Παρουσιάστηκε το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαίας Βιβλιοθήκης, ο πίνακας του ζωγράφου Αριστόδημου Παπαδάκη με θέμα τους «62 Μάρτυρες», οι οποίοι είχαν εκτελεστεί από τους Γερμανούς κατακτητές, τον Ιούνιο του 1942.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η εκτέλεση από τους Γερμανούς κατακτητές των 62 συμπατριωτών μας, αποτελεί ορόσημο της συλλογικής μας μνήμης. Η Κρήτη πλήρωνε ακριβά, για μια ακόμη φορά, ως αντίποινα, το τίμημα της ηρωικής της αντίστασης στα στρατεύματα των εισβολέων.

Η απεικόνιση από τον ζωγράφο Αριστόδημο Παπαδάκη, των μορφών των 62 εκτελεσθέντων –μια πρόταση του αειμνήστου Δημάρχου Μανόλη Καρέλλη από την δεκαετία του 1980- απαθανατίζει μέσω της Τέχνης, με λαϊκότροπο ύφος, το μεγάλο γεγονός. Τα πρόσωπα των μαρτύρων θα ατενίζουν εφεξής τον χρόνο, με την επίγνωση ότι επιτέλεσαν το ύψιστο χρέος προς την πατρίδα και προς το ιδανικό της ελευθερίας.

Ιδιαίτερη μνεία στην σημερινή παρουσίαση του πίνακα πρέπει να γίνει στην προσφορά της κ. Ανωγειανάκη, κόρης ενός εκ των εκτελεσθέντων, που προσέφερε στον Αριστόδημο Παπαδάκη τις περισσότερες φωτογραφίες των 62 μαρτύρων.

Ακολούθως, ο ζωγράφος μίλησε για την ιστορία του έργου, το οποίο ξεκίνησε ως ιδέα από μία συζήτηση που είχε με τον Μανόλη Καρέλλη το 1985. Τα αποκαλυπτήρια του πίνακα, ο οποίος για το επόμενο διάστημα θα εκτίθεται στον χώρο όπου παρουσιάστηκε, έκαναν ο Βασίλης Λαμπρινός και η Λία Καρέλλη, σύζυγος του αειμνήστου Μανόλη.

Λίγα λόγια για το έργο

Μετά την πρώτη συζήτηση το 1985, ο Μανόλης Καρέλλης καταπιάστηκε με τη συγγραφή ενός βιβλίου με τίτλο: «Τόποι μαρτυρίου και θυσίας», το εξώφυλλο του οποίου ήταν η αρχική μακέτα του Αριστόδημου για το συγκεκριμένο έργο.

Το βιβλίο παρουσίασαν στις 24 Οκτωβρίου του 2001, στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Δημαρχείου Ηρακλείου, παρουσία του συγγραφέα, οι Γιώργος Ματθαιάκης, Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ηρακλείου, Μανόλης Βασιλάκης αντιπρόεδρος, Σήφης Αγγελιδάκης Αντινομάρχης Ηρακλείου και Βαγγέλης Σκουλάς, τ. Βουλευτής.

Στο δελτίο τύπου παρουσίασης του βιβλίου τότε σημειώνεται:

«Πραγματική έκπληξη, όμως, για τους αναγνώστες του βιβλίου του Μ. Καρέλλη είναι το εξώφυλλο του βιβλίου με την παρουσίαση του σχεδιάσματος από ένα μοναδικό έργο ζωγραφικής του γνωστού ζωγράφου Αριστόδημου Παπαδάκη, ο οποίος παριστάνει τους Αγίους Πάντες με τις μορφές των 62 Εθνομαρτύρων, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στη θέση «Ξεροπόταμος» στο Γάζι».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτογραφίες: neadrasis.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις