Στις δηλώσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», χθες 17-3-2019, σχετικά με την αποχώρησή του από το Φεστιβάλ μετά τη λήξη του φετινού προγράμματος, απαντούν το υπουργείο Πολιτισμού και το ΔΣ της «Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ», με σχετικές ανακοινώσεις.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»: «Κάναμε μια συμφωνία με την υπουργό, η οποία δεν τηρήθηκε στο σύνολό της. Τηρήθηκε το ένα της σκέλος, σε ό,τι αφορά την παράταση που ζήτησα για να ολοκληρώσω το εφετινό πρόγραμμα. Το δεύτερο σκέλος, και δεν το βλέπω στην ανακοίνωση του υπουργείου, είναι ότι δήλωσα στην υπουργό ότι δεν ενδιαφέρομαι να ανανεωθεί η θητεία μου γιατί δεν βοήθησε να λυθούν τα προβλήματα που της είχα θέσει για τη βελτίωση του Φεστιβάλ. Και από ό,τι φάνηκε, δεν είχε καμία πρόθεση να τα λύσει».

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου αναφέρει πως «η επιλογή και η αντικατάσταση τόσο των μελών του ΔΣ όσο και του καλλιτεχνικού διευθυντή της "Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ" ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργού Πολιτισμού και δεν προϋποθέτουν συγκατάθεση ή επικύρωση τρίτων ούτε τελούν υπό προϋποθέσεις. Η "Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ", σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο, έχει πλήρη αυτοτέλεια έναντι του εποπτεύοντος υπουργείου. Ζητήματα αναγόμενα στη διαχείριση και λειτουργία της ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Διοικητικού Συμβουλίου».

Όσον αφορά τα αποδιδόμενα από τον καλλιτεχνικό διευθυντή στον Οργανισμό σχετικά με δυσλειτουργίες, μη εκτέλεση αποφάσεων, διαχείριση του προϋπολογισμού και καφκικό κλίμα δημοσίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου τονίζει πως αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις του.

«Αν τα αποδιδόμενα ήταν αληθή, μερίδιο ευθύνης θα έφερε και ο ίδιος. Η υπεράσπιση του καλλιτεχνικού προγράμματος αποτελεί μέριμνα, προεχόντως, του καλλιτεχνικού διευθυντή. Το εποπτεύον υπουργείο και το Διοικητικό Συμβούλιο μεριμνούν για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο έχει στηρίξει αυτά τα περίπου δυόμισι χρόνια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έργο τού καλλιτεχνικού διευθυντή. Σε αντίθεση με όσα ο ίδιος επισημαίνει, έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την υλοποίηση του καλλιτεχνικού προγράμματος, εξασφαλίζοντας ταυτοχρόνως την εύρυθμη λειτουργία του Φεστιβάλ και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος» καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΣ του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Πολιτισμού, με αφορμή το άρθρο σχετικά με τη θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», σημειώνει σε ανακοίνωσή του, που δημοσιεύτηκε χθες, τα εξής:

«Ο θεσμικός ρόλος του καλλιτεχνικού διευθυντή και του ΔΣ του Φεστιβάλ Αθηνών, όπως συμβαίνει και σε κάθε άλλο εποπτευόμενο πολιτιστικό οργανισμό, προσδιορίζονται από τον ιδρυτικό τους νόμο. Το υπουργείο και ο υπουργός έχουν τον ρόλο της εποπτείας. Αυτό όφειλε να κάνει η υπουργός κα Μυρσίνη Ζορμπά και αυτό έκανε, δεδομένου ότι κάθε άλλη παρέμβαση στις σχέσεις ΔΣ και διευθυντή θα παραβίαζε την αυτονομία του νομικού προσώπου. Η συνεργασία με όλους και η προσπάθεια άμβλυνσης των κατά καιρούς αντιθέσεων που προκύπτουν δεν αποτελεί συμφωνία προς τη μία ή την άλλη πλευρά, αλλά κανόνα ισόρροπης ομαλής λειτουργίας του οργανισμού.

Η θητεία του κ. Β. Θεοδωρόπουλου παρατάθηκε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ολοκληρώσει τον προγραμματισμό του, όπως ο ίδιος ζήτησε και όπως ήταν εύλογο, δεδομένου, άλλωστε, ότι όπως είχε δημοσίως δηλώσει δεν επιθυμούσε περαιτέρω ανανέωση της θητείας του. Αυτά είναι τα δεδομένα και δεν κατανοούμε τον τίτλο περί "μη τήρησης της συμφωνίας" και τις σχετικές αναφορές του άρθρου».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις