Την 1η Ιουλίου ξεκινάει στην Πειραιώς η παράσταση Οδυσσέας, από την ομάδα Elephas Tiliensis, που διακρίνεται για τη μεταφορά λογοτεχνικών έργων στη θεατρική σκηνή. Αυτή τη φορά, η ομάδα καταπιάνεται με το έργο του Τζέημς Τζόυς. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο τραγουδοποιός Παύλος Παυλίδης.

Οι Εlephas Τiliensis ιδρύθηκαν το 2013 από τον Δημήτρη Αγαρτζίδη και τη Δέσποινα Αναστάσογλου. Οι παραστάσεις τους εμπνέονται κατά κύριο λόγο από τον χώρο της λογοτεχνίας. Εμφανίστηκαν με τηνΠερσινή Αρραβωνιαστικιάτης Ζυράννας Ζατέλη, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία, και ακολούθησαν οι παραστάσεις:Αλεξάνδρεια – υπάρχουν αλήθεια και ψεύδος άραγε;(βασισμένη στοΑλεξανδρινό Κουαρτέτοτου Λόρενς Ντάρελ),Πώς θα ’ναι ο λυτρωτής μου;(βασισμένη στονΑστέριοτου Μπόρχες),Λούλατου Βαγγέλη Ραπτόπουλου,Persona(βασισμένη στην ταινία του Μπέργκμαν) κ.ά. Τη φετινή θεατρική περίοδο παρουσιάζουν το έργο της κρητικής λαϊκής παράδοσηςΗ βοσκοπούλαστο Θέατρο του Νέου Κόσμου και τηνΚυρά της Θάλασσαςτου Ίψεν.
Η παράσταση που ετοιμάζουν για το Φεστιβάλ Αθηνών βασίζεται στα κεφάλαια «Ναυσικά» και «Πηνελόπη» του κορυφαίου έργου του Τζόυς και δημιουργεί ένα ορατόριο για έναν άντρα τραγουδιστή-ίνδαλμα, μια γυναίκα ηθοποιό-πριμαντόνα, έναν (-)ι χορό γυναικών (Σειρήνες) και μια μουσική μπάντα. Κατά τους Εlephas Τiliensis, η παράσταση θα είναι μια «φιλοσοφική stand up comedy» που, έχοντας στο κέντρο τη φιγούρα της Πηνελόπης, θα δυναμιτίσει το ομηρικό πρότυπο του Οδυσσέα και, στο πρόσωπό του, ό,τι έχει επιβληθεί από τον πατριαρχικό τρόπο ύπαρξης και σκέψης στη Δύση.

Σκηνοθετικό σημείωμα:

ΣτονΟδυσσέατου ο Τζόυς επαναγράφει τον μύθο του Οδυσσέα, δημιουργώντας ένα κείμενο αντι-εθνικιστικό, αντι-εκκλησιαστικό, (-)ουαλικό και βλάσφημο. Χρησιμοποιεί το έπος της Οδύσσειας για να περιγράψει τις πληκτικές και χυδαίες συζυγικές και κοινωνικές σχέσεις ενός διαφημιστή στο Δουβλίνο. Ο Λεοπόλδος Μπλουμ είναι μια καρικατούρα του ομηρικού ήρωα. Ο τζοϋσικός Οδυσσέας είναι ο κερατάς κύριος Μπλουμ, ο λοιδορούμενος Εβραίος. Η τζοϋσική Πηνελόπη είναι η Μόλλυ Μπλουμ, σύζυγος του Λεοπόλδου, πριμαντόνα και μοιχαλίδα.
Η παράσταση είναι μια φιλοσοφική stand up comedy, με λεξιλόγιο δανεισμένο από παρακαταθήκες της σύγχρονης ιστορίας και λογοτεχνίας. Το σκοτεινό και παιγνιώδες της μουσικής των λάμδα δημιουργεί το περιβάλλον στο οποίο στέκεται και βρίσκει τον χώρο της η μουσικότητα του κειμένου και το βαθύ χιούμορ των Μπλουμ.

Συντελεστές:

Απόδοση – Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία:Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου
Μουσική:λάμδα
Σκηνικά – Κοστούμια:Μαγδαληνή Αυγερινού
Φωτισμοί:Αλέκος Αναστασίου
Κίνηση:Σοφία Μαυραγάνη
Βοηθός σκηνοθέτη:Ανδριάννα Χαλκίδη
Βοηθός σκηνογράφου:Τζίνα Ηλιοπούλου
Εκτέλεση παραγωγής:Άννα Γκόμεζ
Παίζουν:Παύλος Παυλίδης (Οδυσσέας / Λεοπόλδος Μπλουμ), Μαρία Σκουλά (Πηνελόπη / Μόλλυ Μπλουμ), Βίκυ Κατσίκα, Μαρία Μοσχούρη, Τατιάνα Άννα Πίττα (Σειρήνες), Ελένη Ποζατζίδου (Μίλλυ Μπλουμ)
Μουσικοί επί σκηνής:Θοδωρής Σοφόπουλος (τύμπανα, κρουστά), Χάρης Παρασκευάς (τύμπανα, bass synthesizer), Παντελής Νικηφόρος (ηλεκτρική κιθάρα), Κώστας Κωστίδης (synthesizer)

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις