Πρόσωπα που στέκουν σε βιτρίνες: ο Εκθεσιακός Χώρος της Στέγης συναντά τη Red-Light District του Άμστερνταμ! Τι σχέση μπορεί να έχουν με το συγκρότημα που ετοιμάζεται να παίξει; Και ποιος είναι ο μυστηριώδης Χαμ; Γέφυρα ανάμεσά τους, ο ποιητικός λόγος του Samuel Beckett, αλλά και του Μίλτου Σαχτούρη, που είναι βασικός άξονας της δημιουργίας του Μιχάλη Σιγανίδη εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Σιγανίδης, ένας από τους πλέον ιδιοσυγκρασιακούς μουσικούς της ελληνικής σκηνής, με απόλυτα προσωπικό στίγμα και μακρά σταδιοδρομία υποδειγματικής συνέπειας, έρχεται στη Στέγη με ένα μουσικό και οπτικό installation, όπου συμμετέχουν φίλοι και συνεργάτες του, με τους οποίους τον συνδέουν χρόνια κοινής πορείας. Μαζί τους, σε μια εμφάνιση-έκπληξη, ο Έβαν Πάρκερ, εμβληματικός σαξοφωνίστας της σύγχρονης τζαζ.

Το κοινό θα κυκλοφορεί ελεύθερα ανάμεσα στους ερμηνευτές, επηρεάζοντας το ηχητικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

WHO[‘S] IS WHO[ON] – (χους εις χουν)

ότι δεν αγαπάει το θάνατο ο κινηματογράφος *

Ένα εικονικό soundtrack του Μιχάλη Σιγανίδη

feat. Evan Parker

Σύλληψη – Πρωτότυπη Μουσική – Σενάριο: Μιχάλης Σιγανίδης

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Γιώργος Βουδικλάρης

Επιμέλεια κειμένων: Μιχάλης Σιγανίδης, Γαβριήλ Ν. Πεντζίκης

Σκηνικά: Ναταλία Μαντά

Videos – Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Video Εditing – Visuals: COM.ODD.OR / Σοφία Παππά

Διεύθυνση Παραγωγής: Κωνσταντίνος Σακκάς

Συντονισμός & Εκτέλεση Παραγωγής: Δανάη Γιαννακοπούλου

Οργάνωση-Εκτέλεση Παραγωγής: Delta Pi

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Πρόσωπα / Installations:

Μπέκετ: Evan Parker

Πεντζίκης: Γαβριήλ Ν. Πεντζίκης

Χαμ: Δημήτρης Χαΐνης Αποστολάκης

Αοιδός 1: Μάρθα Μαυροειδή

Αοιδός 2 «μην εγγίζετε»: Σαβίνα Γιαννάτου

Χήρα Μάνταλα: Ναταλία Μαντά

Μουσικοί [τα άδοντα παιδία]:

Χάρης Λαμπράκης: πιάνο, hammond, νέι, samples, φωνή

Μιχάλης Σιγανίδης: κοντραμπάσο, ηλεκτρική κιθάρα, φωνή, samples

James Wylie: άλτο σαξόφωνο

Κώστας Αναστασιάδης, Βασίλης Μαντζούκης: τύμπανα

Παναγιώτης Μανουηλίδης: ηλεκτρικό μπάσο, ηλεκτρική κιθάρα, φωνή

Γιάννης Αναστασάκης: ηλεκτρική κιθάρα, special effects, σιτάρ

Ζωή Πατίνη Κεσελοπούλου: κρουστά, φωνή

12-14 OKT 2018

Ώρα Προσέλευσης | 20:30

Ώρα Έναρξης | 21:00

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Εκθεσιακός χώρος

Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά

διαβάστε περισσότερα

Η ενασχόληση του συνθέτη με την ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη πηγαίνει πολύ πίσω στον χρόνο, στο 1989, όταν κυκλοφόρησε το δεύτερο προσωπικό άλμπουμ του Σιγανίδη, Το Πρωί και Το Βράδυ. Από τότε χρονολογείται και η γνωριμία του με τον ποιητή, τον οποίον επισκεπτόταν στο σπίτι του στην Κυψέλη.

Ανάμεσα στις μουσικές, αλλά και σημειολογικές αναφορές του Σιγανίδη συγκαταλέγεται ο τζαζ αυτοσχεδιασμός, αλλά και το έργο του Frank Zappa, όχι τόσο ως μουσική επιρροή, όσο ως σατιρικό βλέμμα προς τον άνθρωπο, ως λοξή ματιά στην πραγματικότητα.

Το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της σκέψης του Σιγανίδη. Στις σημειώσεις του άλμπουμ του, Το Τραίνο-Φάντασμα Φίλος (1995) αναφέρεται να συμμετέχει ο Χορός Ανδρών «Βορειο-υπηρέτες», ενώ τα άλμπουμ στα οποία συμμετέχει ο τακτικός του συνεργάτης, Χάρης Λαμπράκης, αποδίδονται στο… Συγκρότημα Λαμπράκη!

Ο Έβαν Πάρκερ είναι εμβληματικός σαξοφωνίστας της σύγχρονης και, ειδικά, της free jazz. Έχει συνεργαστεί με τόσους μουσικούς του ιδιώματος, αλλά και συνολικά της σύγχρονης μουσικής, που δεν έχει νόημα να αναφέρει κανείς ονόματα. Επίσης, συμμετείχε στη διαμόρφωση ενός αυτόνομου τζαζ ρεύματος στη Μεγάλη Βρετανία, με δικά του χαρακτηριστικά. Έχει εμφανιστεί ξανά στη Στέγη, τον Οκτώβριο του 2012.

Ο Μιχάλης Σιγανίδης γεννήθηκε το 1958 στη Θεσσαλονίκη, έχοντας καταγωγή από την Προύσα, την Κρήτη και τη Σιάτιστα. Γράφει μουσική και στίχους, ενώ παίζει κοντραμπάσο και κιθάρα. Ανήκει στους εκφραστές της «αποδομητικής» τραγουδοποιΐας και του μουσικού κολλάζ στην Ελλάδα. Έχει δουλέψει εκτενώς πάνω στην ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη. Συνθέτει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Είναι ιδρυτικό μέλος των Χειμερινών Κολυμβητών και των Primavera En Salonico. Από το 1980 συνεργάζεται με μουσικούς της σύγχρονης αυτοσχεδιαστικής και λαϊκής μουσικής σκηνής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με το ψευδώνυμο Μιχάλης Γιαβάσογλου, έχει δημοσιεύσει στίχους και κείμενα στα περιοδικά: Φεαδέρων, Μορμώ, Τζαζ, Συν και πλην, Jazz & Τζαζ, Γυμνός Οφθαλμός, Μηνολόγιο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις