Κεν Φόλετ: Η καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων είναι σαν να πεθαίνει κάποιος

Κεν Φόλετ: Η καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων είναι σαν να πεθαίνει κάποιος

«Είναι σαν να πεθαίνει κάποιος»: ο Βρετανός συγγραφέας Κεν Φόλετ δήλωσε ότι «τρόμαξε» από την πυρκαγιά που κατέστρεψε την Παναγία των Παρισίων, μία από τις πηγές της έμπνευσής του για το μπεστ-σέλερ του “The Pillars of the Earth” (Οι στυλοβάτες της γης).

«Προσωποποιεί τη σχέση μας με την Ιστορία. Η κατασκευή της Νοτρ Νταμ ξεκίνησε το 1163, πριν από σχεδόν 1.000 χρόνια. Όταν βλέπουμε ένα κτίριο να καταστρέφεται, είναι σαν κάποιος να πεθαίνει», εξομολογήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο 69χρονος συγγραφέας είχε μελετήσει το εμβληματικό μνημείο για το μυθιστόρημά του «Οι στυλοβάτες της γης» που αναφέρεται στην κατασκευή ενός γοτθικού καθεδρικού ναού στο Κίνγκσμπριτζ, μια φανταστική πόλη στην Αγγλία του 12ου αιώνα.

Μία από τις σκηνές του βιβλίου “A Column of Fire” (Ένας στύλος φωτιάς), το τρίτο της τριλογίας, εκτυλίσσεται, εξάλλου, στην Παναγία των Παρισίων.

«Παρακολουθώντας στην τηλεόραση, τρόμαξα», είπε.

«Είχα μια αρκετά καλή ιδέα του τι συνέβαινε. Το μοναδικό μέρος μπορεί να ξεσπάσει πυρκαγιά σε έναν καθεδρικό, είναι στον σκελετό της στέγης, που είναι κατασκευασμένος από ξύλο, ενώ σχεδόν όλο το υπόλοιπο είναι από πέτρα».

Ο Κεν Φόλετ, ο οποίος περιέγραψε ο ίδιος την πυρκαγιά σε έναν καθεδρικό στο μυθιστόρημά του, φοβήθηκε ότι «δεν απέμενε πλέον τίποτα» από τη Νοτρ Νταμ, όπου η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο από τους πυροσβέστες ύστερα από αρκετές ώρες.

«Ευτυχώς ένα ικανό μέρος του καθεδρικού επιβίωσε. Ακόμα κι ένα μέρος του θόλου επιβίωσε. Οι οικοδόμοι του Μεσαίωνα ήταν ακόμη καλύτεροι απ΄ό,τι νομίζουμε», υπογράμμισε.

Ο Γαλλόφιλος συγγραφέας χαιρέτισε την ανακοίνωση, από τις γαλλικές αρχές, της βούλησής τους να «ανοικοδομήσουν» το κτίριο, δηλώνοντας έτοιμος να κινητοποιηθεί για τη συλλογή χρημάτων ή για μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης. 

«Θα βρεθούν τα χρήματα, οι τεχνίτες, είμαι αρκετά αισιόδοξος. Πιστεύω πως οι Γάλλοι θα τα καταφέρουν. Είναι αποφασισμένοι να δουν αυτή την εκκλησία αποκατεστημένη, και θα καταφέρουν».