Είκοσι εμβληματικές γάτες του βέλγου καλλιτέχνη Φιλίπ Γκελίκ θα εκτεθούν στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι από τις αρχές Απριλίου έως τα μέσα Ιουνίου 2020, όπως έγινε γνωστό από τον ίδιο τον σκιτσογράφο.

"Κάθε κομμάτι (πάνω σε βάση) θα έχει τρία μέτρα ύψος και θα παρουσιάζει το διάσημο αιλουροειδές σε διάφορες χιουμοριστικές, ποιητικές, σουρεαλιστικές σκηνές, διευκρίνισε ο γεννημένος στις Βρυξέλλες σκιτσογράφος, χιουμορίστας, ηθοποιός, άνθρωπος του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης.

"Βλέποντας ξανά φωτογραφίες από την έκθεση του Κολομβιανού Φερνάντο Μποτέρο στη Λεωφόρο Σανζ Ελιζέ (1992), είπα μέσα μου ότι και 'Ο Γάτος' μου θα αισθανόταν καλά εκεί", είπε ο σκιτσογράφος. "Οι χαρακτήρες του Μποτέρο είναι παχείς. Ο Γάτος μου ευτραφής. Τα γλυπτά του είναι από χαλκό, παρόμοια με τα δικά μου. Ο κολομβιανός ζωγράφος στράφηκε μια ημέρα στη γλυπτική, όπως έκανα αργότερα και εγώ", δήλωσε ο Γκελίκ.

"Μέσα από αυτά τα 20 κομμάτια, ελπίζω να δώσω στον κόσμο χαρά, γέλιο και μια κάποια σουρεαλιστική ποίηση που τόσο πολύ μας αρέσει στο Βέλγιο", εξήγησε ο 65χρονος καλλιτέχνης.

Στις 22 Μαρτίου 1983 έπειτα από παραγγελία της εφημερίδας Le Soir, «Ο Γάτος» ("Le Chat") εμφανίζεται για πρώτη φορά σε ένθετο της εφημερίδας. Πολύ γρήγορα έγινε η μασκότ της. 'Εκτοτε, περισσότερα από 8.000 σκίτσα δημοσιεύτηκαν εκεί, αλλά και διεθνώς στον ισπανικό, πορτογαλικό, γερμανικό, ιρανικό, ελβετικό, ολλανδικό, ιταλικό και αμερικανικό Τύπο.

Για τα 20 χρόνια του Γάτου, το 2003, ο Γκελίκ παρουσίασε στην εθνική Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι μεγάλη έκθεση, η οποία στη συνέχεια ταξίδεψε στις Βρυξέλλες, στο Μπορντό και στη Ρεν προσελκύοντας 350.000 και πλέον επισκέπτες. 'Εκτοτε τα σκίτσα, τα γλυπτά και τα ζωγραφικά του έργα εκτίθενται σε πολλές γκαλερί και αίθουσες σύγχρονης τέχνης.

Σήμερα ο Γκελίκ ετοιμάζει το Μουσείο Γάτας και χιουμοριστικού σκίτσου που θα ανοίξει τις πύλες του το 2020 στις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις