Έκθεση φωτογραφίας 17χρονου πρόσφυγα στον Άρειο Πάγο

Έκθεση φωτογραφίας 17χρονου πρόσφυγα στον Άρειο Πάγο

Εγκαινιάστηκε η φωτογραφική έκθεση της ΜΕΤΑδράσης «Chios Land» στον Άρειο Πάγο με έργα του 17χρονου Μουσταφά, ενός Σύρου ασυνόδευτου πρόσφυγα, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα πριν από περίπου ενάμιση χρόνο και τους τελευταίους μήνες ζει στη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο.

Η αγάπη του για την φωτογραφία είχε ήδη εκφραστεί από τα παιδικά του χρόνια όταν όμως βρέθηκε μόνος του, ως πρόσφυγας στη Χίο, το ταλέντο του απέκτησε άλλη υπόσταση: θέλησε να καταγράψει τα χρώματα και το φως στα τοπία γύρω του, καθώς και τους άλλους πρόσφυγες στον καταυλισμό.

Αργότερα, φωτογράφιζε σκηνές από τη ζωή του στη δομή της ΜΕΤΑδράσης. Η φωτογραφική έκθεση του Μουσταφά Ομάρ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2018 στη Χίο, από τη ΜΕΤΑδράση και την εισαγγελέα Χίου Σπυριδούλα Σταυράτη, με ιδιαίτερα θερμή αποδοχή.

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πέππας τόνισε: «Είναι μία εκδήλωση που μας ανοίγει τα μάτια σε μία πραγματικότητα που δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας. Μας δίνει την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι και μέσα στις τρικυμίες, μέσα στις θύελλες υπάρχει μία αχτίδα φωτός, ανοίγει μία σχισμή στον ορίζοντα που μπορεί να μας κάνει αισιόδοξους. 

Και στην προκειμένη περίπτωση αυτή η μικρή ελπίδα, αυτό το φως που φαίνεται είναι τα μάτια του έφηβου που έκανε αυτές τις θαυμάσιες εικόνες και μας δίνει την ευκαιρία να αισιοδοξήσουμε ότι κάποια στιγμή θα σταματήσουν οι άνθρωποι να φεύγουν από τις εστίες τους κι όσοι έφυγαν θα επιστρέψουν στη γη τους. 

Είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ειρήνη κι ανάπτυξη στον πλανήτη. Ο Ομάρ μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε μέσα από τα δικά του μάτια αυτήν την πραγματικότητα, και να προβληματιστούμε για το τι μπορούμε κι εμείς να κάνουμε».

Ο Μουσταφά από την πλευρά του δηλώνει: «Όταν πήγα στη Δομή της ΜΕΤΑδρασης, με επισκέφτηκε ένας φίλος που μου δάνεισε τη δική του φωτογραφική μηχανή… άρχισα να βγαίνω βόλτες καθημερινά και να βγάζω φωτογραφίες διάφορα μέρη του νησιού. 

Μέρα με τη μέρα, άρχισα να αποκτώ μεγαλύτερη εμπειρία, και αυτό αποτυπωνόταν στις φωτογραφίες μου. Ξεκίνησα να φτιάχνω ένα φάκελο με όλα μου τα έργα για τους πρόσφυγες, μικρούς και μεγάλους σε ηλικία, τον τρόπο που ζουν, προκειμένου να βλέπει ο κόσμος την ταλαιπωρία τους, μήπως βρεθεί λύση για το πρόβλημά τους, καθώς και τους πολέμους, που έχουν φάει εκατομμύρια ψυχές και συνεχίζονται ως σήμερα…».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Ιουλίου 2018 και θα λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες, από 9:00 έως 15:00.

Με πληροφορίες από το helpis.gr