Η έκθεση στο κοινό του πίνακα "Salvator Mundi" (Ο Σωτήρας του Κόσμου) του Λεονάρντο ντα Βίντσι, που είχε προγραμματιστεί για τις 18 Σεπτεμβρίου στο Λούβρο Αμπού Ντάμπι, "αναβλήθηκε" επ' αόριστον, "διευκρινίσεις θα δοθούν σύντομα", ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στο Αμπού Ντάμπι χωρίς να δώσει καμιά εξήγηση για τους λόγους της αναβολής.

Ο "Σωτήρας του Κόσμου", μια προσωπογραφία του Ιησού Χριστού την οποία ζωγράφισε ο ντα Βίντσι πιθανόν γύρω στο 1500 πωλήθηκε τηλεφωνικά έναντι ποσού ρεκόρ 450 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία τον Νοέμβριο του 2017.

Το έργο, που ανακαλύφθηκε εκ νέου πρόσφατα, ήταν το τελευταίο του ντα Βίντσι που είχε μείνει σε χέρια ιδιώτη και πωλήθηκε σε υπερτετραπλάσια τιμή σε σχέση με την προ της πώλησης εκτίμηση του Christie’s που υπολόγιζε την αξία του γύρω στα 100 εκατ. δολάρια.

"Χαμένο και κρυμμένο πολύ καιρό, το αριστούργημα του ντα Βίντσι θα είναι το δώρο μας στον κόσμο", είχε δηλώσει τον Ιούνιο ο Μοχάμεντ Χαλίφα αλ-Μουμπάρακ, πρόεδρος του υπουργείου Τουρισμού και Πολιτισμού του Αμπού Ντάμπι.

Το Λούβρο Αμπού Ντάμπι κράτησε μυστική την ταυτότητα του αγοραστή, επιβεβαιώνοντας μόνο ότι το τοπικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού είχε αποκτήσει το αριστούργημα αυτό.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η εφημερίδα New York Times έγραψε ότι αγοραστής ήταν ο σαουδάραβας πρίγκιπας Μπαντρ μπιν Αμπντάλα.

Η εφημερίδα Wall Street Journal έγραψε αργότερα ότι Μπαντρ μπιν Αμπντάλα είχε ενεργήσει για λογαριασμό του συγγενή του και ισχυρού πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος ουδέποτε επιβεβαίωσε ή διέψευσε την πληροφορία αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπαντρ μπιν Αμπντάλα, που έγινε ο πρώτος υπουργός Πολιτισμού του βασιλείου, εξουσιοδοτήθηκε να κάνει την αγορά αυτή για λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις