Η Ανιές Βαρντά, η γεννημένη στο Βέλγιο μεγάλη κυρία του γαλλικού κινηματογράφου, γύρισε την τελευταία της ταινία "Agnes by Varda" (ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά, «Η Ανιές για τη Βαρντά») υποτίθεται για να αποχαιρετήσει τους κινηματογραφόφιλους, όμως η 90χρονη σκηνοθέτρια δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να γυρίσει και άλλες ταινίες.

Μιλώντας μερικές ώρες προτού της απονεμηθεί το βραβείο Camera του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Βερολίνου (Berlinale – Μπερλινάλε) για το σύνολο του έργου της, η Βαρντά, σκηνοθέτρια, μεταξύ άλλων, του "La Pointe Courte" (1955) και του 'Vagabond" (ελληνικός τίτλος: «Δίχως στέγη, δίχως νόμο», 1985), απέρριψε κάθε προσπάθεια εξιδανίκευσης της προσφοράς της.

«Δεν είμαι θρύλος, είμαι ακόμα ζωντανή» αναφώνησε όταν ο συντονιστής στη συνέντευξη Τύπου παρουσίασε τη «θρυλική» φυσιογνωμία, που θεωρείται από τους ιδρυτές του γαλλικού νέου κύματος (νουβέλ βαγκ), ενός από τα πιο επιδραστικά κινήματα στην ιστορία του κινηματογράφου.

Η πιο πρόσφατη ταινία της τη δείχνει να συζητά το έργο της ενώπιον ζωντανού κοινού την ώρα που προβάλλονται αποσπάσματα από παλαιότερες ταινίες της όπως η κλασική φεμινιστική «Η Κλεό από τις 5 έως τις 7». Ενδιαμέσως παίρνει συνεντεύξεις από τους ηθοποιούς και τους κινηματογραφιστές με τους οποίους συνεργάστηκε.

«Οι άλλοι άνθρωποι με ενδιαφέρουν πολύ», είπε, «και στην ταινία βλέπετε πολλούς ανθρώπους που έχουν υπάρξει τόσο σημαντικοί για εμένα… Πρέπει να προετοιμάσω τον εαυτό μου για να πω αντίο και να φύγω».

Η ταινία διερευνά επίσης τη μεταγενέστερη σταδιοδρομία της ως εικαστικής καλλιτέχνιδας (visual artist), παρουσιάζοντας μια σειρά εγκαταστάσεων βίντεο που εκτίθενται αυτή την περίοδο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Museum of Modern Art – MoMa) της Νέας Υόρκης και στο Ίδρυμα Σύγχρονης Τέχνης Καρτιέ (Fondation Cartier) στο Παρίσι, καθώς και μια σειρά από αποθήκες τις οποίες έφταιξε χρησιμοποιώντας ατέλειωτα καρούλια σελουλόιντ που αχρηστεύθηκαν λόγω της ψηφιακής επανάστασης.

Σχεδόν σύγχρονη προσωπικοτήτων παρόμοιου διαμετρήματος όπως ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ και ο Φρανσουά Τριφό, η Βαρντά συνεχίζει τη σταδιοδρομία της μέχρι σήμερα. Απαντώντας στην ερώτηση αν το “Agnes by Varda” είναι η τελευταία της ταινία, είπε πως είναι πιθανόν να μην είναι σε θέση να εργάζεται μέχρι την ηλικία των 102 ετών.

«Όμως μέχρι τώρα όλα καλά», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις