Όταν προτάθηκε -το 2007- στον Σεργκέι Γιανκόφσκι να γράψει και να σκηνοθετήσει μια ιστορία για τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ, ίσως ούτε ο ίδιος πίστευε πως θα είχε τόσο μεγάλη επιτυχία, αφού κατά τα έντεκα χρόνια που ακολούθησαν, η παράσταση έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από 150 πόλεις μεταξύ των οποίων η Μόσχα, η Αγία Πετρούπολη, το Παρίσι, το Ελσίνκι, η Χάγη.

Ενόψει των παραστάσεων που θα δώσει στις 2, 3 και 4 Νοεμβρίου στο θέατρο «Αυλαία» της Θεσσαλονίκης, ο Ρώσος ηθοποιός, ο οποίος, επίσης, ενσαρκώνει επί σκηνής τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωσε πως ο Νουρέγιεφ άλλαξε την τέχνη του μπαλέτου το οποίο με την παρουσία του στη σκηνή έγινε και ανδρική τέχνη.

Μιλώντας για την παράσταση αναφέρει πως το σενάριο αναφέρεται στον σπουδαίο χορευτή από τη νεαρή ηλικία του μέχρι το τέλος της ζωής του, και επισημαίνει πως το βασικό θέμα της παράστασης είναι πώς μπορεί ένας άνθρωπος να πετύχει τον στόχο που επιθυμεί ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια που αντιμετωπίζει.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Ρώσου ηθοποιού Σεργκέι Γιανκόφσκι στον Νίκο Γιώτη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Τι ήταν εκείνο που σας ώθησε να ασχοληθείτε με το έργο, γράφοντάς το, σκηνοθετώντας το και ενσαρκώνοντας επί σκηνής τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ;

Όταν μου προτάθηκε το 2007 στην Αγία Πετρούπολη να υποδυθώ αυτόν τον ρόλο, είχα ακούσει και διαβάσει πολλά για τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ, αλλά δεν είχα μελετήσει σε βάθος το έργο του. Ήταν μία πρόκληση για μένα και τη δέχθηκα.

Από πού αντλήσατε στοιχεία για να το γράψετε;

Αναζητώντας στοιχεία για το έργο του, δεν βρήκα στη Ρωσία ούτε ένα βιβλίο για τη ζωή του. Μετά από έρευνα που έκανα στάθηκα τυχερός αφού αποκόμισα πολλά στοιχεία μέσα από διηγήσεις φίλων και συναδέλφων του που βρίσκονται εν ζωή, ενώ βασίστηκα και σε αρκετά χειρόγραφα. Έτσι έγραψα αυτό το σενάριο που αναφέρεται στον σπουδαίο χορευτή από τη νεαρή ηλικία του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο τίτλος «Άλμα προς την ελευθερία – Η ιστορία του Ρούντολφ Νουρέγιεφ» υποδηλώνει κάτι;

Ο τίτλος της παράστασης προήλθε από την πασίγνωστη ιστορία του Νουρέγιεφ που αρνήθηκε να επιστρέψει στη Ρωσία από το Παρίσι το οποίο είχε επισκεφθεί με το θέατρο Μαριίνσκι για παραστάσεις. Τότε ο Νουρέγιεφ «δραπέτευσε» από το αεροδρόμιο πηδώντας από το σημείο όπου γινόταν ο έλεγχος, προκειμένου να αποφύγει τους Σοβιετικούς αστυνομικούς που συνόδευαν την αποστολή. Αυτή η ενέργειά του είχε γίνει την επόμενη μέρα πρωτοσέλιδο μ΄ αυτόν τον τίτλο: «Άλμα προς την ελευθερία».

Απ΄ όλα αυτά τα στοιχεία που συγκεντρώσατε, τι άνθρωπος πιστεύετε πως ήταν ο σπουδαίος αυτός χορευτής; Πώς θα κρίνατε την προσωπικότητά του;

Ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα που δεν μπορώ να περιγράψω με μια λέξη. Ήταν ένας δυναμικός και παράλληλα συναισθηματικός χαρακτήρας που μπορούσε να κλάψει ακούγοντας Τσαϊκόφσκι.

Πρόκειται για ένα βιογραφικό έργο του Νουρέγιεφ ο οποίος χόρευε μέχρι και 300 παραστάσεις το χρόνο;

Υπάρχουν βιογραφικά στοιχεία στο έργο, αλλά σίγουρα δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω και ως ντοκιμαντέρ για τη ζωή του. Το βασικό θέμα της παράστασης είναι πώς μπορεί ένας άνθρωπος να πετύχει τον στόχο που επιθυμεί ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια που αντιμετωπίζει. Όσον αφορά τις παραστάσεις που προαναφέρατε, ήταν μία δυναμική προσωπικότητα που δεν είχε… φρένο και όντως έκανε ακόμη και 300 παραστάσεις το χρόνο! Απαντούσε θετικά στις συμφωνίες που του πρότειναν ακόμη κι αν αφορούσε έναν τόσο μεγάλο αριθμό παραστάσεων! Κάτι τέτοιο δεν έχει πετύχει μέχρι σήμερα κανένας άλλος χορευτής στον κόσμο.

Ο αιφνίδιος χαμός του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, αποτέλεσε τραγική είδηση για την παγκόσμια κοινότητα. Ποια ήταν η παρακαταθήκη που άφησε;

Παρακολουθώντας τη ζωή του Νουρέγιεφ διαπιστώνουμε ότι έκανε μία μεγάλη αλλαγή στην τέχνη του μπαλέτου. Πριν τον Νουρέγιεφ θεωρούσαν πως το μπαλέτο ήταν γυναικεία τέχνη. Με την παρουσία του στη σκηνή έγινε και ανδρική τέχνη. Έκανε μεγάλες αλλαγές, που αφορούσαν την εξωτερική εμφάνιση του χορευτή, τον τρόπο που χορεύει και προβάλλει τον εαυτό του. Είχε αποκτήσει την ίδια δημοφιλία με τους Beatles.

Η παράσταση από το 2007 έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 150 πόλεις του κόσμου. Πώς την υποδέχεται ο κόσμος;

Η υποδοχή του κοινού όπου κι αν παίζουμε είναι πάρα πολύ καλή και την καταχειροκροτούν. Το ευχάριστο είναι ότι την παρακολουθούν θεατές όλων των ηλικιών.

Είναι η ίδια που πρωτοπαίξατε ή την εμπλουτίζετε;

Η πρώτη εκδοχή της παράστασης ήταν μόνο 45 λεπτά. Μετά τη μεγάλη επιτυχία της και την αποδοχή απ΄ το κοινό την εμπλουτίζουμε. Στην αρχή στη σκηνή παιζόταν η ιστορία της ζωής του Νουρέγιεφ πριν το… άλμα, ενώ στη συνέχεια την εμπλουτίσαμε και με τη ζωή του εκτός Ρωσίας. Στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουμε την ολοκληρωμένη της εκδοχή που διαρκεί 160 λεπτά!

Υπάρχουν κάποια μηνύματα που θέλετε να περάσετε ή περνάτε μέσω της παράστασης;

Θεωρώ ότι ο ηθοποιός που ανεβαίνει στη σκηνή φέρει την ευθύνη για όλα ό,τι κάνει ανεξαρτήτως του ρόλου του και σ΄ αυτήν την παράσταση αυτό που θέλω να πω στον θεατή είναι «να ονειρεύεστε και να ακολουθείτε τα όνειρά σας». Θα σας συμβούλευα, «τα τρίτα πρόσωπα» που μερικές φορές σας «συμβουλεύουν» να μην σας βγάζουν από τους στόχους και την πορεία σας…

Εσείς ακολουθείτε τα όνειρά σας και ποια ήταν αυτά;

Βεβαίως. Οι περισσότεροι άνθρωποι που καταγόμαστε από χώρες όπου έχει κρύο όπως η Ρωσία, ονειρευόμαστε να αποκτήσουμε ένα σπιτάκι στη θάλασσα. Για τους περισσότερους αυτό παραμένει όνειρο. Εγώ με τη σύζυγό μου καταφέραμε να υλοποιήσουμε το όνειρό μας πριν φτάσουμε στην τρίτη ηλικία, αγοράζοντας ένα σπίτι, εδώ στην Ελλάδα, στην Καβάλα, όπου κατοικούμε εδώ και δύο χρόνια. Η Ελλάδα είναι ένας τόπος που λατρεύουμε και γι΄ αυτό είμαι ευτυχής που για πρώτη φορά θα παίξω σε ελληνική σκηνή από 2 έως 4 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Επίσης όσον αφορά τα όνειρά μου, επιθυμία μου επίσης είναι να προσπαθώ να ομορφαίνω τον κόσμο γύρω μου…

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις