θα είναι ανοιχτή όλο το καλοκαίρι (8 Ιουνίου – 16 Σεπτεμβρίου 2018) έχει η ιστορικός τέχνης, Κατερίνα Σύρογλου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις