Στον ιδιαίτερα φορτισμένο χώρο του μαρτυρικού Διστόμου κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 2 Ιουνίου, για πρώτη φορά εκτός φεστιβάλ, η βραβευμένη ταινία ''Ενα Δένδρο Θυμάται…'' που αφορά την ιστορία της εξαφάνισης από τους Ναζί, του τσέχικου χωριού Λίντιτσε.

Την ίδια ημερομηνία με την άγρια Σφαγή των κατοίκων του Διστόμου -10 Ιουνίου- όλοι οι άνδρες του Λίντιτσε εκτελούνται από τους Γερμανούς Ναζί, οι γυναίκες και τα παιδιά στέλνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία και στην Πολωνία και ελάχιστοι γλυτώνουν, ενώ το χωριό ισοπεδώνεται ολοκληρωτικά με μπουλντόζες και μετατρέπεται σε αγρό.

Ένα μόνο δέντρο γλύτωσε, και ''λέει'' την ιστορία του μεγάλου αυτού εγκλήματος του εθνικοσοσιαλισμού.

Το ντοκιμαντέρ "Ένα Δένδρο Θυμάται…" του δημοσιογράφου Κώστα Φόλλα, βραβεύθηκε φέτος στο διεθνές φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το βραβείο Νεότητας, και προβάλλεται στο Δίστομο το Σάββατο 2 Ιουνίου στις 9.30 μ.μ., στον ανοιχτό χώρο μεταξύ του μουσείου θυμάτων Ναζισμού και το αρχαιολογικό μουσείο Διστόμου, για πρώτη φορά εκτός φεστιβάλ.

Η ταινία αναφέρεται με μαρτυρίες και ιστορικά στοιχεία, στην ιστορία της κωμόπολης της Τσεχίας που οι ναζί ισοπέδωσαν και εξαφάνισαν κυριολεκτικά, ως αντίποινα για τη δολοφονία του άμεσου συνεργάτη του Χίτλερ και υπαρχηγού των SS, Ράινχαρντ Χάιντριχ.

Ο Πολιτισμικός Σύλλογος Διστόμου, αποφάσισε φέτος να περιλάβει στις εκδηλώσεις Μνήμης για τους 228 σφαγιασθέντες Διστομίτες, την προβολή της βραβευμένης αυτής ταινίας. Το Δίστομο και το Λίντιτσε, όπως και το Οραντούρ της Γαλλίας, πλήρωσαν στις 10 Ιουνίου βαρύ φόρο αίματος και αποτελούν σύμβολα στον αγώνα κατά του εθνικοσοσιαλισμού. Το Λίντιτσε μακελεύτηκε στις 10 Ιουνίου 1942 και τα άλλα δύο στις 10 Ιουνίου 1944 – αδελφοποιημένα μεταξύ τους.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με την συμμετοχή και του δημιουργού του ντοκιμαντέρ, δημοσιογράφου Κώστα Φόλλα, με συντονιστή τον Γιάννη Λεμονήαπό τη φωτογραφική λέσχη Λιβαδειάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις