Τη νέα της συλλογή "Shift Souls" για την Άνοιξη 2019, ένα σύνθετο μείγμα πρώιμων αστρονομικών ανακαλύψεων, πρόσφατων εξελίξεων στη βιολογία και υδρόβιας τέχνης παρουσίασε η σχεδιάστρια μόδας Iris van Herpen στο Παρίσι, στο Musee des Beaux-Arts.

Η σχεδιάστρια μόδας από την Ολλανδία συνδύασε τις διαφορετικές πηγές έμπνευσής της σε 18 εμφανίσεις που ξεχώρισαν για την απαλή χρωματική παλέτα και τις ογκώδεις στρώσεις ενδυμάτων.

"Κοίταξα την εξέλιξη του ανθρώπινου σχήματος, την εξιδανίκευση του στον χρόνο και τον υβριδισμό των θηλυκών μορφών στη μυθολογία" αναφέρει η Βαν Χέρπεν σε δήλωσή της.

"Ο τρόπος με τον οποίο η φαντασία και η ρευστότητα της ταυτότητας αλλάζουν στην ιαπωνική μυθολογία μου έδωσε την έμπνευση να εξερευνήσω το βαθύτερο νόημα της ταυτότητας και πόσο άυλη και μεταβλητή μπορεί να γίνει μέσα στην τρέχουσα συνένωση των ψηφιακών μας σωμάτων" τονίζει.

Η σχεδιάστρια μόδας άντλησε έμπνευση για την τελευταία συλλογή της από την πρώιμη ουράνια χαρτογραφία, καθώς και τις παραστάσεις της μυθολογικής και αστρολογικής Χίμαιρας.

Η Βαν Χέρπεν έδωσε επίσης προσοχή στις σύγχρονες εξελίξεις στη γενετική μηχανική, ιδιαίτερα τη δημιουργία υβριδίων ανθρώπων / ζώων που ονομάζονται Cybrids (κυτταροπλασμικά υβρίδια).

Η σχεδιάστρια μόδας συνεργάστηκε επίσης με τον καλλιτέχνη Kim Keever με έδρα τη Νέα Υόρκη, ο οποίος σπούδασε Μηχανική στο πανεπιστήμιο Old Dominion της Βιρτζίνια και ήταν για λίγο επικεφαλής μηχανικός σε έργα της NASA.

Ο Keever άλλαξε σταδιοδρομία στα τέλη της δεκαετίας του 1970 για να γίνει καλλιτέχνης διατηρώντας μια επιστημονική και διερευνητική διαδικασία στο έργο του. Μέσω της ζωγραφικής και της φωτογραφίας, ο πρώην μηχανικός της NASA πειραματίζεται με την ιδέα του εφήμερου και της κίνησης, σύμφωνα με το fashionunited.

Η Βαν Χέρπεν συνεργάστηκε με τον Kim Keever για τα αχνά χρωματιστά σύννεφα που είναι τυπωμένα σε ημιδιαφανή οργάντζα στη μορφή που ονόμασε Cosmica.

"Ο,τι δημιουργεί η Ίρις είναι τέχνη και γλυπτική, αλλά είναι επίσης αυτό που νομίζεις ότι θα υπάρχει στο μέλλον" ανέφερε το μοντέλο Coco Rocha που συμμετείχε στο σόου.

Στα παρασκήνια η Ίρις Βαν Χέρπεν αποκάλυψε στο WWD ότι ετοιμάζει μια μεγάλη έκθεση σε τοποθεσία στο Παρίσι για το 2020. Η σχεδιάστρια γράφει επίσης ένα νέο βιβλίο και βρίσκεται στα στάδια ολοκλήρωσης του πρώτου μεγάλου αρχιτεκτονικού της έργου, ενός Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, στην Ολλανδία.

Έργα της Van Herpen έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες εκθέσεις στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη, το Μουσείο Victoria & Albert στο Λονδίνο, το Μουσείο Cooper-Hewitt στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις