Στο Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως της Άνδρου γιορτάστηκε το Σάββατο 27 Ιουλίου 2019 ένας εικαστικός θεσμός και παράλληλα η μνήμη ενός κορυφαίου νεοέλληνα ζωγράφου.

Πρόκειται για το θεσμό ΠΛΟΕΣ που έχει δοκιμαστεί στο χρόνο, μετά από την 25ετή συνεχή λειτουργία του. Ο επετειακός του εορτασμός συνδυάστηκε εφέτος με τα 30 χρόνια από την εκδημία του Γιάννη Τσαρούχη (1910-1989).

Οι 25οι ΠΛΟΕΣ πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία του Ιδρύματος Τσαρούχη και της Συλλογής των «Πολλαπλών» που έχει συγκεντρώσει ο συλλέκτης κ. Δημήτρης Τσίτουρας, ο οποίος δάνεισε μάλιστα και ορισμένα έπιπλα εποχής, προκειμένου αυτά να πλαισιώσουν και με «θεατρικότητα» να αναδείξουν τα θέματα και τους εκφραστικούς τρόπους αυτού του μεγάλου, από κάθε άποψη, καλλιτέχνη.

Τα εγκαίνια της εκδήλωσης έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ παρέστη και η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Το κτήριο του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως υπήρξε από νωρίς κατάμεστο από το κοινό, προς το οποίο απευθύνθηκαν οι ομιλίες του Προέδρου του Ιδρύματος, Νίκου Σιγάλα, και της Επιμελήτριας, Ιστορικού Τέχνης, Αθηνάς Σχινά, (ΕΚΠΑ) που έχει διαμορφώσει και υλοποιήσει με τις επιλογές της τον εικαστικό θεσμό ΠΛΟΕΣ.

Στα εγκαίνια μίλησαν, επίσης, οι εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων εφέτος φορέων, Νίκη Γρυπάρη και Δημήτρης Τσίτουρας.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν πολιτικοί, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, παράγοντες του τόπου, πλήθος κόσμου, όπως: ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος Β’, ο Υπουργός Γιάννης Παλαιοκρασσάς, ο Υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης, οι βουλευτές Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού και Φίλιππος Φόρτωμας, ο έπαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης, ο δήμαρχος Άνδρου Θεοδόσης Σουσούδης, ο δήμαρχος Χολαργού-Παπάγου Ηλίας Αποστολόπουλος, ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης, η σκιτσογράφος Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου, η ενδυματολόγος Χλόη Οbolenski, η ιστορικός Τέχνης Φανή-Μαρία Τσιγκάκου, η αρχαιολόγος Λυδία Παλαιοκρασσά, η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Άννα Παναγιωταρέα, ο εκδότης Γιώργος Δαρδανός, η εκδότρια Άννη Ραγιά, οι συλλέκτες Μελέτης Φικιώρης, Γ. Κυνηγόπουλος, Δημήτρης Μεθενίτης, οι εφοπλιστές Αλέκος Καΐρης, Ανδρέας Τσαβλίδης, Θεολόγος Σιγάλας, ο ιδιοκτήτης των Εκπαιδευτηρίων «Ελληνογερμανική Αγωγή» Σταύρος Σάββας, η επιχειρηματίας Σούλα Παπουτσίδη, ο ηθοποιός Αντώνης Λουδάρος κ.ά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις