​​​​​Η αστυνομία της Αγίας Πετρούπολης πραγματοποίησε ελέγχους στο ίδρυμα υποστήριξης κινηματογράφου «Πιρμέρ Ιντονάτσιι» ιδρυτής του οποίου είναι ο γνωστός σκηνοθέτης Αλεξάντρ Σοκούροφ, γράφει η εφημερίδα Kommersant.

Όπως δήλωσε ο Σοκούροφ, στους ελέγχους αυτούς συμμετείχε και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB). Πρόκειται για ελέγχους που αφορούν τις κρατικές επιχορηγήσεις και συγκεκριμένα το πώς διατέθηκαν. Μάλιστα ο Ρώσος σκηνοθέτης επισημαίνει ότι το ενδιαφέρον των αρχών ασφαλείας για το ίδρυμα, δεν σχετίζεται κατά την άποψη του με την οικονομική δραστηριότητα του Ιδρύματος αλλά με τις ανησυχίες που εκφράζει ο ίδιος για την τύχη του καταδικασθέντος Ουκρανού συναδέλφου του Όλεγκ Σεντσόφ.

Πρόσφατα ο Βλαντίμρ Πούτιν με διάταγμα του καθιστούσε τον Αλεξάντρ Σοκούροφ μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μιχαήλ Φεντότοφ του είχε προτείνει να τεθεί επικεφαλής της επιτροπής που είναι αρμόδια για τα πολιτιστικά δικαιώματα.

O Αλεξάντρ Σοκούροφ είναι ο δημιουργός της ταινίας «Francofonia» (η οποία αποδόθηκε ως «Η κιβωτός των ανθρώπων»), και συνιστά μια ονειρική περιπλάνηση στις αίθουσες του Λούβρου, που παίρνει διαστάσεις καταβύθισης στον ωκεανό της ζωντανής ιστορικής μνήμης της Ευρώπης. Ο Σοκούροφ έχει γυρίσει τέσσερις ταινίες για τη φύση της εξουσίας, τον «Μολώχ» για τον Χίτλερ, τον «Ταύρο» για τον Λένιν, τον «Ηλιο» για τον αυτοκράτορα Χιροχίτο, αλλά και τον «Φάουστ».

Πηγή : Kommersant

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις