Σε ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δράσεων, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, προσκαλεί το κοινό το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, για να τιμήσει τη μεγάλη εθνική επέτειο και την προσφορά γνωστών και άγνωστων συνανθρώπων μας στην προστασία των αρχαιοτήτων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ειδικότερα:

Σάββατο 27 Οκτωβρίου

1) «Όταν έφυγαν τ' αγάλματα»

Η συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο της «Όταν έφυγαν τ' αγάλματα» στο Καφέ του Μουσείου. Θα ακολουθήσει περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους, για να «ακούσουμε» τις μυστικές φωνές των αγαλμάτων και τις μνήμες τους από την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Από τις 11:00 έως τις 12:10, για παιδιά 9-12 ετών. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 213 2144800. Έναρξη δηλώσεων στις 23 Οκτωβρίου.

2) Η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων θα ανασύρει μουσικές μνήμες στο προαύλιο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, από τις 12:00 έως τις 12:30.

3) «Βάλε φωτιά: το χρονικό της απόκρυψης των αρχαιοτήτων»

Η ιστορία της απόκρυψης των αρχαιοτήτων μέσα από μία διαδραστική περιήγηση για μικρούς και μεγάλους στους χώρους που πραγματοποιήθηκε. Πρόσωπα και γεγονότα θα ξετυλιχθούν με όχημα την αφήγηση και τη δραματοποίηση των στιγμών που το σύνθημα «Βάλε φωτιά» ακουγόταν στο Μουσείο.

Από τις 12:30 έως τις 13:40, για παιδιά από 9-13 ετών και έναν ενήλικο συνοδό. Απαραίτητη η ενεργητική συμμετοχή μικρών και μεγάλων και η δήλωση συμμετοχής στο 213 2144800. Έναρξη δηλώσεων στις 23 Οκτωβρίου.

Κυριακή 28 Οκτωβρίου

1) «Στη γειτονιά του Μουσείου μιας άλλης εποχής»

Ένας ιστορικός περίπατος στη νεότερη αρχιτεκτονική της γειτονιάς του Μουσείου από τον καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παναγιώτη Τουρνικιώτη. Από τις 11:00 έως τις 13:00. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 213 2144800. Έναρξη δηλώσεων στις 23 Οκτωβρίου.

2) «Μία άγνωστη γερμανική ανασκαφή στα χρόνια της Κατοχής»

Στο πλαίσιο της δράσης «Το Αθέατο Μουσείο», από τις 22 Οκτωβρίου παρουσιάζεται στην Αίθουσα του Βωμού έκθεση αρχαιοτήτων και αρχείων μίας άγνωστης γερμανικής ανασκαφής στη Θεσσαλία, στα χρόνια της Κατοχής. Πρόκειται για την αρχαιολογική έρευνα του Hans Reinerth, Γερμανού αρχαιολόγου και αξιωματικού των Ειδικών Δυνάμεων Rosenberg, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 1941, στη νεολιθική μαγούλα Βισβίκη κοντά στο Βελεστίνο. Τα ευρήματα και το αρχείο της ανασκαφής, που επέστρεψαν από τη Γερμανία τμηματικά το 1951 και το 2014, φυλάσσονται εξ ολοκλήρου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και εκτίθενται για πρώτη φορά. Από τις 15:00 έως τις 15:30, παρουσίαση του νέου εκθέματος. Δήλωση συμμετοχής στις Πληροφορίες του Μουσείου κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

3) «Μνήμες αντίστασης στο Μουσείο: η ιστορία της απόκρυψης των αρχαιοτήτων»

Θεματικές περιηγήσεις από αρχαιολόγους του Μουσείου στους χώρους όπου έγινε η απόκρυψη των αρχαιοτήτων από τον Νοέμβριο του 1940 έως τον Απρίλιο του 1941, με φόντο φωτογραφίες-ντοκουμέντα από τους εκθεσιακούς χώρους πριν τον πόλεμο και κατά τη διάρκεια της κατάχωσης, δίπλα στις αρχαιότητες που εικονίζονται. Έναρξη περιηγήσεων στις 15:30 και επανάληψη κάθε μισή ώρα. Τελευταία περιήγηση στις 18:00. Δήλωση συμμετοχής στις Πληροφορίες του Μουσείου κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

4) Εορταστική συναυλία με έργα Σούμπερτ και αναφορά στη Σοφία Βέμπο.

Μαγδαληνή Τζαβέλλα: Μεσόφωνος

Αναστασία Μηλιώρη: Βιολί

Ολυμπία Παπαπαναγιώτου: Πιάνο

Από τις 18:30 έως τις 19:15.

Η είσοδος στο Μουσείο την Κυριακή 28 Οκτωβρίου είναι ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες, ενώ το Σάββατο μόνο για τους συμμετέχοντες στις εκπαιδευτικές δράσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις