Ακόμη ένα ορόσημο της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής πωλείται: Στην αγγελία για την πώληση της κατοικίας των Ντέιβιντ και Γκλάντις Ράιτ (γιου και νύφης του διεθνούς φήμης Αμερικανού αρχιτέκτονα Φρανκ Λόιντ Ράιτ) αναφέρεται «τιμή πώλησης 12,9 εκατομμύρια δολάρια».

Η κατοικία, στη γειτονιά Αρκέντια στο Φίνιξ της Αριζόνα, είναι γνωστή ως το «Σπειροειδές Σπίτι» λόγω του κυκλικού σχήματός της που επιτρέπει να δροσίζεται το κτίριο, «συλλαμβάνοντας» τον άνεμο. Είναι από τα πρώτα δείγματα του κυκλικού αρχιτεκτονικού ύφους του Φρανκ Λόιντ, το οποίο αργότερα θα ωριμάσει στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης.

Στο 2.500 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων σπίτι – τρία υπνοδωμάτια, τέσσερα λουτρά – οι Ντέιβιντ και Γκλάντις έζησαν έως τον θάνατό τους. Μετά, το σπίτι ρήμαξε. Το 2012, ο δικηγόρος από το Λας Βέγκας Ζαχ Ρόουλινγκ το αγόρασε, γλυτώνοντας το από κατεδάφιση, με σκοπό να το αποκαταστήσει στην αρχική μορφή του και να το ανοίξει στο κοινό. Πέρυσι, χρονιά της 150ής επετείου των γενεθλίων του Φρανκ Λόιντ Ράιτ, έγινε δωρεά του «Σπειροειδούς Σπιτιού» στη Σχολή Αρχιτεκτονικής στο Ταλιέζιν για να χρησιμοποιηθεί ως μαθησιακό κέντρο. Τα σχέδια για τη χρηματοδότηση της δωρεάς απέτυχαν και τώρα, πωλείται.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις