Κάννες: Με δάκρυα στα μάτια ο Αλέν Ντελόν παρέλαβε τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα

Κάννες: Με δάκρυα στα μάτια ο Αλέν Ντελόν παρέλαβε τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα

Ο Αλέν Ντελόν παρέλαβε τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών για το σύνολο της καριέρας του σε μία λαμπερή τελετή και παρά τις αντιδράσεις για τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του σχετικά με τις γυναίκες και τα ομόφυλα ζευγάρια. Το βραβείο στον διάσημο σταρ παρέδωσε η κόρη του, Ανούσκα.

«Ένα πράγμα είναι σίγουρο: αν υπάρχει κάτι για το οποίο  είμαι υπερήφανος, αυτό είναι η καριέρα μου» δήλωσε ο Αλέν Ντελόν. «Αυτός ο Χρυσός Φοίνικας μου δόθηκε για την καριέρα μου, για τίποτα άλλο και γι' αυτό είμαι χαρούμενος και ικανοποιημένος» τόνισε.

Όπως δήλωσε ο διάσημος ηθοποιός, την καριέρα του την οφείλει στους σημαντικούς σκηνοθέτες με τους οποίους συνεργάστηκε αλλά, αν κατάφερε να γίνει σταρ, αυτό το οφείλει στο ίδιο το κοινό. Όταν όμως, καταλήγοντας, ανάφερε πως τώρα που έγινε 83 χρονών είναι καιρός να σταματήσει, οι θεατές στην αίθουσα Debussy άρχισαν να διαμαρτύρονται έντονα.

Την παρουσίαση έκανε ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό, που παρουσίασε το έργο και την προσωπικότητα του ηθοποιού, ενώ ακολούθησε 11λεπτη προβολή με αποσπάσματα από μερικές από τις περισσότερες από 100 ταινίες που γύρισε στη διάρκεια των 63 χρόνων της καριέρας του.

Ο 83χρονος σήμερα σταρ ανέβηκε για πρώτη φορά τα σκαλιά της Μοντέ ντε Μαρς των Καννών στις 13 Μαΐου 1961 με μεγάλη επιτυχία, για να παρουσιάσει την ταινία του «The Joy of Living». Τριάντα χρόνια μετά ο ηθοποιός έκανε μία θεαματική έλευση στην προβολή του «New Wave» με ελικόπτερο και λέμβο.

Ενδιάμεσα είχε επιστρέψει στις Κάννες με τις ταινίες «Η έκλειψη» του Μικελάντζελο Αντονιόνι (1962), ο «Γατόπαρδος» (1963) και ο «Κύριος Κλάιν» (1976).