Ένα συναρπαστικό ταξίδι, που στοχεύει στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση, επεφύλαξαν για τα παιδιά άνω των 6 χρόνων το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και ελληνικό τμήμα του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση.

Οι δύο φορείς, με τη στήριξη του Cyclades Preservation Fund και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη, δημιούργησαν την «Κυκλαδούπολη», ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που ενισχύει την περιβαλλοντική συνείδηση των παικτών, επιβραβεύοντάς τους όταν προστατεύουν το περιβάλλον, αλλά και επιβάλλοντάς τους ποινές όταν το απαξιώνουν.

Το παιχνίδι θα ενταχθεί στη μουσειοσκευή του Μουσείου (βαλίτσα με εκπαιδευτικό υλικό για τον κυκλαδικό πολιτισμό που «ταξιδεύει» σε σχολεία, βιβλιοθήκες και άλλους φορείς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό), προκειμένου μέσα από τη διασκεδαστική διαδικασία και τους γρίφους του, μαθητές -και όχι μόνον- να αντιληφθούν την ουσιαστική αξία που έχει η φύση για τη ζωή στον πλανήτη και να ενημερωθούν για την πολύτιμη βιοποικιλότητα των Κυκλάδων, αλλά και για την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης.

«Οι Κυκλάδες είναι ένα ζωντανό εργαστήρι βιοποικιλότητας με είδη χλωρίδας και πανίδας, που δεν απαντώνται αλλού. Για μια χώρα, σαν την Ελλάδα, πολιτισμός και περιβάλλον είναι δύο έννοιες ταυτόσημες, συνυφασμένες με τη ζωή και το μέλλον μας. Στο Αιγαίο, ο πολιτισμός γεννήθηκε μέσα από τη φύση και είναι εξαιρετικά σημαντικό που ένας τόσο μεγάλος πολιτιστικός φορέας της χώρας μας, όπως το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, δίνει και περιβαλλοντική διάσταση στις δράσεις του» σημείωσε ο γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρηας Καραβέλλας.

Σε αυτές τις πρωτοβουλίες του Μουσείου αναφέρθηκε και η πρόεδρός του, Σάντρα Μαρινοπούλου, σημειώνοντας ότι 80% των χώρων του Μουσείου φωτίζονται με led, τα απορρίμματά του ανακυκλώνονται, ενώ στο αναψυκτήριό του χρησιμοποιούνται βιοδιασπώμενα καλαμάκια. «Επιπλέον, ξεκινάμε ένα πρόγραμμα ενημερωτικών δράσεων και ευαισθητοποίησης, με συνοδοιπόρο το WWF Ελλάς. Η Κυκλαδούπολη είναι μόνο η αρχή» τόνισε.

Το παιχνίδι παίζεται με ζάρια και πιόνια που κινούνται επάνω σε ένα ταμπλώ. Θυμίζει το αγαπημένο μικρών και μεγάλων «Μονόπολη», αλλά τα χαρτονομίσματα αντιστοιχούν σε «κυκλαδόνια» και οι ιδιοκτησίες σε «κάρτες τίτλων προστασίας (περιβαλλοντικής)». Στις θέσεις της Εντολής και της Απόφασης, στην Κυκλαδούπολη είναι η Μπουνάτσα και η Φουρτούνα, με εντολές ποινών για παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας η πρώτη και επιβραβεύσεις για τήρηση η δεύτερη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις