Ταινία κάνει βιβλίο του Βαρουφάκη ο Γαβράς: Ποιοι θα υποδυθούν τους γνωστούς πολιτικούς

Ταινία κάνει βιβλίο του Βαρουφάκη ο Γαβράς: Ποιοι θα υποδυθούν τους γνωστούς πολιτικούς

Ο Κώστας Γαβράς ξεκινά γυρίσµατα στην Αθήνα για τη νέα του ταινία, που είναι βασισµένη στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη «Ενήλικοι στο δωµάτιο».

«Εχω µία µεγάλη πρόκληση µπροστά µου: να µη σας απογοητεύσω» τονίζει ο Κώστας Γαβράς. Πρόκειται, εξηγεί, για την «ιστορία µιας χώρας και του λαού της, παγιδευµένων σε ένα δίκτυο εξουσίας – τον φαύλο κύκλο των συναντήσεων του Eurogroup που επέβαλε τη δικτατορία της λιτότητας στην Ελλάδα».

Προσθέτει επίσης: «Πίσω από τις κλειστές πόρτες παίζεται µια ανθρώπινη τραγωδία. Μια αρχαία ελληνική τραγωδία στη σύγχρονη εποχή».

Τα γυρίσµατα της ταινίας θα ολοκληρωθούν σε 12 εβδοµάδες και εκτός από την Αθήνα θα γίνουν, ακόµη, στη Ρίγα, στις Βρυξέλλες, στη Φρανκφούρτη και στο Λονδίνο. Το ελληνικό καστ απαρτίζεται από τους Χρήστο Λούλη, που έχει ήδη παραδεχθεί σε συνέντευξή του ότι υποδύεται τον Γιάνη Βαρουφάκη, Αλέξανδρο Μπουρδούµη, που φαίνεται ότι ενσαρκώνει τον Αλέξη Τσίπρα, ∆ηµήτρη Τάρλοου στον ρόλο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Χρήστο Στέργιογλου, Θάνο Τοκάκη, Θέµη Πάνου και Βαλέρια Γκολίνο σε µία guest εµφάνιση, ως Δανάη Στράτου, η σύζυγος του Γιάνη Βαρουφάκη.

Στο διεθνές καστ περίοπτη θέση κατέχει ο Γερµανός ηθοποιός Ούλριχ Τουκούρ («Οι ζωές των άλλων»), µε τον οποίο ο Κώστας Γαβράς έχει συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν. Ανεπιβεβαίωτες φήµες θέλουν τον Ούλριχ Τουκούρ να υποδύεται τον Βόλφγκανγκ Σόιµπλε, µε το υπόλοιπο διεθνές καστ να βασίζεται στον Ολλανδό Νταν Σούρµανς, τη Γαλλίδα Ζοσιάν Πινσόν (η οποία είναι πιθανό να κρατήσει τον ρόλο της Κριστίν Λαγκάρντ) και τους Γάλλους ηθοποιούς Ορελιάν Ρεκουάν και Βενσάν Νεµέτ, τον Αυστριακό Κορνίλιους Οµπόνια, τον ∆ανό Χένρικ Μπιρτς και τον Ιταλό Φραντσέσκο Ακουαρόλι.

Στο πλευρό του ο Κώστας Γαβράς, εκτός από τη σύζυγό του Μισέλ Ρέι-Γαβράς, σταθερή συνοδοιπόρο του στην παραγωγή των ταινιών του, έχει τον καταξιωµένο διευθυντή φωτογραφίας Γιώργο Αρβανίτη, τον πολύπειρο Σπύρο Λάσκαρη στην καλλιτεχνική διεύθυνση, τον Αγη Παναγιώτου στον σχεδιασµό των κοστουµιών και τους Αρσένη Πολυµενόπουλο και Χρήστο Χουλιάρα ως πρώτους βοηθούς σκηνοθέτη.

Από ελληνικής πλευράς, στην παραγωγή του «Ενήλικοι στο δωµάτιο» συµµετέχει η Odeon του Μάνου Κρεζία, που έχει χρέη παραγωγού, ενώ τη διεύθυνση της εκτέλεσης παραγωγής έχει αναλάβει ο Κώστας Λαµπρόπουλος. Στη Γαλλία συµπαραγωγοί είναι το δίκτυο France Télévisions και η εταιρεία Wild Bunch, που κατέχει, επίσης, τα δικαιώµατα διανοµής στη Γαλλία αλλά και παγκοσµίως.