Η κυβέρνηση της Ινδονησίας εγκρίνει το ξεκλήρισμα των ουραγκουτάγκων και δίνει άδειες για την κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος. Ο καλλιτέχνης δρόμου VHILS απαντά με ένα μπαράζ γραμμών που κάνει με καλέμι, απεικονίζοντας το επόμενο θύμα της παγκοσμιοποίησης: τον χαριτωμένο ουραγκουτάγκο Ταπανούλι (έχουν απομείνει 800).

Το πραγματικό όνομα του VHILS είναι Αλεσάντρε Φάρτου. Ο Πορτογάλος καλλιτέχνης δρόμου είναι ο ένατος που συμμετέχει στην καμπάνια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στη νοτιοανατολική Ασία «Splash and Burn». Οι «Splash and Burn» είναι σ' αυτό το έργο οι «καλοί», αγωνίζονται κατά των φυτειών για φοινικέλαιο, και άλλων εκδηλώσεων του αχόρταγου καπιταλισμού.

Ο VHILS λάξευσε τον ουραγκουτάγκο Ταπανούλι σε έναν τοίχο της Σουμάτρας. Γιατί, κατά πώς ενημέρωσαν το Κέντρο Πληροφοριών για Ουραγκουτάγκους και η Εταιρεία για τους Ουραγκουτάγκους της Σουμάτρας, «το υδροηλεκτρικό φράγμα θα εμποδίσει τη σύνδεση των μικρών οικοσυστημάτων μεταξύ τους μέσω διαδρόμων στο δάσος της βροχής στη νήσο. Σύνδεση, που είναι υψηλής προτεραιότητας στοιχείο για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα αυτού του βιολογικού είδους».

«Ο κόσμος δεν ξοδεύει χρόνο για να σκεφτεί το πώς θα προχωρήσει» λέει ο VHILS. «Δεν κάνουν προσπάθεια να αναλογιστούν τις πραγματικές συνέπειες των αποφάσεων. Σε αυτό το πρότζεκτ, αυτό που ήθελα να κάνω είναι να δώσω το έργο μου για να τραβήξω την προσοχή στην κατάσταση, να προκαλέσω κουβέντα για το πρόβλημα. Είναι οι καλλιτέχνες αυτοί που τροφοδοτούν με ενέργεια τις πόλεις στις οποίες ζούμε, αυτοί που αντισταθμίζουν τις πιέσεις από τα διάφορα προβλήματα με το να φιλοτεχνούν εικόνες στους τοίχους. Μπορείς να ξεκινήσεις συζήτηση και να φέρεις στο κοινό ζητήματα που ειδάλλως δεν θα έρχονταν» τόνισε.

«Εναπόκειται στους ακτιβιστές και τους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν συνείδηση των εντάσεων που γεννά η παγκοσμιοποίηση. Αν και, προσωπικά, πιστεύω ότι είναι ένα καινούργιο "Κουτί της Πανδώρας". Είναι δύσκολο να το σταματήσεις. Το μόνο που μπορούμε πια να κάνουμε σήμερα είναι να αναλάβουμε δράση ενάντια στη σκοτεινή πλευρά της παγκοσμιοποίησης, κι αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που κάνουμε το "Splash and Burn"» κατέληξε ο VHILS.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις