Το παρασκήνιο και το ιστορικό της προσάρτησης της Θεσσαλίας στον εθνικό κορμό της Ελλάδας το 1881, μετά τη συνθήκη του Βερολίνου (1878), παρουσιάζει το νέο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Τα σύνορα της Ελλάδας», σε παραγωγή COSMOTE TV που θα προβληθεί την Τρίτη 21/5, στις 21.00, στο COSMOTE HISTORY HD.

Η σειρά, η οποία είναι αφιερωμένη στην ίδρυση της Ελλάδας και τη σταδιακή εδαφική ολοκλήρωση της χώρας, από την ενσωμάτωση των Επτανήσων το 1864 έως την ένωση με τα Δωδεκάνησα το 1947, βασίζεται στο βιβλίο της Λένας Διβάνη «Η εδαφική ολοκλήρωση της Ελλάδας (1830-1947)». Η συγγραφέας είναι και η παρουσιάστρια των 9 επεισοδίων της σειράς.

Με επίκεντρο το νέο κύμα επιχειρηματικότητας της χώρας μας, στο COSMOTE HISTORY HD, ξεχωρίζει επίσης, το νέο επεισόδιο της σειράς «Start-up Ελλάδα», μέσα από το οποίο δημιουργοί premium ελληνικών προϊόντων αποκαλύπτουν τα πολύτιμα μυστικά τους, ενώ παρουσιάζεται και το πρώτο πρακτορείο διερμηνέων νοηματικής γλώσσας της Ελλάδας (Κυριακή 19/5, 20.15).

Επιπλέον, οι διάσημες φράσεις «Ελευθερία, Αδελφότητα, Ισότητα» και «Σπαρτιατική αγωγή» αναλύονται από κορυφαίους ακαδημαϊκούς και ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στα δύο νέα επεισόδια της σειράς παραγωγής COSMOTE TV «Φράσεις με ιστορία», που θα προβληθούν το Σαββατοκύριακο 18-19/5 στις 20.50.

Τέλος, την ελληνική κοινότητα της Τεργέστης του 18ου αιώνα, την οποία αποτελούσαν έμποροι, χρηματιστές και ασφαλιστές που ενίσχυσαν οικονομικά την Επανάσταση του 1821, αναδεικνύει το νέο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Οι δρόμοι της ελευθερίας», σε συμπαραγωγή COSMOTE TV. Η σειρά είναι αφιερωμένη στις ελληνικές παροικίες της Ευρώπης, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας (Πέμπτη 16/5, 21.00, COSMOTE HISTORY HD).

Τα επεισόδια όλων των σειρών είναι διαθέσιμα μετά την προβολή τους on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Η ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου»

Την ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ελλάδα παρουσιάζει η εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο στο COSMOTE HISTORY HD, μέσα από ένα αφιέρωμα σε δύο μέρη που ξεκινά τη Δευτέρα 20/5, στις 21.00.

Το πρώτο μέρος, με τίτλο «Ελληνική Αεροπορία: οι πρώτοι αεροπόροι», «ρίχνει φως» στις αποτυχημένες προσπάθειες πτήσης στα χωράφια του Τατοΐου, στις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά και στην άφιξη του πρώτου αεροπλάνου στο λιμάνι του Πειραιά σε κιβώτια.

Παράλληλα, προβάλλονται οι ιστορίες των πρώτων Ελλήνων αεροπόρων, που υπηρέτησαν τη χώρα κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων και του Α’ Παγκοσμίου.

Σύμφωνα με την έρευνα της εκπομπής, η ιδέα για τη δημιουργία αεροπορίας ανήκε στον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που πέταξαν με αεροπλάνο στην Ελλάδα, το 1912.

Τότε κατάλαβε ότι αυτό το νέο τεχνολογικό θαύμα της εποχής θα αποτελούσε ένα σημαντικό όπλο στα χέρια των αδυνάτων. Σύντομα, η χώρα προμηθεύτηκε αεροπλάνα και εκπαίδευσε πιλότους στο εξωτερικό με στόχο την υπεράσπιση του ελληνικού εναέριου χώρου.

Η «Μηχανή του Χρόνου» αναδεικνύει, επίσης, τη «γέννηση» της αεροπορίας μέσα από τις ιστορίες των πρώτων αεροπόρων, από τους οποίους ξεχώρισαν οι: Εμμανουήλ Αργυρόπουλος, Αλέξανδρος Καραμανλάκης, ο άσσος της Ναυτικής Αεροπορίας, Αριστείδης Μωραϊτίνης και ο θρυλικός Δημήτριος Καμπέρος.

Στην εκπομπή μιλούν οι: Παντελής Βατάκης – Σμήναρχος Ιπτάμενος και συγγραφέας, Ιωάννης Καρακώστας – Σμήναρχος Ιπτάμενος – Διοικητής Μ.ΙΣ.Π.Α., Αντιγόνη Καμπέρου – Βιογράφος και ανιψιά του Δημήτριου Καμπέρου, Δημήτρης Βογιατζής – Σμηναγός, Ιστορικός Μουσείου Πολεμικής Αεροπορίας, Μύρων Γιαννακάκης – Γραμματέας Πανελλήνιου Συλλόγου Πολεμικής Αεροπορίας «Αναχαίτιση», Κωνσταντίνος Λαγός – Καθηγητής Ιστορίας Σχολής Ικάρων, Ευαγγελία Τσουμάκη – Σμηναγός, Προϊστάμενος Τμήματος Καταγραφής και Τεκμηρίωσης Ιστορίας.

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα δωρεάν on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις