της Μάρης Γαργαλιάνου


Νέα, όμορφη, φιλόδοξη, καλλιεργημένη. Η Διάνα Τσέμερις, είναι μια πολλά υποσχόμενη, ανερχόμενη σκηνοθέτιδα της γενιάς της η οποία όπως φαίνεται… ήρθε για να μείνει!

Με σπουδές στη μουσική και ψηλά καλλίγραμμα πόδια που έχουν περπατήσει στις πιο μεγάλες πασαρέλες ανά τον κόσμο, στο τώρα της ξεδιπλώνει το ταλέντο της και στη σκηνοθεσία με τη νέα της ταινία μικρού μήκους«Δ-Εμμονή/ D-Obsession».

Πως μια νέα κοπέλα, ιδιαίτερα πετυχημένη στο χώρο του μόντελινγκ σε παγκόσμιο επίπεδο αποφασίζει να ασχοληθεί με το σενάριο και τη σκηνοθεσία; Τι σημαίνει για εκείνη Εμμονή;

Όταν η Δ-Εμμονή ολοκληρωθεί ποια τα επόμενα της βήματα;

Η Διάνα, ή αλλιώς "Lady Diana" ξεδιπλώνεται σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο Nooz.gr και απαντά σε όλα μας τα ερωτήματα…


Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη


Ερ: Πως μια νέα κοπέλα, ιδιαίτερα πετυχημένη στο χώρο του μόντελινγκ σε παγκόσμιο επίπεδο αποφασίζει να ασχοληθεί με το σενάριο και τη σκηνοθεσία;

Απ: Πάντα είχα ανήσυχο πνεύμα. Αποφάσισα να περάσω στην απέναντι όχθη και να δημιουργήσω. Στο μόντελινγκ είμαι μέρος της δημιουργίας άλλα στην σκηνοθεσία είμαι ο δημιουργός. Η δύναμη αυτή με γοητεύει. Εμπειρίες και σκέψεις ζητάνε κάποια στιγμή να βγουν στην επιφάνεια, σαν μια κραυγή που απλά θέλει να μιλήσει. Βρήκα καταφύγιο στην γραφή και στην εικόνα για να εξωτερικεύσω θέματα που με απασχολούν. Ανακάλυψα έναν διαφορετικό κόσμο.


Ερ: Αν σου έλεγαν ότι πρέπει οπωσδήποτε να επιλέξεις ή τον ένα χώρο, ή τον άλλο, τι θα διάλεγες και γιατί;

Απ: Η μόδα καλύπτει τον εξωτερικό μου κόσμο ενώ η δημιουργία τον εσωτερικό μου. Το μόντελινγκ δεν το σταματώ όσο μπορώ να το κάνω, δίνει την δυνατότητα στην γυναίκα να ανακαλύψει τον εαυτό της, και τόσα χρόνια έχω μάθει πολλά. Την σκηνοθεσία μπορώ να την κάνω για πάντα, όταν κάτι με εμπνέει, εκεί η μάθηση δεν σταματάει ποτέ.

Γράφω στον ελεύθερο μου χρόνο και επιλέγω τα γραπτά που φτιάχνουν μια εικόνα. Θα ήμουν πραγματικά ολοκληρωμένη αν μπορώ να ασχοληθώ και με τα δύο. Πιστεύω πως δεν πρέπει να περιορίζεται η ζωή μου σε μια μοναδική επιλογή. Μου αρέσει να κάνω διαφορετικά πράγματα, μια πικάντικη ποικιλία δεν είναι κακό. Και αυτό ακριβώς θα κάνω.


Ερ: «Δ-Εμμονή/ D-Obsession» το όνομα της νέας σου ταινίας μικρού μήκους. Μίλησέ μας λίγο για την ιστορία σου…

Απ: Η Δ-Εμμονή πραγματεύεται την εμμονική φαντασίωση ενός νεκρού άντρα. Σαν δαίμονας στοιχειώνει μια γυναίκα και ψιθυρίζει πράξεις και σκέψεις στο μυαλό. Πρόκειται για εν μέρη πραγματική ιστορία. Έχω χάσει έναν αγαπημένο και η εικόνα του έγινε εμμονική, δεν ήθελα να πιστέψω στον θάνατο του και τον κρατούσα ζωντανό. Η ιστορία αυτή καθόρισε μια πραγματικότητα που δεν περίμενα να γνωρίσω στην ζωή μου. Πολλά έργα που γράφω περιστρέφονται γύρω από τον θρήνο, τον διχασμό πραγματικότητας και τον εθισμό.


Ερ: Απ’ όσο γνωρίζω η «Δ-Εμμονή/ D-Obsession» είναι μια ολοκληρωτικά δική σου παραγωγή. Το να δημιουργείς κάτι από το μηδέν, ολότελα δικό σου, με τι συνεπάγεται;

Απ: Ήταν μια πρόκληση που επέβαλα στον εαυτό μου, ήταν στα πλαίσια της πτυχιακής στην σχολή μου. Ο σκηνοθέτης έχει υπό τον έλεγχο του όλη την ταινία, δημιουργεί κάτι με την συνεργασία πολλών ανθρώπων. Ο συντονισμός και η γρήγορη αποφασιστικότητα είναι σημαντικά πράγματα.

Όταν βλέπεις το χαρτί να γίνεται πραγματικότητα, είναι μια φοβερή εμπειρία. Είχε σαν αποτέλεσμα μια εσωτερική αλλαγή. Θα έλεγα πως η εμπειρία ξύπνησε πτυχές της προσωπικότητας μου που δεν γνώριζα ή απλά κοιμόντουσαν. Έγινα πιο δυναμική, παθιασμένη και με έμαθε να πετυχαίνω τον στόχο μου. Έζησα μια μεταμόρφωση του εαυτού.


Ερ: Η λέξη «εμμονή» έχει μια αρνητική χροιά. Κατά πόσο εσύ κρίνεις ότι μπορεί να είναι κινητοποιητική για τον άνθρωπο;

Απ: Ο άνθρωπος πρέπει να συνειδητοποιήσει και να ελέγξει την εμμονή του. Στην καθημερινότητα μας έχουμε εμμονές που δεν αναγνωρίζουμε, ακίνδυνες πλέον αφού έχουν μασκαρευτεί σαν ρουτίνα. Υπάρχουν και οι επικίνδυνες εμμονές, αυτές που καταστρέφουν αργά. Ταυτόχρονα χτίζουν τις πράξεις μας και την προσωπικότητα μας.

Οι μέρες περνούν και το μυαλό επικεντρώνεται σε συγκεκριμένο στοιχείο, σε βαθμό βασανισμού μερικές φορές. Αυτές πρέπει να παραδεχτούμε και να δουλέψουμε πάνω τους. Μια αρνητική κατάσταση μπορεί με συνειδητή προσπάθεια να μεταπηδήσει σε θετική. Ώσπου κάποιος συνειδητοποιήσει την δύναμη που διαθέτει γίνεται έρμαιο της εθιστικής γλυκιάς εμμονής.


Ερ: Όταν ολοκληρώσεις την ταινία σου… ποια τα άμεσα σχέδιά σου; Σκοπεύεις να τη στείλεις σε κάποιο φεστιβάλ;

Απ: Σκοπεύω να την προωθήσω σε εγχώρια φεστιβάλ και φεστιβάλ του εξωτερικού. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη ταινία με συναισθηματικά διφορούμενο νόημα. Θεωρώ πως ο συνδυασμός εικόνας και ήχου δεν θα αφήσει ασυγκίνητο τον θεατή. Ταυτόχρονα δίνει ευκαιρία για σκέψη να γνωρίσουν όλοι τον προσωπικό τους δ-έμμονα.


Ερ: Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου δέκα χρόνια μετά;

Απ: Πετυχημένη. Η φαντασία μπορεί να με πάει μακριά και πλέον με αυτήν δουλεύω.


Ερ: Τι έχεις να πεις σε όλους τους ανθρώπους που παλεύουν με τις εμμονές τους;

Απ: Να χαλαρώσουν. Μόλις ξεπεράσουν την ανασφάλεια που προκαλεί η εμμονή, μπορούν συνειδητά να εξαλείψουν την δύναμη της και να την μετατρέψουν σε κάτι θετικό και παραγωγικό. Ποτέ δεν είναι αργά να πάρεις την ζωή στα χέρια σου.

Φωτογραφίες της Διάνα Τσέμερις: Παναγιώτης Γραμματικάκης