Μια επιλογή από τις σημαντικότερες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους της τελευταίας δεκαετίας φέρνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε αφιέρωμά της, την Κυριακή 17 Μαρτίου, με ελεύθερη είσοδο. Ξεκινά στις 5 το απόγευμα με τη νέα μικρού μήκους ταινία του Θανάση Νεοφώτιστου «Λεωφόρος Πατησίων» σε πρώτη δημόσια προβολή στην Αθήνα, παρουσία του σκηνοθέτη. Βραβευμένη στο φεστιβάλ του Κλερμόν Φεράν και υποψήφια για ευρωπαϊκό βραβείο, η ταινία -ένα απαιτητικό μονοπλάνο που γυρίστηκε στο κέντρο της Αθήνας- δείχνει τη διαδρομή μιας νεαρής γυναίκας που κατευθύνεται σε μια οντισιόν, για τον ρόλο της σαιξπηρικής Βιόλας, όμως ανακαλύπτει ότι ο γιος της έχει μείνει μόνος του στο σπίτι. Περπατώντας στη λεωφόρο Πατησίων θα παλέψει να ισορροπήσει όλους τους ρόλους της ζωής της μέσα από το κινητό της.

Οι προβολές συνεχίζουν την ίδια ημέρα με ένα (πρώτο) αφιέρωμα στην dream team της ελληνικής μικρού μήκους ταινίας που εκτόξευσε την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή: Νεριτάν Ζιντζιρία, Γιώργος Ζώης, Ζακλίν Λέντζου, Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, Γαβριήλ Τζάφκας. Οι ταινίες τους απέσπασαν κορυφαία βραβεία στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, παρουσιάστηκαν ή και διακρίθηκαν σε κορυφαία διεθνή φεστιβάλ όπως Βενετία, Κάνες, Κλερμόν Φεράν, Ρότερνταμ, βρήκαν διανομή σε αίθουσες και τηλεοπτικούς σταθμούς του εξωτερικού, βραβεύτηκαν στις Νύχτες Πρεμιέρας.

Πρόκειται για τις ταινίες:

Χαμομήλι (Νεριτάν Ζιντζιρία): ο γολγοθάς μιας ηλικιωμένης γυναίκας σε ένα ορεινό χωριό, η οποία, αποκλεισμένη από τα χιόνια, πρέπει να μεταφέρει μόνη το πτώμα του συζύγου της.

Casus Belli (Γιώργος Ζώης): άνθρωποι διαφορετικών φύλων, ηλικιών, τάξεων και εθνικοτήτων περιμένουν σε εφτά διαφορετικές ουρές δημιουργώντας μια τεράστια ανθρώπινη σειρά. Όμως στο τέλος της ανθρώπινης αλυσίδας, η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά.

Limbo (Kωνσταντίνα Κοτζαμάνη): ένα νεοφερμένο αγόρι με λευκά μαλλιά ταράσσει τον κόσμο μιας παρέας παιδιών. Τα παιδιά ενώνονται εναντίον του «εχθρού», στοχοποιώντας αμέσως το αγόρι που διαφέρει.

Αλεπού (Ζακλίν Λέντζου): Aθήνα, καλοκαίρι. Μετά από καβγά με τη μάνα του, ο Στέφανος κλείνει τη ραπ και μένει μόνος στο σπίτι με τα αδέρφια του και το άρρωστο σκυλί τους, τη Λούση. Κανείς τους δεν ξέρει ακόμη ότι πρόκειται για την τελευταία, ανάλαφρη μέρα της ζωής τους. Ήδη όλα έχουν αλλάξει.

Euroman (Γαβριήλ Τζάφκας): Ο Euroman είναι ευτυχισμένος. Είναι δραστήριος και οι τράπεζες τον αγαπούν. Είναι λάτρης των ακριβών ρούχων, των πολυτελών εστιατορίων αλλά και των διαδικτυακών γνωριμιών. Ο καφές όμως τελείωσε και οι διαδηλώσεις των φοιτητών είναι πολύ ενοχλητικές. Κι όλα αυτά καθώς ετοιμάζεται να συναντήσει τους φίλους του, τους Euromen.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις