Γνωρίσαμε τον καθηγητή Μανώλη Ι. Παπαγρηγοράκη ως «πατέρα» της Μύρτιδος, της μικρής Αθηναίας που έζησε τον 5ο π.Χ. αιώνα. Είναι ο άνθρωπος που τόλμησε να συντονίσει μία διεπιστημονική ομάδα για να αναπλάσει το πρόσωπο της Μύρτιδος, κάτι που προκάλεσε τον θαυμασμό, αφού για πρώτη φορά βρεθήκαμε ενώπιοι με το παρελθόν μας.

Μετά τη Μύρτιδα ήρθε η ανάπλαση της Αυγής, μιας νεαρής γυναίκας που έζησε στη μεσολιθική εποχή, αποτέλεσμα εξίσου εντυπωσιακό. Εντυπωσιακότερο, όμως, είναι το εγχείρημα που συντονίζει ο κ. Παπαγρηγοράκης, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει την «παλέτα» των τυφλών.

Αφορμή για να συναντήσουμε τον καθηγητή Μ.Ι.Παπαγρηγοράκη ήταν η έκθεση «Το χαμόγελο της Μύρτιδος ως πολιτιστικό χαρακτηριστικό», στη γκαλερί Δίανθος στο Μοναστηράκι (Ερμού 95), όπου φιλοξενούνται έργα από την Πινακοθήκη της Μύρτιδος, τα οποία έχουν δωρίσει καλλιτέχνες για να στηρίξουν το ερευνητικό έργο της ομάδας του καθηγητή.

«Η Μύρτις επιστρέφει 2.500 χρόνια μετά για να μεταφέρει σε όλη τη γη ένα πανανθρώπινο και ηχηρό μήνυμα: ότι η πρόκληση των καιρών μας είναι να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας ,ώστε να μην χάνονται πλέον παιδιά από τις ίδιες ασθένειες που χάθηκε και η ίδια, τον 5ο π.Χ. αιώνα. Μήνυμα συγκλονιστικό! Η Μύρτις έφυγε από τυφοειδή πυρετό στη διάρκεια του λοιμού των Αθηνών και σήμερα εξακολουθούν να χάνονται εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά από την ίδια ασθένεια, ή από άλλες που θα έπρεπε να είχαν εξαλειφθεί, ή να αντιμετωπίζονται», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαγρηγοράκης.

«Η μικρή Αθηναία, Μύρτις, εμπνέει σήμερα καλλιτέχνες που ενστερνίζονται το επιστημονικό μας έργο», πρόσθεσε ο κ. Παπαγρηγοράκης, επισημαίνοντας: «Το πρώτο ταξίδι της Πινακοθήκης της Μύρτιδος άρχισε από τη Magna Gallery, το 2010, για να συνεχίσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στην Ηγουμενίτσα, στον Βόλο και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών. Σήμερα, φιλοξενείται στη γκαλερί Δίανθος χάρη στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ιδιοκτήτριας Λίνας Μεγαλούδη. Είμαι χαρούμενος και συγκινημένος για το μεγάλο ταξίδι που κάνει η Μύρτις από το παρελθόν στο μέλλον και αποκτά ισχυρούς δεσμούς με ανθρώπους από όλο τον κόσμο».

Η έκθεση στη γκαλερί Δίανθος θα είναι ανοικτή μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια, από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Οκτωβρίου, θα ταξιδέψει στα Τίρανα με πρωτοβουλία της Ελληνικής Πρεσβείας.

«Η Μύρτις ως "Φίλη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας", που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, πρωτοπορεί στην εκστρατεία με τίτλο "Μπορούμε! Τέλος στη φτώχεια"», δήλωσε ο κ. Παπαγρηγοράκης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τον επόμενο χρόνο θα παρουσιαστεί κι άλλη μια κόρη από το μακρινό παρελθόν, η Ηδύλη. «Είναι ένα κορίτσι 5,5 χρόνων, που έζησε στη Μαγνησία στο δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. Βρέθηκε σε ασύλητο, κιβωτιόσχημο τάφο με τα παιχνίδια της. Η Ηδύλη θα παρουσιαστεί ολόσωμη, και σε κίνηση», μας είπε ο κ. Παπαγρηγοράκης.

Παρατηρούμε ότι η έκθεση «Το χαμόγελο της Μύρτιδος ως πολιτιστικό χαρακτηριστικό» είναι προσβάσιμη σε άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής.

«Ναι, προσεγγίζουμε με ιδιαίτερη ευαισθησία τα άτομα αυτά, διαθέτοντας φυλλάδια στο σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille, στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, και έχοντας διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα», τόνισε ο κ. Παπαγρηγοράκης, επισημαίνοντας επίσης ότι ένας από τους πίνακες που εκτίθενται, ένα τοπίο της Ύδρας της ζωγράφου, Έφης Σούτογλου, παρουσιάζεται σε ένα τρισδιάστατο μοντέλο, στο οποίο «αποτυπώνονται τα σχήματα και οι όγκοι, ώστε να μπορεί ο τυφλός να ψηλαφίσει το έργο».

Πρόκειται για μία εντυπωσιακή προσπάθεια που δεν σταματάει εδώ, όπως επισήμανε ο κ. Παπαγρηγοράκης. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε την «παλέτα των χρωμάτων» των τυφλών. Μία διεπιστημονική ομάδα εξαίρετων επιστημόνων συνεργάζεται ώστε να φτάσουμε στη δημιουργία ενός μοντέλου που θα μας επιτρέπει να αποτυπώνουμε τα χρώματα, έτσι ώστε να μπορούν να τα αντιλαμβάνονται άτομα που κάποτε είχαν την όρασή τους αλλά για διάφορους λόγους πλέον δεν μπορούν να βλέπουν. Είναι μία πρωτοποριακή και φιλόδοξη έρευνα που ελπίζουμε ότι θα αποδώσει καρπούς», δήλωσε ο καθηγητής Μανώλης Ι.Παπαγρηγοράκης, τονίζοντας ότι «όλη η προσπάθεια γίνεται με την αρωγή ιδιωτών».

Στο πλαίσιο της προσπάθειας στήριξης του ερευνητικού έργου δημιουργήθηκε και η Πινακοθήκη της Μύρτιδος, που όταν αποκτήσει μόνιμη στέγη θα φιλοξενεί πίνακες, γλυπτά, χαρακτικά και 2.000 τόμους-βιβλία τέχνης, που δωρίζει ο Μιχάλης Δουλγερίδης. «Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο για να αποκτήσει η Πινακοθήκη τη μόνιμη στέγη που της αρμόζει. Πολλοί Έλληνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχουν εκφράσει την πρόθεση να στηρίξουν την προσπάθεια μας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαγρηγοράκης, προσθέτοντας ότι η συλλογή ξεκίνησε από 28 πίνακες και σήμερα αριθμεί περισσότερα από 80 έργα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις