Ο θρυλικός Τούρκος φωτογράφος Αρά Γκιουλέρ, ή αλλιώς "Eye of Istanbul", έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά.

Ο Αρά, ήταν γνωστός στον κόσμο του φωτορεπορτάζ, καθώς αποτύπωνε την απλή, καθημερινή ζωή της Κωνσταντινούπολης μέσα από τα ασπρόμαυρα πορτραίτα του, ενώ ο ίδιος υποστήριζε πως ήταν κάτι σαν "ιστορικός" που κατάφερε να αποθανατίσει τα σημαντικότερα γεγονότα για πάνω από μισό αιώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αρά Γκιουλέρ έκανε διεθνή καριέρα για περισσότερα από εξήντα χρόνια και δημιούργησε περισσότερες από ένα εκατομμύριο φωτογραφίες, ενώ το αρχείο του δεν άνοιξε ποτέ σε μελετητές…

"Το να είσαι κάτοικος της Κωνσταντινούπολης είναι ένας τρόπος ζωής. Γιατί η Κωνσταντινούπολη υπήρξε το κέντρο και το χωνευτήρι τριών αληθινών αυτοκρατοριών. Δε μοιάζει με καμία άλλη πόλη του κόσμου. Είναι κρίμα που οι νεότερες γενιές δεν μπορούν να νιώσουν αυτόν τον τρόπο ζωής που έχει χαθεί" έλεγε.

Η καριέρα του ως φωτορεπόρτερ ξεκίνησε τη δεκαετία του '50 στην ημερήσια εφημερίδα Yeni ενώ συνέχισε την καριέρα του στην Hürriyet. Το 1958 έγινε ανταποκριτής στην Τουρκία για το περιοδικό Time-Life και στη συνέχεια συνεργάστηκε με περιοδικά και εφημερίδες όπως το Stern, το Paris March και οι Sunday Times του Λονδίνου.

Το 1961, έγινε επικεφαλής του τμήματος φωτογραφίας του αραβικού περιοδικού Hayat, ενώ την ίδια χρονιά προσλήφθηκε για την Magnum Agency, ένα από τα σημαντικότερα φωτογραφικά πρακτορεία παγκοσμίως.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις