Η παιδική αθωότητα μέσα από τα μάτια του Ζιλιέν Μαλάν

Η παιδική αθωότητα μέσα από τα μάτια του Ζιλιέν Μαλάν

Ο Γάλλος καλλιτέχνης Ζιλιέν Μαλάν – γνωστός ως Seth Globepainter – εμπνέεται από την παιδική ηλικία και συνεχίζει να παρεμβαίνει στους δρόμους του Παρισιού και άλλων μεγαλουπόλεων του πλανήτη.

«Η γλυκύτητα κι η αθωότητα από την παιδική ηλικία έρχεται τακτικά σε αντίθεση με τα χαοτικά περιβάλλοντα στα οποία επιλέγω να τοποθετήσω τα παιδιά» λέει ο Seth.

Τον περασμένο Μάρτιο, επισκέφθηκε μετά από οκτώ χρόνια για δεύτερη φορά τη Σαγκάη, παρουσιάζοντας ένα πρότζεκτ, τόσο μέσα στο MoCA Shanghai όσο και στα δρομάκια της παλιάς πόλης. Οι παρεμβάσεις του σε εξωτερικούς χώρους ήταν είτε σε κτίρια που καταρρέουν είτε σε όχι πολυσύχναστα δρομάκια, όπου παρουσίαζε παιδιά να παίζουν παιχνίδια της δεκαετίας του '70 και του '80.

«Ο παραδοσιακός τρόπος ζωής που εξαφανίζεται δίνει τη θέση του σε μια πιο κοινότοπη καταναλωτική κοινωνία. Αυτή η μεταμόρφωση συμβαίνει σε όλον τον κόσμο, αλλά είναι πιο γρήγορη και πιο ξαφνική στην Κίνα. Το να ζωγραφίζω αυτές τις άδειες γειτονιές μου δίνει την ευκαιρία να αναδείξω αυτή τη μεταμόρφωση» εξηγεί στο Colossal.

Λίγους μήνες αργότερα συμμετείχε σε ένα πρότζεκτ το οποίο εγκαινίασε η αίθουσα τέχνης Itinerrance και το Δημαρχείο του Παρισιού. Φιλοτέχνησε ένα έργο το οποίο είναι ορατό μόνο από τη γέφυρα Pont de la Concorde: ένα παιδάκι το οποίο ταξιδεύει σε ένα χάρτινο καραβάκι μέσα σε έναν στρόβιλο-ουράνιο τόξο.

Τον περασμένο Ιούνιο, δημιούργησε δύο έργα στο Mausa Vauban, ένα καινούργιο μουσείο τέχνης δρόμου στο Neuf-Brisach της Γαλλίας. Για μία ακόμη φορά, ο Seth εξερεύνησε τη ιδέα των παιδιών την ώρα του παιχνιδιού. Ένα από τα έργα είναι μια εγκατάσταση, στην οποία ένα αγοράκι σπάει έναν τοίχο κι αφήνει έναν σωρό χρωματιστά τουβλάκια ένα γύρω αλλά κι ανοίγει ένα πέρασμα στον τοίχο.

ΥΓ. Αυτή την περίοδο, ο Seth ετοιμάζει ένα σόλο show στο Λονδίνο (Νοέμβριος 2018) και άλλο ένα στη Σανγκάη (Ιανουάριος 2019). Αλλά και μια υπαίθρια παρέμβαση σε παιδιατρική κλινική στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ