Η Γαλλίδα πιανίστρια και συνθέτρια Εβ Ρισέ είναι μια από τις πιο ιδιοσυγκρασιακές και αυθεντικές δημιουργούς του σύγχρονου γαλλικού αυτοσχεδιασμού. Αντλώντας έμπνευση από τις προσωπικές της εικόνες και εμπειρίες, μετατρέπει το εσωτερικό του πιάνου σε ένα ιδιόμορφο μυστηριακό όργανο, το οποίο ακούγεται άλλοτε σαν τρομπέτα ή σαξόφωνο και άλλοτε σαν κρουστό.

Στο L’Ensemble ensEmble, η Ρισέ πλαισιώνεται από τέσσερις ιδιαίτερους μουσικούς, με διαφορετικές μεταξύ τους γεωγραφικές και αισθητικές καταβολές.

Οι ηλεκτρονικοί πειραματισμοί και η νορβηγική φολκ της Μαρί Μπρούνβολ (φωνή) και του Κιμ Μυρ (κιθάρα) συναντούν την αυτοσχεδιαστική τζαζ του Ρουμάνου συνθέτη Τζόρτζε Ντουμίτριου (βιολί) και το εφευρετικό παίξιμο του Τομά Γκουμπάν (κρουστά), σε μια ετερόκλητη ηχητική σύζευξη.

Η συνεργασία τους αποφέρει αινιγματικές συνθέσεις, με ρυθμούς και αρμονίες που βασίζονται περισσότερο σε μια αίσθηση συλλογικότητας και λιγότερο σε κλασικούς μουσικούς κανόνες, με έναν έντονα συγκινησιακό τρόπο που ηλεκτρίζει την ατμόσφαιρα.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

9/3 στις 21,00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

1 ώρα και 20 λεπτά

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Έναρξη προπώλησης Φίλων: 12 ΦΕΒ 2019, 12:00

Έναρξη γενικής προπώλησης: 19 ΦΕΒ 2019, 12:00

Κανονικό: 7, 12 €

Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 10 €

Παρέα 10+ άτομα: 9 €

Κάτοικος γειτονιάς: 7 €

ΑμεΑ, Ανεργίας: 5 € | Συνοδός ΑμεA: 7 €

Διαβάστε περισσότερα

Το προετοιμασμένο πιάνο είναι μια μουσική ιδέα του John Cage, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1938 στη σύνθεσή του, “Bacchanale”, όταν του ζητήθηκε να ετοιμάσει μουσική για ένα σύνολο κρουστών που θα συνόδευε μια χορογραφία της Syvilla Fort. Μπαίνοντας στην αίθουσα όπου θα δινόταν η παράσταση, ο Κέητζ διαπίστωσε ότι στη σκηνή υπήρχε μόνο ένα μεγάλο πιάνο και καθόλου χώρος για κρουστά. Εκεί, άρχισε να σκέφτεται ότι ένας πιανίστας θα μπορούσε να αντικαταστήσει μια ολόκληρη ορχήστρα αν χρησιμοποιούσε το εσωτερικό του πιάνου, τοποθετώντας διάφορα αντικείμενα στις χορδές του.

Από το 2009 έως το 2013, η Εβ Ρισέ ήταν η μοναδική γυναίκα μουσικός στην Orchestre National de Jazz της Γαλλίας υπό τη διεύθυνση του Dianel Yvinec. Η ορχήστρα αυτή ιδρύθηκε το 1985, με προτροπή του τότε υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας, Jack Lang.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις