Την εθνική ημέρα του κράτους του Κατάρ γιόρτασε στην Αθήνα, με μια σειρά εκδηλώσεων, η πρεσβεία του Κατάρ στην Ελλάδα.

Η παραδοσιακή σκηνή που είχε στηθεί στην πλατεία Συντάγματος, αναπαριστώντας μια λαογραφική μικρογραφία της πατροπαράδοτης ζωής του Κατάρ, έδινε μια πρώτη γεύση του σημερινού εθνικού εορτασμού, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας.

Εικόνες από την ιστορική εξέλιξη της χώρας με διαφορά τοπία με την καθημερινή ζωή των Καταρινών, τοπικά εδέσματα και εκθέσεις με θέμα τη θάλασσα, το μουντιάλ του 2022 και το μοντέρνο Κατάρ κυριαρχούσαν στο σκηνικό που είχε στηθεί από την πρεσβεία στις αίθουσες του ξενοδοχείου όπου φιλοξενήθηκαν οι εκδηλώσεις των υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού του κράτους του Κατάρ.

Ο εορτασμός άρχισε, σε μια κατάμεστη αίθουσα με προσκεκλημένους, με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και του Κατάρ από την μπάντα του δήμου Αθηναίων και συνεχίστηκε με τον χαιρετισμό του πρέσβη του Κατάρ στη χώρα μας, Αμπντουλαζίζ Αλί Αλνάαμα.

«Γιορτάζουμε το 2018 την εθνική ημέρα υπό το σύνθημα "το Κατάρ θα παραμείνει ελεύθερο", που αντανακλά τη σταθερή αντίσταση και αντοχή του κράτους του Κατάρ έναντι του αποκλεισμού που μας επέβαλαν οι γείτονες μας. Αυτή η χώρα αποδείχθηκε ικανή και ξεπέρασε όλα τα προβλήματα στους τομείς της παιδείας, της υγείας, της οικονομίας και των επενδύσεων» ανέφερε εισαγωγικά ο Αμπντουλαζίζ Αλί Αλνάαμα.

Εκφράζοντας τη βούληση του Κατάρ για περαιτέρω ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων του με την Ελλάδα στο μέλλον, Αμπντουλαζίζ Αλί Αλνάαμα έκανε λόγο για ένα λαμπρό μέλλον φιλίας για τις δύο χώρες και διαμήνυσε πως η συμμαχία Ελλάδας-Κατάρ σημαίνει μόνο μεγαλύτερη επιτυχία και διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους δύο λαούς.

Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις του Κατάρ με την Ελλάδα, ο πρέσβης παρατήρησε πως «από το 2007 όποτε το Κατάρ ξεκίνησε τις διπλωματικές του σχέσεις με την Ελλάδα σημειώθηκε σημαντική ενίσχυση των διμερών σχέσεων» και έστειλε το μήνυμα πως σήμερα «ανανεώνουμε τους δεσμούς της εποικοδομητικής συνεργασίας που εξασφαλίζει αρμονία και ευτυχία στις δύο χώρες μας και ωφελεί τους πολίτες μας».

Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση του Κατάρ στην Ελλάδα για τη φιλία της προς τον αραβικό κόσμο, τις πολυάριθμες πρωτοβουλίες της και την υποστήριξή της προς άλλες πρωτοβουλίες για επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή και την αποφυγή συγκρούσεων.

Μετά τον χαιρετισμό του πρέσβη προβλήθηκε οπτικό υλικό, με εικόνες από την οικιστική ανάπτυξη του Κατάρ, με σήμα κατατεθέν τους τεράστιους γυάλινους ουρανοξύστες και τα οικονομικά του επιτεύγματα, αλλά και την προετοιμασία του ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2022.

Ωστόσο, την παράσταση «έκλεψαν» οι μουσικοχορευτικές παραστάσεις. Αρχικά μαθητές μουσικού σχολείου από το Ίλιον τραγούδησαν ελληνικά και καταρινά τραγούδια, στέλνοντας το μήνυμα ότι μέσω της μουσικής και των παιδιών όλοι οι λαοί και οι γλώσσες είναι ίδιες. Εν συνεχεία εντυπωσίασε τους καλεσμένους παράσταση οπερέτα από πολιτιστικούς συλλόγους του υπουργείου Πολιτισμού του Κατάρ, που ταξίδεψαν στην Ελλάδα γι' αυτόν τον σκοπό.

Ο εθνικός εορτασμός ολοκληρώθηκε με τα εγκαίνια της έκθεσης Αραβικής Καλλιγραφίας Αθήνας, που πραγματοποίησαν ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κατάρ Δρ Αλί μπιν Σαμίκ Ελ-Μάρι και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις