Το Βόρειο Αιγαίο και ειδικότερα ο Μόλυβος, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Μεσογείου, στο βορρά της Λέσβου, θα γίνει από τις8 μέχρι τις 19 Αυγούστουτο κέντρο της κλασικής μουσικής, εκεί όπου θα φτάσουν από όλο τον κόσμο27καταξιωμένοι και βραβευμένοι μουσικοί, αλλά και οι πιστοί φίλοι του5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου.

Στο Βυζαντινό κάστρο του Μολύβου, στα σοκάκια, τις παραλίες, στην αγορά, στο λιμάνι, αλλά και σε τέσσερεις άλλους, προσεκτικά διαλεγμένους προορισμούς της Λέσβου και στη Χίο, σολίστες θα συμπράξουν σε μουσικά σύνολα για να ερμηνεύσουν συνθέσεις από το πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου που επιμελήθηκαν οι καλλιτεχνικές διευθύντριεςDanaeκαι KiveliDörken(διεθνώς αναγνωρισμένες πιανίστριες οι ίδιες) και φέτος έχει θέμα τοΔΙΑ-ΛΟΓΟ, δηλαδή εκείνη ακριβώς τη διαδικασία που έθεσε τα θεμέλια της Δημοκρατίας, ενθαρρύνοντας τις συζητήσεις, την ανταλλαγή επιχειρημάτων.

Ο – μουσικός της Φιλαρμονικής του Βερολίνο, αποδέκτης των βραβείων ECHO και ICMA ως μουσικός της χρονιάς- Γερμανός βιολιστήςΚρίστιαν Τέτσλαφκαι ο βραβευμένος από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και ΜουσικήςΗλίας Καντέσα, οΒόλκερ Γιάκομπσενιδρυτής του παγκοσμίου φήμης κουαρτέτου Artemis Quartet και o βραβευμένος για τη σύνδεση της κλασικής μουσικής με τη μουσική KlezmerΝτέιβιντ Ορλόφσκι, η τσελίστριαΤάνια Τέτσλαφκαι ο βιολοντσελίσταςΜπρούνο Φιλλίπ(ένας από τους πιο γνωστούς τσελίστες της γενιάς του), οAρτουρ Πιτζάροδιεθνούς φήμης πορτογάλος πιανίστας, νικητής του σημαντικούLeeds International Piano Competitionκαι ο νορβηγός περκασιονίσταςΧανς Κρίστιαν Σόρενσενείναι ορισμένοι μόνον από τους σημαντικούς ερμηνευτές που θα απευθυνθούν μέσω του Διαλόγου της μουσικής, στη νόηση και το συναίσθημα, σε ένα Φεστιβάλ που αγκαλιάζει τις αισθήσεις μας με την υψηλής ποιότητας κλασική μουσική και παράλληλα μας γνωρίζει έναν από τους πιο όμορφους προορισμούς του κόσμου.

Με τιςπροφεστιβαλικέςδραστηριότητες που θα ξεκινήσουν στις8 Αυγούστουστη Χίο και θα συνεχιστούν στη Λέσβο, το φεστιβάλ θα προσφέρει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ανακαλύψουν τα δύο νησιά και τα μυστικά τους μέσα από ένα μείγμα συναυλιών και περιηγήσεων που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες τοποθεσίες των νησιών στοΚτήμα Citrus – Κάμπος Χίου, στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Ανδρέα (5ος αιώνας μ. Χ.), Ερεσός Λέσβου, στο Τσαρσί χαμάμ στη Μυτιλήνη, στους Υγροτόπους Κόλπου Καλλονής,αναδεικνύοντας τους πολιτιστικούς θησαυρούς τους.

Στις13 Αυγούστου, με τη συναυλία«Από τη Γένεση στο Διάλογο»που θα γίνει στο Παράρτημα Πανεπιστημίου Άγκντερ Νορβηγίας, στο Μετόχι Αγ. Αναργύρων Μονής Λειμώνος στην Καλλονή, θα δημιουργηθεί μία γέφυρα που θα συνδέσει το περσινό με το φετινό Φεστιβάλ για να μεταφερθούμε στο κυρίως πρόγραμμα, που από τις16 μέχρι τις 19 Αυγούστου, στο κάστρο του Μολύβου και στο συνεδριακό κέντρο Μηθύμνας, θα πραγματευτεί μουσικά τις έννοιεςΘέση, Αντίθεση, Διάλογος, Συμφιλίωση και Σύνθεση, μέσα από τα έργα των Βιτάλι, Ρεμπέλ, Τζένκινς, Ξενάκη, Μπραμς, Ντβόρζακ, Μότσαρτ, Πουλένκ, Μπ. Μπρίττεν, Σουκ, Fauré, Ορλόφσκι, Γολίχοφ, Haydn, Ries.Εκεί θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη και το έργο του Ν. Χαριζάνου«Όψεις του αρχαϊκού διπόλου», ειδική ανάθεση του Φεστιβάλ.

Παράλληλα, κατά το Φεστιβάλ, με τις «Μουσικές Στιγμές», που θα εκτυλίσσονται απρόσμενα σε διάφορα σημεία του Μολύβου, στον οικισμό, σε παραλίες και αλλού, οι σολίστες θα προσφέρουν στους επισκέπτες σπάνια μουσική απόλαυση που θα υπογραμμίζει τις ομορφιές, τον παραδοσιακό πλούτο και την αρχιτεκτονική του χωριού.

Σήμερα, που η ανάγκη ΔΙΑ-ΛΟΓΟΥ έχει γίνει πιο απαραίτητη από ποτέ, το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου θα τον «ενθαρρύνει» με ένα πλούσιο πρόγραμμα, που θα ικανοποιήσει το πιστό κοινό από όλο τον κόσμο που το κατακλύζει.

Συνδυάζοντας την καινοτομία με την παράδοση και ενώνοντας διαφορετικούς τομείς και ανθρώπους μέσα από την παγκόσμια γλώσσα της κλασικής μουσικής, το Φεστιβάλ θα απευθυνθεί μέσω του Διαλόγου της μουσικής, στη νόηση και στο συναίσθημα, θα αναδείξει τις ομοιότητες μεταξύ φαινομενικά ασύμβατων αντιθέσεων, θα υμνήσει τελικά, την Ομορφιά.

Το ΔιΦεΜΜ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, της Περιφέρειας ΒΑ Αιγαίου και έχει την υποστήριξη της πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, της Γαλλικής Πρεσβείας και του Νορβηγικού Πανεπιστημίου του Agder και του ΕΟΤ.

~ Προφεστιβαλικές δραστηριότητες ~

8.08.2019, 19:45| Κάμπος Χίου, «Citrus», Χίος
10.08.2019, 19:45| Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Ανδρέα (5ος αώνας μ. Χ.), Ερεσός Λέσβου
11.08.2019, 19:45| Τσαρσί χαμάμ, Μυτιλήνη Λέσβου
12.08.2019, 19:45| Υγρότοποι Κόλπου Καλλονής, Καλλονή Λέσβου
13.08.2019, 19.45| Από τη Γένεση στο Διά-λογο, Μετόχι Αγίων Αναργύρων Μονής Λειμώνος, Καλλονή

– Πρόγραμμα Παραστάσεων –

16.08.2019 | Κάστρο Μολύβου, 21:00
ΘΕΣΗ Χάος & Τάξη

17.08.2019 | Συνεδριακό Κέντρο Mηθύμνης, 12:00
ΑΝΤΙΘΕΣΗ Πόλεμος & Ειρήνη

17.08.2019 | Κάστρο Μολύβου, 21:00
ΔΙΑΛΟΓΟΣ Απόλλων & Διόνυσος

18.08.2019 | Κάστρο Μολύβου, 19:00
ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ Ελπίδα & Απόγνωση
Συναυλία για παιδιά και νέους
Ελεύθερη είσοδος

18.08.2019 | Κάστρο Μολύβου, 21:00
ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ Ελπίδα & Απόγνωση

19.08.2019 | Κάστρο Μολύβου, 21:00
ΣΥΝΘΕΣΗ

Ημερομηνία:

Από:16/08/2019Εως:19/08/2019

Τοποθεσία:

Μόλυβος, Λέσβος

Προπώληση:

ticketservices.gr

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

www.molyvosfestival.com

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις