Πέντε μουσεία συνθέτουν τη δράση του νεοσύστατου "MOMus"

Πέντε μουσεία συνθέτουν τη δράση του νεοσύστατου "MOMus"

Πέντε (πρώην) μουσεία με δέκα και πλέον δράσεις σε τρεις πόλεις της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη-Αθήνα- Λάρισα) και δύο του εξωτερικού (Adelaide Festival της Αυστραλίας και Κωνσταντινούπολη) συνθέτουν την κληρονομημένη από τους πολλαπλούς "γεννήτορές" του δραστηριότητα, που διαχειρίζεται πλέον το νεοσύστατο ΜOMus - Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης.

Το MOMus, έναν μήνα μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου και την εναρξη της λειτουργίας του και οι πέντε φορείς του (τέσσερις στη Θεσσαλονίκη και ένας στην Αθήνα) παρουσιάζουν το εντεύθεν πολυθεματικό τους πρόγραμμα.

Με τον νέο οργανισμό, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μετονομάστηκε σε Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης σε Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, ενώ το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά διατηρούν τις μέχρι τώρα επωνυμίες τους. Το πρόγραμμα ξεδιπλώνεται στις έδρες των φορέων (που παραμένουν οι ίδιες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα) ενώ παράλληλα, εκθέσεις και δράσεις των μουσείων του ΜOMUS φιλοξενούνται σε άλλους χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.'Ετσι:

*Στο "κεντρικό" MOMus_Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη (πρώην Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης)- Κολοκοτρώνη 21, Μονή Λαζαριστών, Σταυρούπολη, αναπτύσσονται (απο την προ Momus εποχή) οι εκθέσεις:

-«Ανοιξιάτικοι Χείμαρροι / Αφίσες από την απεργία στο Χάρβαρντ. Άνοιξη 1969. Συλλογή Αλέξανδρου Τζώνη και Liane Lefaivre / Ρωσική Πρωτοπορία - συλλογή Κωστάκη»

Χώρος: MOMus_Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη έως 24.02.2019

Χείμαρροι επανάστασης, χείμαρροι πρωτοπορίας, χείμαρροι χρώματος, φόρμας και δημιουργίας κατακλύζουν τους τρεις ορόφους της Μονής Λαζαριστών στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του MOMus Ένα εκθεσιακό δίπολο, με κοινό πυρήνα τις κοινές ανησυχίες, αναζητήσεις και διεκδικήσεις σε δύο διαφορετικά σημεία του κόσμου - Ρωσία και ΗΠΑ- σε δύο διαφορετικές χρονικές εποχές -αρχές και μέσα του 20ου αιώνα. Ελευθερία, ίσα κοινωνικά δικαιώματα, ισότητα των φύλων και (-)ουαλική επανάσταση, πάλη των τάξεων, αγώνας κατά του εθνικισμού και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, οικολογία, μεταρρυθμίσεις και ανατροπή είναι μόνο μερικά από τα κοινά θέματα που αποτυπώθηκαν σε χαρτί, σε ύφασμα, σε αφίσες και πλακάτ.

-Στο MOMus_Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (πρώην Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - εντός ΔΕΘ, οι εκθέσεις: «Αλέξανδρος Ιόλας: Η κληρονομιά». Η επετειακή έκθεση διοργανώνεται τριάντα χρόνια μετά το θάνατο του Αλέξανδρου Ιόλα, αναδεικνύοντας τη διεθνή καλλιτεχνική του δραστηριότητα, καθώς και αυτή μιας πλειάδας καλλιτεχνών, που συνεργάστηκαν μαζί του. Έως 17.03.2019

-IΝSPIRE PROJECT 2018. Χώρος: MOMus_Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Στις 30 Νοεμβρίου ξεκίνησε η 2η διοργάνωση IΝSPIRE PROJECT 2018, με προσκεκλημένο εικαστικό τον Christopher Makos ο οποίος θα «εμπνεύσει» το εργαστήριο και θα καθοδηγήσει την παραγωγική διαδικασία. Οι εκθέσεις με τα καλλιτεχνικά έργα των εργαστηρίων και των έργων του C. Makos θα εγκαινιαστούν στις 8 Δεκεμβρίου 2018. Το "Inspire Project 2018", με υπότιτλο "Face the strange", ενσωματώνεται στο αφιέρωμα του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στον Αλέξανδρο Ιόλα και περιλαμβάνει δύο εκθέσεις: του Christopher Makos και των νέων καλλιτεχνών. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).έως 28.02.2019

* Στο MOMus_Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης- Αποθήκη Α, λιμάνι Θεσσαλονίκης

-Thessaloniki PhotoBiennale 2018 - Capitalist Realism | Συντελεσμένο μέλλον. H κεντρική έκθεση της φετινής Thessaloniki PhotoBiennale 2018 επιχειρεί να αναδείξει ζητήματα που συντελούν στη δημιουργία ή στην επιδείνωση των οικονομικών κρίσεων στο διεθνές περιβάλλον, σε σύγχρονο και ιστορικό ορίζοντα. Χώρος: έως 27.01.2019

- «Διαδρομές στη PhotoBiennale»- Δωρεάν ξεναγήσεις στην κεντρική έκθεση της Thessaloniki PhotoBiennale 2018, Capitalist Realism | Συντελεσμένο Μέλλον. Χώρος: MOMus_Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, 12.01.2019, ώρα: 12:00. Ξεναγεί η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΜΦΘ, Μαρία Κοκορότσκου και 27.01.2019, ώρα: 12:00. Ξεναγεί ο επιμελητής του ΜΦΘ, Ηρακλής Παπαϊωάννου.

- «Οι φωτογράφοι που συγκλόνισαν τον κόσμο» Χώρος: αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης) 9-10-11.12.2018 / 21:00. Αφιέρωμα με προβολές των ταινιών 'Αποστολή στη Νικαράγουα', 'Ανακαλύπτοντας τη Βίβιαν Μάιερv' και 'Μέιπλθορπ: Κοίτα τις εικόνες', σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

- Θεατρικές δράσεις του ΚΘΒΕ στη Thessaloniki PhotoBiennale 2018 . Χώρος: MOMus_Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης 14 & 19.12.2018 / 20:00

- «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1960 έως σήμερα». Χώρος: MOMus Πειραματικό Κέντρο Τεχνών 11.12.2018-3.02.2019. Κινήματα και τάσεις, επιλογές και διαδρομές της ελληνικής τέχνης από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και μέχρι σήμερα, στοιχειοθετούνται και καταγράφονται μέσα από τα έργα σημαντικών εικαστικών, προερχόμενα από τη Συλλογή της Alpha Bank.

*Στο Επταπύργιο

- «Δημοκρατία». Έκθεση Σύγχρονων Εικαστικών Χώρος: Επταπύργιο, Θεσσαλονίκη

έως 31.12.2018. Τα έργα της έκθεσης στοχεύουν να συγκροτήσουν μια ενιαία και εκτεταμένη εικαστική εγκατάσταση με πολλαπλές αναγνώσεις . Οι εικαστικοί της έκθεσης εκκινούν από μια κρίσιμη στιγμή της ελληνικής ιστορίας, την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 και την απαρχή μιας καινούργιας εποχής με την ανάδυση νέων πολιτικών, κοινωνικών και ιστορικών πραγματικοτήτων.

Στην Αθήνα και τη Λάρισα

* Στο MOMus_Μουσείο Άλεξ Μυλωνά Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο

-Η αναδρομική έκθεση για το έργο της Άλεξ Μυλωνά (1920-2016) θα παρουσιάσει χαρακτηριστικά έργα της γλύπτριας από όλες τις περιόδους της δουλειάς της σε μπρούτζο, σίδερο, μάρμαρο, τσιμέντο, αλουμίνιο, αλλά και πειραματισμούς σε σχέδια, χαρτί, ζωγραφικά έργα και σχέδια για κοστούμια και σκηνικά, που εκτίθενται για πρώτη φορά. «Άλεξ Μυλωνά. Αναδρομική»

Χώρος: MOMus_Μουσείο Άλεξ Μυλωνά Ιανουάριος - Μάιος 2019

-«Η Μνήμη της Επανάστασης. Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί»- Χώρος: Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα έως 9.12.2018

Το αφήγημα της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζεται μέσα από την προσέγγιση 78 σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών.

Στην Κωνσταντινούπολη και την Αυστραλία

Χώρος: Sabancı University Sakıp Sabancı Museum, Κωνσταντινούπολη- έως 1.04.2019

Για πρώτη φορά έργα της συλλογής Κωστάκη ταξιδεύουν στην Τουρκία και φιλοξενούνται στην έκθεση 'Dreaming the Future. Russian Avant-garde Art and Design', η οποία δεν εστιάζει μόνο στις δραματικές αλλαγές που συντελέστηκαν στον πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα αλλά απεικονίζει και τη μεγάλη επίδραση της ρωσικής πρωτοπορίας στον χώρο της τέχνης διεθνώς. Πάνω από 500 έργα από τη συλλογή Κωστάκη του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (πρώην ΚΜΣΤ), από το All-Russian Museum of Decorative Arts and Multimedia Art Museum στη Μόσχα και σημαντικές ιδιωτικές συλλογές από την Ευρώπη συνθέτουν με έναν ιδανικό τρόπο την ανθολογία αυτής της περιόδου.

-«Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές / Άγνωστες Οδύσσειες». Χώρος: Adelaide Festival της Αυστραλίας (01-17.03.2019) . Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 160 έργα 26 φωτογράφων (στην πλειονότητα τους ενεργοί φωτοδημοσιογράφοι- που αποτύπωσαν τη δραματική ανθρώπινη περιπέτεια που ξεκίνησε στην ταραγμένη γη άλλων χωρών για να μεταφερθεί στην ελληνική επικράτεια. )

Β.Χ

Πηγή φωτογραφιών ΜOMus (Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκη) Λεζάντα: Άποψη από την έκθεση «Αλέξανδρος Ιόλας: Η κληρονομιά» στο MOMus - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Συλλογές Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ