Στο σφυρί ο «χαμένος Καραβάτζιο», που βρέθηκε κάτω από ένα παλιό στρώμα

Στο σφυρί ο «χαμένος Καραβάτζιο», που βρέθηκε κάτω από ένα παλιό στρώμα

Για «επαναστατικό δημιούργημα» κάνει λόγο ο Γάλλος ειδικός σε θέματα τέχνης, Ερίκ Τουρκέν, αναφερόμενος στον πίνακα «Ιουδήθ και Ολοφέρνης» του Ιταλού ζωγράφου Καραβάτζιο που βρέθηκε πρόσφατα, ξεχασμένος στη σοφίτα ενός παλιού σπιτιού στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Ο πίνακας, που βρισκόταν κάτω από ένα παλιό στρώμα επί έναν αιώνα απεικονίζει την βιβλική ιστορία της Ιουδήθ, μιας νεαρής χήρας, που τερματίζει την πολιορκία των Ασσυρίων στην πόλη της, αποπλανώντας και αποκεφαλίζοντας τον στρατηγό Ολοφέρνη. Η φιγούρα που βρίσκεται δίπλα της κοιτάζοντάς την, είναι η άρρωστη υπηρέτριά της.

Ο πίνακας θα δημοπρατηθεί στις 27 Ιουνίου στην Τουλούζη ενώ πολλοί πιστεύουν, όπως και ο Ερίκ Τουρκέν, ότι τελικά το έργο θα πουληθεί πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ.

«Το ενδιαφέρον για τον πίνακα είναι μεγάλο, κυρίως από ανθρώπους που μπορούν να αντιληφθούν την αξία του», τονίζει.

«Ο πίνακας είναι εξαιρετικά καλός, πολύ καλύτερος από τον Καραβάτζιο που έχω δει στη Νάπολη», όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αν και όλοι συμφωνούν για την ποιότητα του έργου, υπάρχουν ορισμένοι εμπειρογνώμονες - ιδιαίτερα στην Ιταλία - που έχουν αμφιβολίες, καθώς πιστεύουν ότι είναι ένα αντίγραφο του Φλαμανδού καλλιτέχνη Λουί Φινσόν.