«Τείχη: νεκροταφεία, κτήρια και δρόμοι», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Πειραιώς και Νήσων, την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ 2018 28-30/9/2018), του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Τα Μακρά Τείχη συνέδεαν την Αθήνα με το κεντρικό της λιμάνι τον Πειραιά, και αποτέλεσαν ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία οχυρωματικά έργα στην αρχαία Αττική. Ταυτοχρόνως συμβόλιζαν την πολυεπίπεδη ανάπτυξη της Αθήνας και την μετατροπή της σε ναυτική και πολιτική υπερδύναμη, καθ' όλη την διάρκεια της κλασικής αρχαιότητας», αναφέρει ανακοίνωση της ΕΦΑ Πειραιώς και Νήσων, που ενημερώνει επίσης ως προς τη σημερινή κατάσταση των μνημείων.

«Σήμερα τα ερείπια του βόρειου Μακρού Τείχους σώζονται κάτω από τη σύγχρονη Λεωφόρο Αθηνών-Πειραιώς και στην οδό Κύπρου, στις περιοχές των Καμινίων του Ρέντη, του Μοσχάτου και του Ταύρου», ενώ «τμήματα του νοτίου σκέλους των Μακρών Τειχών, του λεγόμενου Διαμέσου Τείχους, έχουν σποραδικά αποκαλυφθεί κατά μήκος του άξονα των γραμμών του ΗΣΑΠ, στον Ταύρο , το Μοσχάτο και στην περιοχή του Νέου Φαλήρου».

Μέσα από τις αφηγήσεις των αρχαιολόγων της ΕΦΑ Πειραιώς και Νήσων, θα δοθεί η δυνατότητα στους περιπατητές της αρχαιολογικής διαδρομής, να κατανοήσουν και να αναπλάσουν την αρχαία τοπογραφία της πεδιάδας μεταξύ της Αθήνας και του Πειραιά, καθώς θα επισκεφθούν θέσεις όπου διατηρούνται όχι μόνο τμήματα των Μακρών Τειχών αλλά και κατάλοιπα ταφικών μνημείων, κτηρίων και δρόμων που τα πλαισίωναν.

Σημείο και ώρα συνάντησης: Σταθμός ΗΣΑΠ «Ταύρος» (εκδοτήρια εισιτηρίων), 10:30 – 10:45 το πρωί (διάρκεια περιπάτου περίπου 3 ώρες). Η συμμετοχή είναι ελεύθερη. Σε περίπτωση βροχόπτωσης, ο αρχαιολογικός περίπατος θα αναβληθεί και θα μεταφερθεί για την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018 την ίδια ώρα και στο ίδιο σημείο συνάντησης. Περισσότερες πληροφορίες: Γιανν. Συρόπουλος, τηλ: 210 – 45.90.705, Ειρ. Σκιαδαρέση, τηλ: 210 – 45.90.712.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις