Δύο πρωτοβουλίες του υπουργείου Πολιτισμού για ένα πολυεστιακό μοντέλο δημόσιας πολιτικής για τον πολιτισμό, εγκαινίασε το Σαββατοκύριακο 30 και 31 Μαρτίου στην Θεσσαλονίκη η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά: πρόκειται για το MoMUs (Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης) που, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου από τη Βουλή από τον περασμένο Νοέμβρη, εγκαινιάστηκε επίσημα, καθώς και για την εκδήλωση «Δεν είναι όλα εφήμερα» η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για την προβολή της πολυεπίπεδης δουλειάς 25 πολιτιστικών οργανισμών, Εφορειών Αρχαιοτήτων και Διευθύνσεων του ΥΠΠΟΑ από τη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια της Μακεδονίας.

Ερωτώμενη για τη σύμπραξη του MoMUs, που συνενώνει πέντε σημαντικά μουσεία εικαστικών τεχνών διατηρώντας την καλλιτεχνική τους ανεξαρτησία, η υπουργός Πολιτισμού δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «είναι ένα μοντέλο θεσμικής αναδιάρθρωσης, συνεργασίας και σύμπραξης εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΠΟΑ στη Βόρεια Ελλάδα με βεληνεκές πανελλήνιο, πανευρωπαϊκό και διεθνές. Και προσθέτει ότι «βρισκόμαστε μπροστά στη θεσμοθέτηση μιας περιφερειακής πολιτικής που θα παίρνει υπόψη της τη γεωγραφία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πολιτισμικών δυνάμεων της χώρας και θα προάγει τη σύνδεση των περιφερειών μεταξύ τους και με το κέντρο, με στόχο να υποστηρίξει μια μακροχρόνια πορεία πολιτισμικής ανάπτυξης».

Σχετικά με την εκδήλωση «Δεν είναι όλα εφήμερα» όπου παρουσιάστηκαν οι σημαντικές στιγμές της καλλιτεχνικής δημιουργίας, της ανακάλυψης ενός αρχαιολογικού ευρήματος, της ολοκλήρωσης ενός έργου αναστήλωσης και όλα τα «βήματα» που επέλεξαν να προβάλουν με τρίλεπτα βίντεο και σύντομες εισηγήσεις οι ίδιοι οι φορείς της Μακεδονίας, η κ. Ζορμπά τονίζει: «Είναι το καθένα και όλα μαζί δείγματα ενός οράματος, μιας συστηματικής δουλειάς και μιας συλλογικής προσπάθειας που δεν είναι εφήμερα».

Είχε προηγηθεί τον Ιανουάριο αντίστοιχη εκδήλωση στην Αθήνα, στο Εθνικό Θέατρο. «Το Δημόσιο», λέει χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού, «κρίνεται και λογοδοτεί και αναμετριέται με το εφήμερο, προκειμένου να το υπερβεί. Αυτό πρέπει να αποτελεί σταθερό κριτήριο και σημείο αναφοράς, τόσο της πολιτικής ηγεσίας όσο και της Δημόσιας Διοίκησης».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις