Πόλεμος στις «μαϊμούδες» στην 25η Athens Xclusive Designers Week

Πόλεμος στις «μαϊμούδες» στην 25η Athens Xclusive Designers Week

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) συμμετέχει στην 25η «Athens Xclusive Designers Week» στο πλαίσιο του προγράμματος Ideas Powered του Observatory της Ε.Ε.. 

Συγκεκριμένα, ο ΟΒΙ στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Παραβίαση των Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας, συμμετέχει στην 25η Athens Xclusive Designers Week με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού κατά της αντιγραφής και της παραποίησης των προϊόντων.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του οργανισμού, μία πρωτότυπη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Μαρτίου, στις 17:00, στο Ζάππειο Μέγαρο, καθώς το κοινό που θα παρευρεθεί θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μία επίδειξη μόδας αποκλειστικά αφιερωμένης στην καμπάνια #FightFake, του προγράμματος Ideas Powered, ενώ παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει και το ίδιο, με διάφορες δράσεις, ζωντανά, στην καμπάνια που θα βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω των καναλιών κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram, Twitter, κ.α.).

Με έμφαση στην ανάγκη προστασίας των αποκλειστικών δημιουργημάτων και την ευρύτερη ενημέρωση και παρότρυνση των καταναλωτών στην αποφυγή αγοράς παραποιημένων προϊόντων, η εκδήλωση θα κορυφωθεί με την επίδειξη μόδας. Τα μοντέλα, θα φορούν δημιουργίες αποκλειστικά κατασκευασμένες για την εκδήλωση. Οι δημιουργίες αυτές θα φέρουν μηνύματα σχετικά με τη διανοητική ιδιοκτησία και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή, με μηνύματα όπως Fight Fake, Make it, don't fake it, και άλλα.

Οι κύριοι στόχοι της ζωντανής εκστρατείας είναι να δώσει ένα μήνυμα κατά της αντιγραφής και να ενισχύσει και να ενθαρρύνει την καταπολέμησή της. Να ενημερώσει σχετικά με τη διανοητική ιδιοκτησία, νέους - και όχι μόνο - σχεδιαστές, κατασκευαστές, καταναλωτές προϊόντων μόδας (όπως είναι τα ρούχα, τα υποδήματα, τα αξεσουάρ), ώστε να κατανοήσουν και να επενδύσουν σε μια υγιή συμπεριφορά κατανάλωσης πρωτότυπων αγαθών. Να τους αναδείξει ως ταλαντούχους φορείς σχεδιαστικής καινοτομίας για τους οποίους η διανοητική ιδιοκτησία αποτελεί βασικό άυλο περιουσιακό στοιχείο και τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας συνιστούν οικονομικό πλεονέκτημα.

Η ιδέα γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του προγράμματος Ideas Powered, το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Παραβίαση των Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας, τον Ιούλιο του 2018, όταν ένας νεαρός Έλληνας συμμετέχων και πολλά υποσχόμενος σχεδιαστής γυαλιών και influencer, ο John Pan, συμμετείχε στο πρόγραμμα με τη δική του πρόταση. Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί influencers, από όλη την Ευρώπη, με δυνατή επιρροή στις χώρες τους, καθώς και εκπρόσωποι από τα ευρωπαϊκά εθνικά γραφεία, οι οποίοι κατέθεσαν τις ιδέες τους για την αποτελεσματικότερη προσέγγιση των νέων με σκοπό την ενημέρωσή τους για την αξία και τη σημασία της διανοητικής ιδιοκτησίας.

Η φράση Fight Fake, αντανακλά την πραγματοποίηση του οράματος του προγράμματος Ideas Powered.

Στελέχη του ΟΒΙ θα βρίσκονται καθ' όλη τη διάρκεια της 25ης Athens Xclusive Designers Week στο Ζάππειο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με έντυπο πληροφοριακό υλικό, προκειμένου να ενημερώνουν για τις υπηρεσίες του οργανισμού και το ισχύον πλαίσιο προστασίας της βιομηχανικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ